Valér
-1 °C
0 °C

Takács Albert Sólyom Lászlót kritizálta

2007.10.25. 16:53
Takács Albert szerint Sólyom László rosszul ítéli meg a tavaly októberi zavargásokat, amikor a tüntetők és a rendőrök bűneit azonos mércével méri. Az államfő hivatalának közleménye szerint a köztársasági elnök támogatja a jogszerűen működő rendőrséget, de a bűncselekmény az bűncselekmény.

Hibásnak nevezte a tavaly októberi zavargásokkal kapcsolatos államfő helyzetértékelést a Parlamentben felszólaló Takács Albert. Az igazságügyi miniszter Sólyom László azon mondatára reagált, miszerint: "nem akarjuk és nem is lehet elfelejteni azt, ami tavaly október 23-a estéjén és éjszakáján történt. A tüntető sem szegheti meg a törvényt, de a jogállamot a rendőrség törvénysértő, erőszakos fellépése különösen sérti." Takács viszont úgy érzi, hogy egy évvel ezelőtt nem a rendőrök léptek fel először erőszakosan, és nem is ők mérték a legnagyobb csapást" az alkotmányos demokráciára.

A miniszteri kritikára a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) riposztozott. A közlemény szerint az erőszakos bűncselekményekre nincs mentség, a tüntetőknek is be kell tartani a törvényeket. "Ám tavaly őszi zavargások idején ugyanakkor nemcsak a tüntetők, hanem rendőrök is követtek el súlyos jogsértéseket" - ismételte meg Sólyom László álláspontját az államfő hivatala.

A KEH szerint épp a rendőrségbe vetett bizalom miatt szükséges, hogy az ilyen eseteket a hatóságok megfelelően kivizsgálják. Ezért aggasztó, hogy a Fővárosi Főügyészség múlt havi közlése szerint az ilyen ügyekben indult eljárások több mint 80 százalékában nem emeltek vádat, részben az elkövetők azonosíthatatlansága, részben a rendőrség együttműködésének hiányosságai miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!