György
16 °C
24 °C

Lecsap a függetlenekre az MSZP

2006.04.11. 10:37
Két napon belül dönt az MSZP országos vezetése a nagyatádi jelöltjük esetleges visszaléptetéséről. Hódmezővásárhelyen egy jobboldali független politikus támogatására szólított fel az MSZP.
#alt#
Balogh Jánosné (Fotók: valasztas.hu)

Hódmezővásárhelyen visszalépteti az MSZP a harmadik helyezett jelöltjét, a 16,75 százalékot szerzett Bacsa Pált, és a második helyezett, függetlenként induló mártélyi polgármester, Balogh Jánosné támogatására szólít fel. A Fidesz-KDNP-s Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesternek két százalékon múlt az elsőfordulós győzelme.

A városban eddig mindig a jobboldal jelöltje nyert, az utolsó két választáson már az első fordulóban. (1998-ban még az azóta elhunyt Rapcsák András, 2002-ben Lázár János.) A jobboldal egysége azonban megbomlott, egyre többen elégedetlenek Lázárral. Így történhetett meg, hogy az itt különösen erős, egykor Rapcsákot a soraiban tudó KDNP - szemben az országos vezetéssel - Balogh Jánosné jelöltségét támogatta. A retorzió nem maradt el: a Fidesz kizárta a mártélyi polgármestert.

#alt#
Bacsa Pál

"Örömmel elfogadtam a szocialisták támogatását, sőt, az első fordulóban kiesett hat jelöltet is arra kérem, hogy álljon ki mellettem - mondta Balogh Jánosné, aki tart attól, hogy jobboldali szavazóinak riasztó lehet az MSZP támogatása. Nekik üzeni Baloghné: a második forduló nem a pártokról, hanem a személyekről szól. Szerinte Lázárral szemben nagy az elégedetlenség, ellenzéki képviselőként nem tudott segíteni a városon.

Ha bekerülne a parlamentbe, akkor a "vásárhelyiek pártját" erősítené, vagyis az MSZP-frakcióba a támogatás fejében sem lépne be, a függetlenek között ülne.

"A független jelölt vásárhelyi érdekképviselőként lehet a parlament tagja - mondta Bacsa Pál, a visszalépett jelölt. - Minden valószínűség szerint ismét Gyurcsány Ferenc alakíthat kormányt, a Lázárt jellemző folyamatos konfrontáció nem tenne jót a városnak.

#alt#
Gyenesei István

Gyenesei István 2002-ben a Centrum színeiben indult a nagyatádi választókerületben és harmadik helyen végzett. A megyei közgyűlési elnök 23,27 százalékos eredményével nem vállalta a második fordulós megmérettetést. Senkinek a javára nem lépett vissza, döntését befolyásolta "a jobboldali erők erőszakos ragaszkodása a hatalomhoz".

Kuzma 2002-ben fordított

Az MSZP-s jelölt hiába vezetett öt százalékponttal a fideszes előtt, mégis a jobboldali Kuzma László futott be. Valószínűsíthető, hogy Gyenesei hívei inkább a jobboldali, mint a baloldali jelöltet támogatták, hívei, saját bevallása szerint, kétharmad arányban a jobbközép, egyharmad arányban a balközép szavazópolgárok közül kerülnek ki.

#alt#
Kuzma László

Most Gyenesei függetlenként indult és ez meghozta számára a vezetést. Gyenesei István (36,67 százalék) szoros csatában előzte meg Kuzma Lászlót (33,92), és jócskán megelőzte a szocialisták új jelöltjét, Rákóczy Attilát (25,53). Ebben a helyzetben a szocialisták részéről logikus lépés lenne Rákóczy visszaléptetése, mivel így esély lenne a Fideszt megfosztani egy mandátumvédéstől.

Az MSZP központjában döntenek

"Fogalmam sincs, hogy mit tesz az MSZP, én senki javára nem lépek vissza, az biztos - mondta a Somogy megyei tanács, illetve közgyűlés élén 1985 óta, négy éves megszakítással, álló Gyenesei István. - Ha a szocialista jelölt vissza is lépne, kizárólag a Somogyért Egyesület támogatását fogadom el, a nevem mellé nem kerülhet az MSZP neve". Ha bekerülne a parlamentbe, akkor sem lenne tagja egyik frakciónak sem.

#alt#
Rákóczy Attila

Rákóczy Attila nem fontolgatja a visszalépést, de tisztában van azzal, hogy sorsa nem az ő kezében van. "Két napon belül döntést hoz az esetleges visszalépésem ügyében a párt országos vezetése - mondta Rákóczy Attila. - Logikus lépés lenne, mert Gyenesei áll a legjobban". Ha mégis állva marad, akkor Nagyatádon erősítene, ahol ő kapta a legtöbb szavazatot, és abban is bízna, hogy az SZDSZ-re leadott 3,87 százaléknyi szavazatnak legalább a fele is őt gazdagítaná.