Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Sólyom: Most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége

2006.10.01. 19:24
A miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése óta Gyurcsány Ferenc kiforgatta jelentéséből a hazugság fogalmát, mondta Sólyom László. A köztársasági elnök megismételte, hogy nincsenek alkotmányos eszközei, a parlamenti többség mozdíthatja el a helyéről a kormányfőt, és állíthatja helyre a szükséges társadalmi bizalmat.

Szeptember 17-e óta rendkívüli események történtek, mondta vasárnap esti hét órai televíziós beszédében Sólyom László köztársasági elnök, aki, mint fogalmazott, a kampánycsendet közvetlenül követő "semleges helyzetet" választotta beszéde elmondására.

Az elnök szerint az ország látná kárát, ha minden menne tovább. A miniszterelnöki beszéd megrázta az országot, az emberek egészséges erkölcsi érzését ért megrázkódtatás miatt békés tüntetések söpörtek végig, de a katarzis elmaradt, értékelte a helyzetet a köztársasági elnök.

Hatalmi harc

"A választás miatt a hatalmi harc utalta a terepet. A feloldatlanság hamisságban tart minden, erre nem lehet biztonságosan építkezni. A miniszterelnök kitért a tisztátázás elől, tisztázatlan eszközöket használt a hatalom megtartása értelmében" - mondta Sólyom László.

A történtek aláásták a demokráciát, a miniszterelnök"a hazugság fogalmát a jelentéséből kiforgatta, és az elmúlt 16 évre vetítette". A köztársasági elnök szerint a szükséges reformok ezt nem fedhetik el. Az államháztartás reformját Sólyom is támogatja. A felelősség alól szerinte egyetlen kormány sem térhetett volna ki, azt mindenkinek vállalni kellett volna.

A bizalom megrendülése, emlékeztetett az elnök, tüntetésekben fejeződött ki. A szervezetlen tömegben az Alkotmány szellemével össze nem egyeztethető jelszavak is elhangoztak, ugyanakkor a Sólyom által elítélt a Szabadság téri események nem moshatók össze a békés demonstrációkkal.

Nem örül a nyilvántartásnak

A köztársasági elnök szerint megengedhetetlen, hogy a rendőrség nyilvántartást vezet a tüntetőkről, és bizonytalanságot szül, ha jogi fogalmakat - például népszavazás - nem jogi értelemben használnak.

Tovább mélyül a magyar társadalom "tragikus megosztottsága", pedig a társadalomban minimális egyetértésre van szükség. Sólyom László azt kéri, hogy a pártok ennek figyelembevételével értelmezzék a választási eredmények értékelését.

"Özönlenek a petíciók, hogy tegyek valamit - mondta Sólyom László. - Az első napon tisztáztam, hogy nincsenek alkotmányos eszközei az elnöknek. Most az Országgyűlésnek van cselekvési lehetősége, mert a kormány az Országgyűlésnek felelős, az Országgyűlés helyreállíthatja a szükséges társadalmi bizalmat, a megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?