Ida
5 °C
7 °C

Sólyom: Most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége

2006.10.01. 19:24
A miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta Gyurcsány Ferenc kiforgatta jelentéséből a hazugság fogalmát, mondta Sólyom László. A köztársasági elnök megismételte, hogy nincsenek alkotmányos eszközei, a parlamenti többség mozdíthatja el a helyéről a kormányfőt, és állíthatja helyre a szükséges társadalmi bizalmat.

Szeptember 17-e óta rendkívüli események történtek, mondta vasárnap esti hét órai televíziós beszédében Sólyom László köztársasági elnök, aki, mint fogalmazott, a kampánycsendet közvetlenül követő "semleges helyzetet" választotta beszéde elmondására.

Az elnök szerint az ország látná kárát, ha minden menne tovább. A miniszterelnöki beszéd megrázta az országot, az emberek egészséges erkölcsi érzését ért megrázkódtatás miatt békés tüntetések söpörtek végig, de a katarzis elmaradt, értékelte a helyzetet a köztársasági elnök.

Hatalmi harc

"A választás miatt a hatalmi harc utalta a terepet. A feloldatlanság hamisságban tart minden, erre nem lehet biztonságosan építkezni. A miniszterelnök kitért a tisztátázás elől, tisztázatlan eszközöket használt a hatalom megtartása értelmében" - mondta Sólyom László.

A történtek aláásták a demokráciát, a miniszterelnök"a hazugság fogalmát a jelentéséből kiforgatta, és az elmúlt 16 évre vetítette". A köztársasági elnök szerint a szükséges reformok ezt nem fedhetik el. Az államháztartás reformját Sólyom is támogatja. A felelősség alól szerinte egyetlen kormány sem térhetett volna ki, azt mindenkinek vállalni kellett volna.

A bizalom megrendülése, emlékeztetett az elnök, tüntetésekben fejeződött ki. A szervezetlen tömegben az Alkotmány szellemével össze nem egyeztethető jelszavak is elhangoztak, ugyanakkor a Sólyom által elítélt a Szabadság téri események nem moshatók össze a békés demonstrációkkal.

Nem örül a nyilvántartásnak

A köztársasági elnök szerint megengedhetetlen, hogy a rendőrség nyilvántartást vezet a tüntetőkről, és bizonytalanságot szül, ha jogi fogalmakat - például népszavazás - nem jogi értelemben használnak.

Tovább mélyül a magyar társadalom "tragikus megosztottsága", pedig a társadalomban minimális egyetértésre van szükség. Sólyom László azt kéri, hogy a pártok ennek figyelembevételével értelmezzék a választási eredmények értékelését.

"Özönlenek a petíciók, hogy tegyek valamit - mondta Sólyom László. - Az első napon tisztáztam, hogy nincsenek alkotmányos eszközei az elnöknek. Most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége, mert a kormány az Országgyűlésnek felelős, az Országgyűlés helyreállíthatja a szükséges társadalmi bizalmat, a megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van."