Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Kovács szerint két pár virsli elég lett volna Söjtörön

2003.11.06. 11:17
Szégyelli magát a kormány - mondta Kovács László a söjtöri díszebédről nyilatkozva a Napkeltében. A külügyminiszter szerint egy nehéz helyzetben lévő ország kormánya ne urizáljon, egyen inkább virslit. A söjtöri Deák Ferenc-megemlékezésre egy rózsadombi étteremből szállították többek között a mandulával töltött angolnát, és a borjúsültet.
Szégyelli magát a kormány, és megköveti az adófizetőket a söjtöri kihelyezett kormányülés Budapestről rendelt ebédje miatt - mondta Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke csütörtökön, az MTV Nap-kelte című műsorában.

Kis mustár, torma

Emlékebéd
A minisztereknek a meghívott VIP-vendégeknek, külön erre az alkalomra készítették az ínycsiklandozó ételeket:

előétel: mandulával töltött angolna, pácolt fogasfilé és fokhagymás, parajjal tekert harcsa leves , magyaros erdeigomba-leves kakukkfüves vadhúsgombóccal

főétel: borjúsült háziasan, pirított borjúmájjal és sonkás tört burgonyával

desszert: Rigó Jancsi, gesztenye "kupola" diós holdacska tokajis mazsolával

Bár nem a kormánytagok döntöttek az ebédről, hanem egy referens, akinek ez a dolga, beismerik, hogy hiba volt a fővárosból, drágán hozatni az ételt - jelentette ki az elnök. Kovács László utólag úgy értékelte a történteket: "két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel (...) nagyon megfelelt volna". Fontos, hogy az eset tanulság legyen minden vezető számára: "ne urizáljon egy nehéz helyzetben lévő ország kormánya" - hangsúlyozta a pártelnök.

Bruttó 735 ezer

Kovács László kérdésre válaszolva elmondta: tudomása szerint az ügynek már van felelőse, hiszen Kiss Péter kancelláriaminiszter azonnal vizsgálatot indított. A söjtöri ebéd felelőse minimum fegyelmit fog kapni - tette hozzá. Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábban a sajtóban megjelent híreket cáfolva azt nyilatkozta: a söjtöri kormányülés ebédjéről szóló híradások nem fedik a valóságot, a díszebéd bruttó 735 ezer forintba került, és száznál kevesebb embert láttak vendégül.

A Magyar Party Service Közleménye
A Magyar Party Service Szövetség közleményben határolódott el a Söjtöri vendéglátást biztosító Mágnáskert Étterem tevékenységétől. A kormányzat munkáját, a kormányzati vendéglátásra történő pályázatokat, tenderkiírásokat elősegítendő, a Magyar Party Service Szövetség ajánlásokat készít elő a beszerzési eljárásokra nézve azért, hogy a jövőben az állami rendezvényekkel kapcsolatos vendéglátási feladatok a lehető legalacsonyabb árak mellett, de a megfelelő színvonalon kerülhessenek ellátásra.

A legolcsóbb ajánlat

A kormányszóvivő elmondta: a szervezők - miután a helyi önkormányzatot, majd a közeli kisvendéglőket kérték, hogy gondoskodjanak az ebédről, ám azok ezt nem vállalták - a közbeszerzési eljárások rendjének betartásával, szabadkézi vételi eljárással a legolcsóbb ajánlatot fogadták el.