Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Sólyom átengedte az adócsomagot

A köztársasági elnök csont nélkül átengedte a kormányzat pénzügyi tárgyú törvényeit, amelyekkel a kabinet reményei szerint már az idén 170 milliárd forintot sikerült megtakaítani, jövőre pedig 1100 milliárd forint a tét.

Egy héttel a parlamenti döntés után Sólyom László köztársasági elnök aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényeket. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a kabinet az idei 9 százalék fölötti költségvetési hiányt mérsékelni tudja. A pénzügyi törvénycsomaggal kapcsolatban több szervezet is felvetette, hogy szeretnék, ha Sólyom László előzetes normakontrollt kérne az Alkotmánybíróságtól.

Tekintettel a büdzsére

Sólyom László hétfői közleménye szerint az alkotmány értelmében csak akkor küldhet meg az Alkotmánybíróságnak egy kihirdetésre váró törvényt, ha - az Alkotmánybíróság gyakorlatára is tekintettel - meggyőződött a törvény alkotmányellenességéről. Az Országgyűlésnek pedig azért nem küldte vissza megfontolásra a törvényeket, mert tekintettel volt a költségvetés helyzetére, valamint a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésére.

"Ahhoz, hogy az adóemelésekkel járó áldozatnak értelme legyen, a köztársasági elnök szükségesnek tartja, hogy a költségvetés hiányának csökkentése mellett az Országgyűlés olyan intézkedéseket hozzon, amelyek pontos menetrendet és határidőket követnek, és biztosítják Magyarország hosszú távú és fenntartható fejlődését" - áll a köztársasági elnök közleményében.

Adóemelések

Az országgyűlés a múlt hétfőn fogadta el az Új Egyensúlynak elkeresztelt megszorító intézkedések pénzügyi fejezeteit. E szerint az általános forgalmi adót 15-ről 20 százalékra emelik, a minden dolgozó által fizetett munkavállalói járulékot 2,5 százalékkal emelték meg.

A képviselők szavaztak továbbá az úgynevezett szolidarítási adóról, amely a nyereséges vállalkozások, illetve az évi hatmillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők sarca, az eva kulcsának 25 százalékra emeléséről valamint a bankok kamattámogatások után fizetendő adójáról.

Billiós megszorítás

A kormánypártok által támogatott adó- és járulékemelésekből továbbá egyes kedvezmények megszüntetéséből az állam 2006-ban 170 milliárd, jövőre 1100 milliárd forintos bevételnövekedést remélt. A Pénzügyminisztérium számításai szerint 2008-ra az államháztartás hiánya 3-3,5 százalékra süllyed, míg az idén ez eléri a 9,4 százalékot.

Az államfő aláírása szükséges minden jogszabály kihirdetéséhez, az eljárási szabályok szerint Sólyom Lászlónak a kihirdetésre szánt javaslatok megérkezétől öt nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja, az elfogadott törvények megfelelnek-e az alkotmányos előírásoknak, amennyiben a parlament a jogszabály sürgős kihirdetését kéri.

Az államfőhöz szerdán délután juttatták el az Országgyűlésből a törvényeket, amelyek sürgősséggel történő kihirdetéséről hétfőn döntött a Ház.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!