Emőke
-4 °C
9 °C

Sólyom lesz Szili kihívója

2005.05.27. 19:26
Az Emberek jelöltje nevű szimpátiaszavazáson második helyezést elérő Sólyom László lett a Fidesz államfőjelöltje. Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy a köztársasági elnöki szimpátiaszavazás eredménye alapján két jelölt indulhat az Országgyűlésben a legmagasabb közjogi méltóság elnyeréséért.

Mádl Ferenc 283 ezer, Sólyom László 245 ezer, Szili Katalin pedig 183 ezer szavazatot kapott a Fidesz országos szimpátiaszavazásán. A párt elnöksége az eredmény alapján úgy látja: "jó oka van" Sólyom László jelöltségének támogatására, jelentette be a testület pénteki ülését követően Orbán Viktor pártelnök.

Nyilvánvaló, hogy kettő lesz

Hazai győzelem

A Fidesz által szervezett szavazatgyűjtésen több ismert kormánypárti politikus is leadta voksát. A néhány MSZP-s és SZDSZ-es képviselő szavazata azonban csak arra volt elég, hogy Szili hazai pályán nyerni tudjon. Baranyában az MSZP-s államfő-jelölt viszont majdnem annyi támogatót szerzett, mint Mádl és Sólyom együttvéve.

A köztársasági elnök jelölésének ügyével az MSZP kibővített elnökségi ülése is foglalkozott. Az Index információi szerint a találkozón felmerült az is, hogy Szili Katalinnak, amennyiben nem jön össze a győzelem az első két fordulóban, meg kellene fontolnia a visszalépést. Úgy tudjuk, hogy az indítványt a résztvevők nagytöbbséggel elvetették.

A Fidesz elnöke elmondta, hogy a párt frakcióját felkérték, hogy hivatalosan is támogassa az Alkotmánybíróság egykori elnökének indulását. Áder János, a képviselőcsoport vezetője jelezte, a hétfői frakcióülésen eleget tesznek a kérésnek, így "nyilvánvaló", hogy két jelölt lesz a köztársaságielnök-választáson: "egy pártjelölt és egy párton kívüli, pártok felett álló", akit egy civil szervezet, a Védegylet jelölt a posztra. Áder felhívta a figyelmet arra, hogy Sólyom szakmai alkalmasságát és függetlenségét egyszer már elismerte az Országgyűlés, amikor a beválasztotta az Alkotmánybíróság tagjai közé.

Sólyom igent mondott

Orbán szerint az, hogy a parlamentben a Fidesz jelöli Sólyom Lászlót a köztársasági elnökségre, "merő jogi formalitás". A pártelnök szerint ugyanis az alkotmányjogász továbbra is a Védegylet jelöltje, a párt csak támogatja jelölését. Orbán elmondta, hogy az ügyben kikérték Sólyom László véleményét is, aki elfogadta a Fidesz támogatását.

Az MSZP köztársaságielnök-jelöltje, Szili Katalin pénteken az MTI-vel azt közölte: "remélem, hogy a magyar köztársaság elnökének megválasztása nemes versengés eredményeként születik majd meg. Bízom abban, hogy az elnökválasztás folyamata hozzájárul a pártok közötti párbeszéd erősítéséhez" - közölte Szili Katalin Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke útján.

Mádlt nem kényszerítették

Orbán elmondta, hogy az Emberek jelöltje néven meghirdetett szavazáson 553 ezren nyilvánítottak véleményt, és mivel két jelöltet is lehetett támogatni összesen 718 ezer voksot adtak le. A pártelnök szerint az, hogy Mádl Ferenc, a leköszönő államfőt támogatták a legtöbben, azt jelenti, hogy az emberek elégedettek teljesítményével és köszönetként támogatták szavazataikkal. Mádl Ferenc a szimpátiaszavazás megkezdése után bejelentette, hogy nem lát olyan kényszerítő körülményt, amely miatt folytatnia kéne. Orbán elmondta, hogy az államfő álláspontját korábban úgy értelmezték: elegendő kényszerítő körülmény lesz az emberek támogatása, ám "ez most már csak gondolatkísérlet".

Sólyom a civil szféra jelöltjének tartja magát
Sólyom László a civil szféra jelöltjének tekinti magát az államfőválasztáson, az esélyeit egyelőre nem latolgatja, de bármelyik parlamenti frakció tagjaival szívesen találkozik, ha erre felkérik. Az Alkotmánybíróság első elnöke pénteken annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az ő jelölését támogatja a köztársasági elnöki tisztségre a Fidesz elnöksége. Sólyom László elmondta: alkotmánybírói megbízatásához képest az államfői tisztség sokkal személyesebb. Nagyobb szerephez juthatnak morális gesztusok, a magatartás, a példaadás. Arra a kérdésre, mit folytatna, és miben változtatna Göncz Árpádhoz, illetve Mádl Ferenchez képest a köztársasági elnöki székben, Sólyom László hangsúlyozta: mindkettőjüket tiszteli és a jogállam, a jogállami értékek méltó képviselőjének tartja. Sólyom László elmondta: pénteken délelőtt azzal kereste meg Orbán Viktor, hogy hétfőn a Fidesz frakciója elé terjesztenék, mint államfőjelöltet. "Beleegyeztem, hiszen mióta a Védegylet a képviselők figyelmébe ajánlott, erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy ezt az ügyet végigvigyem. A civil szféra jelöltjének tartom magam" - fűzte hozzá Sólyom László. Kérdésre válaszolva elmondta: a köztársaságielnök-választás eredményéről, az esélyekről nem szívesen bocsátkozik találgatásokba. A parlamenti frakciókkal eddig semmifajta egyeztetést nem folytatott, de ha erre felkérik, szívesen találkozik a képviselőkkel.