Jenő
-2 °C
6 °C

Amszterdamban rekedt Sólyom László

2008.09.19. 19:19
Amszterdamban ragadt csütörtök éjjel Sólyom László köztársasági elnök, miután elromlott az a repülő, amellyel Ecuadorba utazott volna. A késés miatt az ecuadori külügyminisztérium először felfüggesztette a magyar államfő hivatalos látogatását, majd szombatra halasztotta.

A magyar köztársasági elnök Amszterdamon keresztül, a KLM menetrend szerinti quitói járatával érkezett volna helyi idő szerint a reggeli órákban a latin-amerikai fővárosba.

A quitói járatnak csütörtökön éjjel fél tizenkettőkor kellett volna elindulnia a Schiphol nemzetközi repülőtérről, de a holland légitársaság technikai okok miatt csak kilencórás késéssel tudja csak indítani gépét.

Egyes információk szerint a hermetizáció problémáit észlelték a KLM gépénél, ezért kényszerültek későbbre kitűzni az indulást. Sólyom László és kísérete így az éjszakát Amszterdamban, a repülőtér közelében lévő egyik szállodában töltötte. A KLM bocsánatot kért a köztársasági elnöktől.

A gép azóta felszállt, s pénteken a délutáni órákban - közép-európai idő szerint éjféltájban - érkezik meg Quitóba.

A jelentős, csaknem félnapos csúszás, illetve Rafael Correa Delgado ecuadori államfő más kötelezettségei miatt kérdésessé váltak a csúcsszintű magyar-ecuadori megbeszélések. Az ecuadori külügyminisztérium rövid sajtónyilatkozatot tett közzé honlapján, és ebben azt közölte, hogy a magyar államfő hivatalos látogatását felfüggesztették, Sólyom László magánlátogatást tesz majd a dél-amerikai országban.

Az MTI tudósítója Amszterdamban arról értesült, hogy az éjszaka is folytak a konzultációk. Egy ideig valóban úgy volt, hogy magánlátogatássá minősül a vizit, de péntek reggelre már valószínűvé vált, hogy szombaton mégis sor kerülhet Sólyom László és Rafael Correa Delgado találkozójára és megbeszélésére.

A magyar köztársasági elnök a tervek szerint szombat este Chilébe érkezik, latin-amerikai körútja második állomására. Sólyom László Peruban fejezi be három országot érintő körútját a jövő hét végén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?