Valér
4 °C
8 °C

Kiütötték a szocialisták jelöltjét, de a Fidesz sem nyert mandátumot

2005.04.24. 20:59
A sikertelen őszi választási fordulók után továbbra sincs országgyűlési képviselője Sopronnak. A hét órakor befejeződött érvénytelen szavazáson az őszi első fordulónál is alacsonyabb volt a részvétel, a Fideszes jelölt negyven százalékot vert ellenfelére. A fideszes Firtl Mátyás az Indexnek elmondta, hogy ellenfele pénteken ígéretet tett: nem lép vissza a második forduló előtt. Szavait az MSZP-s Csák Ferenc is megerősítette és elmondta, hogy az új stratégia a vereség ellenére is jól vizsgázott.
Befejeződött a soproni időközi választás első fordulója, de már a szavazatok összesítése előtt biztos, hogy két hét múlva ismét az urnák elé kell járulniuk a választópolgároknak, mert nem ment el szavazni a jogosultak több, mint a fele. (A második fordulóban a 25 százalékos részvételi arány is elegendő.) A részvételi arány 28,3 százalékos volt, a novemberi első fordulóban ennél valamivel többen mentek el szavazni. A soproni választókörzethez tartozó öt település közül a legnagyobb részvételi arány a fideszes jelölt falujában, Kópházán volt.

A fideszes Firtl Mátyásra 64,81, a szocialista Csák Ferencre 24,39 százaléknyi szavazat érkezett. (Az őszi első fordulóban tizenkilenc százalékkal múlta felül a fideszes jelölt az MSZP-st.) A harmadik helyet a MDF jelöltje, Nagy Tamás szerezte meg 3,40 százalékkal. Negyedik a MIÉP-es Sárdy Barbara (3,17 százalék), ötödik a szabad demokrata Kóczán Zoltán (2,42 százalék), hatodik a Jobbik jelöltje, Kirkovits Balázs (1,01 százalék), hetedik a a Magyar Vidék és Polgári Párt színeiben politizáló Friedl László Mihály lett (0,8 százalék).

Rendkívüli eseményt nem jeleztek, mondta el az Indexnek Gyalambos György, Sopron jegyzője. A választási bizottsághoz a héten egy beadvány érkezett, a Magyarországi Zöld Párt azt kifogásolta, hogy az egyik helyi rádió nem közölte a választásról való távolmaradásra buzdító hirdetésüket. A beadványt azért utasították el, mert a párt jelöltet nem állított, vagyis nem volt érdekelt a választáson.

Firt Mátyás
A Fidesz újból
Firtl Mátyást indította

Firtlben az öröm az erősebb

"Tudtam, hogy ötven százalékos részvételt szinte reménytelen lesz elérni, ezért most az öröm erősebb bennem" - mondta a fideszes Firtl Mátyás arról, hogy az érvénytelen választáson hatvannégy százaléknyinál több szavazatot ért el. Szerinte a választás azt bizonyítja, hogy még a szocialista szimpatizánsok is elégedetlenek a soproni és az országos politikával. Szeretné, ha a második körben ők is belátnák, hogy a város nem maradhat képviselet nélkül, és minél nagyobb arányban elmennének szavazni.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy megismétlődik a tavalyi eset - az MSZP korábbi jelöltje, Kránitz László visszalépett a jelöltségtől, mert kitudódott, hogy ötszáz forintos vásárlási utalványokat osztogatott -, Firtl azt válaszolta: "Egy pénteki vitán Csák Ferenc többször is kijelentette, hogy nem lép vissza".

Csák Ferenc
Kránitz helyett Csák a szocialista jelölt

Tényleg nem akar visszalépni

"Biztos, hogy nem lesz visszalépés, célunk, hogy érvényes legyen a második forduló" - erősítette meg a vitán elhangzottakat az Indexnek Csák Ferenc, a szocialisták jelöltje, aki szerint az új kampány és az új stratégia - a negyven százalékos vereség dacára - jól vizsgázott. "Öt hetünk volt, hogy felvegyük a harcot egy olyan jelölttel szemben, aki a körzetben már tizenöt éve próbál hol a parlamentbe jutni, hol más tisztségeket megszerezni" - mondta Csák. Az új stratégia lényegéről elmondta, hogy minél több olyan embert akartak megszólaltatni, akikhez eddig nem jutott el a szociáldemokrata program.

Választástörténet
Az őszi második forduló eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 88,76 százalék,
2. Sárdy Barbara (MIÉP) 4,78 százalék,
3. Friedl László Mihály (független) 4,31 százalék,
4. Kirkovits Balázs (Jobbik) 2,15 százalék.

A választások őszi első fordulójának eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 53,63 százalék,
2. Kránitz László (MSZP) 34,45 százalék,
3. Kóczán Zoltán (SZDSZ) 4,21 százalék,
4. Sárdy Barbara (MIÉP) 3,09 százalék,
5. Nagy Tamás (MDF) 2,22 százalék,
6. Kirkovits Balázs (Jobbik) 1,24 százalék,
7. Friedl László Mihály (független) 1,16 százalék.

Pozsgay Imre 1990-ben a harmadik helyre futott be a soproni választáson, a második fordulóban már el sem indult. A győzelmet a fideszes Szájer József szerezte meg, a második fordulóban az MDF jelöltjét 217 szavazat különbséggel győzte le. A most a Fidesz színeiben induló Firtl Mátyás a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg.
A Fidesz 1994-es várakozáson aluli országos szereplése Szájer Józsefnek is vereséget hozott Sopronban. A harmadik helyre befutó politikust a szocialista Boros László és az SZDSZ-es Kertész Zoltán előzte meg, végül a második fordulóban a liberális jelölt - Szájer "átszavazó" táborának köszönhetően - négyezer szavazattal megelőzte a szocialista politikust.
Szájer Józsefet 1998-ban már a Fidesz mellett az MDF is támogatta. A második fordulóba a szocialista Borossal és a tőlük jócskán lemaradó SZDSZ-es Kertésszel jutott. A liberális jelöltre a "hármas döntőben" kétezerrel kevesebben szavaztak, és visszalépése esetén sem tudta volna megakadályozni Szájer második győzelmét.
A 2002-es választáson 1,31 százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint felét és a képviselői mandátumot. A második körbe a Fidesz-MDF-es jelölt mellett a most is induló Kránitz László került és négyezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot Szájernél, de listáról a parlamentbe jutott.