Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom átengedte az adócsomagot

A köztársasági elnök csont nélkül átengedte a kormányzat pénzügyi tárgyú törvényeit, amelyekkel a kabinet reményei szerint már az idén 170 milliárd forintot sikerült megtakaítani, jövőre pedig 1100 milliárd forint a tét.

Egy héttel a parlamenti döntés után Sólyom László köztársasági elnök aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényeket. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a kabinet az idei 9 százalék fölötti költségvetési hiányt mérsékelni tudja. A pénzügyi törvénycsomaggal kapcsolatban több szervezet is felvetette, hogy szeretnék, ha Sólyom László előzetes normakontrollt kérne az Alkotmánybíróságtól.

Tekintettel a büdzsére

Sólyom László hétfői közleménye szerint az alkotmány értelmében csak akkor küldhet meg az Alkotmánybíróságnak egy kihirdetésre váró törvényt, ha - az Alkotmánybíróság gyakorlatára is tekintettel - meggyőződött a törvény alkotmányellenességéről. Az Országgyűlésnek pedig azért nem küldte vissza megfontolásra a törvényeket, mert tekintettel volt a költségvetés helyzetére, valamint a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésére.

"Ahhoz, hogy az adóemelésekkel járó áldozatnak értelme legyen, a köztársasági elnök szükségesnek tartja, hogy a költségvetés hiányának csökkentése mellett az Országgyűlés olyan intézkedéseket hozzon, amelyek pontos menetrendet és határidőket követnek, és biztosítják Magyarország hosszú távú és fenntartható fejlődését" - áll a köztársasági elnök közleményében.

Adóemelések

Az országgyűlés a múlt hétfőn fogadta el az Új Egyensúlynak elkeresztelt megszorító intézkedések pénzügyi fejezeteit. E szerint az általános forgalmi adót 15-ről 20 százalékra emelik, a minden dolgozó által fizetett munkavállalói járulékot 2,5 százalékkal emelték meg.

A képviselők szavaztak továbbá az úgynevezett szolidarítási adóról, amely a nyereséges vállalkozások, illetve az évi hatmillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők sarca, az eva kulcsának 25 százalékra emeléséről valamint a bankok kamattámogatások után fizetendő adójáról.

Billiós megszorítás

A kormánypártok által támogatott adó- és járulékemelésekből továbbá egyes kedvezmények megszüntetéséből az állam 2006-ban 170 milliárd, jövőre 1100 milliárd forintos bevételnövekedést remélt. A Pénzügyminisztérium számításai szerint 2008-ra az államháztartás hiánya 3-3,5 százalékra süllyed, míg az idén ez eléri a 9,4 százalékot.

Az államfő aláírása szükséges minden jogszabály kihirdetéséhez, az eljárási szabályok szerint Sólyom Lászlónak a kihirdetésre szánt javaslatok megérkezétől öt nap áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja, az elfogadott törvények megfelelnek-e az alkotmányos előírásoknak, amennyiben a parlament a jogszabály sürgős kihirdetését kéri.

Az államfőhöz szerdán délután juttatták el az Országgyűlésből a törvényeket, amelyek sürgősséggel történő kihirdetéséről hétfőn döntött a Ház.