István, Vajk
17 °C
34 °C

Amszterdamban rekedt Sólyom László

2008.09.19. 19:19
Amszterdamban ragadt csütörtök éjjel Sólyom László köztársasági elnök, miután elromlott az a repülő, amellyel Ecuadorba utazott volna. A késés miatt az ecuadori külügyminisztérium először felfüggesztette a magyar államfő hivatalos látogatását, majd szombatra halasztotta.

A magyar köztársasági elnök Amszterdamon keresztül, a KLM menetrend szerinti quitói járatával érkezett volna helyi idő szerint a reggeli órákban a latin-amerikai fővárosba.

A quitói járatnak csütörtökön éjjel fél tizenkettőkor kellett volna elindulnia a Schiphol nemzetközi repülőtérről, de a holland légitársaság technikai okok miatt csak kilencórás késéssel tudja csak indítani gépét.

Egyes információk szerint a hermetizáció problémáit észlelték a KLM gépénél, ezért kényszerültek későbbre kitűzni az indulást. Sólyom László és kísérete így az éjszakát Amszterdamban, a repülőtér közelében lévő egyik szállodában töltötte. A KLM bocsánatot kért a köztársasági elnöktől.

A gép azóta felszállt, s pénteken a délutáni órákban - közép-európai idő szerint éjféltájban - érkezik meg Quitóba.

A jelentős, csaknem félnapos csúszás, illetve Rafael Correa Delgado ecuadori államfő más kötelezettségei miatt kérdésessé váltak a csúcsszintű magyar-ecuadori megbeszélések. Az ecuadori külügyminisztérium rövid sajtónyilatkozatot tett közzé honlapján, és ebben azt közölte, hogy a magyar államfő hivatalos látogatását felfüggesztették, Sólyom László magánlátogatást tesz majd a dél-amerikai országban.

Az MTI tudósítója Amszterdamban arról értesült, hogy az éjszaka is folytak a konzultációk. Egy ideig valóban úgy volt, hogy magánlátogatássá minősül a vizit, de péntek reggelre már valószínűvé vált, hogy szombaton mégis sor kerülhet Sólyom László és Rafael Correa Delgado találkozójára és megbeszélésére.

A magyar köztársasági elnök a tervek szerint szombat este Chilébe érkezik, latin-amerikai körútja második állomására. Sólyom László Peruban fejezi be három országot érintő körútját a jövő hét végén.