Benedek
-5 °C
5 °C

Botozás helyett sokkolna a rendőr

2005.06.17. 07:09
Száz elektromos sokkolót venne 18 millió forintért a rendőrség, egyelőre belső tesztelésre. Ha beválik az átmeneti bénultságot okozó eszköz, akkor már jövőre felkerülhet az utcai járőrök derékszíjára a gumibot mellé. A sokkoló bármilyen ellenállást megtör, 30 ezer sokkolásból átlag negyven a sértett halálával végződik. A rendőrség őszre írja ki a közbeszerzési eljárást.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 18 millió forint értékben speciális, nagyfeszültségű elektromos sokkolót vásárolna – tudta meg a Magyar Hírlap.

A gumibotszerű készülék végén több ezer voltos a feszültség, amely az emberhez érintve másodpercekig tartó bénultságot okoz, bármilyen ellenállást azonnal megtör, erős fájdalommal jár, viszont többnyire nem okoz maradandó károsodást és különösebb nyomot sem hagy. Vitathatatlan előnye, hogy nem kell félholtra gumibotozni egy feldühödött vagy ittas embert ahhoz, hogy a kezére tudják tenni a bilincset.

A sokkolót Magyarországon a közbiztonságra veszélyes eszközök körébe sorolja a törvény. Legálisan nem kapható, a határon elviekben nem hozható át, közterületen nem viselhető. Viszont meglepő, de mindezek ellenére az otthonában tarthatja az ember.

Nem női modell

Az interneten több magyar „kereskedő” árul elektromos sokkolót. Az ORFK által kinézett modell egyébként tényleg speciális lehet. Az Index úgy tudja, hogy a Büntetés-végrehajtás Központi Ellátó Intézménye nemrégiben 10 darab elektromos sokkolót vásárolt 219 ezer forintért. A rendőrség szerint valóban beszerezhető egy nőiesített, maroknyi változat, ők azonban a gumibotméretű, ütésálló, nagy kapacitású készüléket vásárolnának, amelynek darabja 180-200 ezer forintba kerül.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy ha beválik, akkor nagyobb tételt is kész vásárolni a rendőri vezetés, amellyel már a közterületen szolgálatot teljesítő egyenruhásokat szerelnék fel. Az Egyesült Államokban egyébként évek óta alkalmaznak sokkolót a rendőrök. Egy internetes portál szerint nagy hatékonysággal, ám a veszteségi lista sem kicsi. Harmincezer sokkolásból negyven végződött a sértett halálával.

A rendőrség őszre írja ki a közbeszerzési eljárást.