Géza
-12 °C
-4 °C

A közbizalmat állítaná vissza a Solt-bizottság

2003.05.08. 13:09
Egyfajta etikai iránytű szerepét kívánja betölteni a csütörtökön megalakult, Solt-bizottságként ismertté vált testület. Medgyessy Péter miniszterelnök szerint a bizottság köztiszteletben álló tagjai a politikusokba vetett bizalmat segíthetnek visszaállítani, Solt ugyanakkor úgy vélekedik, hogy az erényt nem lehet törvénybe foglalni, annak belülről kell fakadnia.
A siófioki tömegszerencsétlenség miatt rövidebb volt a tervezettnél a Solt Pál által vezetett, korrupció-ellenes bizottságként ismertté vált szervezet alakuló ülése csütörtök délben.

A Köztársasági Etikai Tanács névre keresztelt testület csütörtökön alakult meg hivatalosan, létrehozását a miniszterelnök kezdeményezte még a Kiss Elemér távozásához vezető korrupció-gyanús ügy kipattanását követően. A "Solt-bizottság" célja, hogy politika-semleges módon elősegítse a közügyeket intézők iránti bizalom visszaállítását, megóvását és irányítsa az Etikai Kódex kidolgozását - mondta a kormányfő.

Medgyessy szerint a kormánynak nincs is más feladata, mint elfogadni a nagy tekintélyű szakemberekből álló testület javaslatait. Mindezek hozzájárulhatnak a társadalomban is etikai normák kialakulásához -mondta.

Etikai "Alkotmánybíróság"

A miniszterelnöknek - mint kiderült - nincsenek illuziói: "nem lesz egyik napról a másikra korrupciómentes az ország", ám hisz az etikai normákban, "ami nem idegen a politikusoktól". Medgyessy szerint ami jogszerű, de tisztességtelen, az nem elfogadható.

Medgyessy szeretné, ha a politikusok azért utasítanák el a korrupciót, mert belülről jön, és nem pedig azért mert tilos. A testület nem bíróság, nem fog konkrét ügyekben eljárni, konkrét ügyeket nem hoz nyilvánosságra - hangsúlyozta Medgyessy, majd hozzátette: a testület feladata a megelőzés, a kiskapuk kiküszöbölése, az összeférhetetlenség vizsgálata.

Konkrét feladatokról Solt Pál sem beszélt: a testület öndefinícióját aképpen foglalta össze: szükséges, hogy a közéletnek egyfajta iránytűje legyen a bizottság. "Nem csak a hatalom korrumpálhatja az embereket, hanem az emberek is a hatalmat", mondta, majd hozzátette: "az erényt nem lehet törvénybe foglalni, annak belülről kell fakadnia".

A kormány nem telepedne rá a testületre

A testület állásfoglalások révén próbálja a társadalmat etikai normákhoz szoktatni. Hatásköre alapján a testület a tervezett jogszabályokról előzetes véleményt alkot, vagy utólagosan állást foglal róluk. Mindent éves jelentésben hoznak majd a kormányfő tudomására.

A Tanács tagjai nagy tekintélyű személyiségek: Solt Pál legfelsőbb bírósági tanácselnök, Zilinszky János egyetemi tanár, Györgyi Kálmán egyetemi docens, miniszteri biztos, Gönczöl Katalin egyetemi tanár, miniszteri biztos, Kilényi Géza egyetemi tanár, Vértes András, a Gazdaságkutató Rt. Elnök-vezérigazgatója, Berki Zolna a Transparency International magyar tagozatának elnöke, Lévai Miklós kriminológus, Hankiss Elemér szociológus, Báger Gusztáv az ÁSZ Kutatóintézetének főigazgatója. Medgyessy hangsúlyozta: a kormány nem akar rátelepedni a testületre.

A Szövetség a Nemzetért szerint álbizottság
Az Orbán Viktor által is alapított Szövetség a Nemzetért nyilatkozatban adott hangot azon meggyőződésnek, hogy az etikai bizottságot a kormány kizárólag azért hozta létre, mert egy év alatt "tarvágást végzett a közszolgálatban és hajtóvadászatot folytatott a polgári kormány munkájának befeketítése végett. Mindkettővel leszűkítette saját mozgásterét és most saját korrupciós botrányaival terhelve" megpróbálja " saját árnyékát átlépni". A tanács megalapítása erre való kísérlet. "Lejár-e az MSZP-s pártbizottságból visszamaradt, lejárt szavatosságú politikai komiszárok ideje, véget ér-e országlásuk, ámokfutásuk", sikerül-e kivonni a "kellerizmus" alól "a közélet tisztaságának etikai és gyakorlati ügyeit" - teszi fel a kérdéseit a nyilatkozatban a szövetség.

Keller László, a MeH közpénzügyi államtitkára, aki szintén jelen volt a bemutatkozó ülésen azt mondta, remléli, hogy együtt tud működni titkársága a bizottsággal. A testület első, alakuló ülését várhatóan csak a nyár közepe után tartja.