Auguszta
-7 °C
0 °C

Der Spiegel: Pellengéren a sajtó

2002.01.20. 11:35
Az EU-tagországok sajtószóvivői után a Der Spiegel is kikelt a Kontroll csoport néven publikáló társaság Magyar Nemzetben megjelent írása miatt, amelyben az országkép rombolásával vádolta meg több rangos lap magyarországi tudósítóját. A német hírmagazin, amely már csaknem egy évtizede nem tart fenn saját tudósítót Budapesten, rámutatott: a Magyar Nemzetben megjelent írás, amelyet a névtelen, ám a miniszterelnöki hivatalhoz sorolt Kontroll csoport készített, az ideiglenes csúcspontját képezi a véleményformálásért vívott küzdelemnek
Pellengéren a sajtó címmel közöl rövid ismertetőt friss számában a Der Spiegel a magyarországi Kontroll csoport tevékenységéről.

Az Orbán Viktor fényképével illusztrált rövid írás szerint "mennél inkább közelednek az április 7-re kitűzött parlamenti választások, annál kevésbé tétovázik az Orbán Viktor kormányfő körül tömörülő Fiatal Demokraták Szövetségének tábora a hatalom megőrzését szolgáló eszközök kiválasztásában. A kormányhoz közel álló Magyar Nemzet nemrég körözőlevélhez hasonlatos tálalásban állított nyilvánosan pellengérre tíz külföldi tudósítót: névvel, munkaadóval és olyan hányadossal, amely aprólékosan kimutatja a Magyarországot negatív, illetve pozitív értelemben említő írásaik arányát."

A német hírmagazin, amely már csaknem egy évtizede nem tart fenn saját tudósítót Budapesten, rámutatott: a Magyar Nemzetben megjelent írás, amelyet a névtelen, ám a miniszterelnöki hivatalhoz sorolt Kontroll csoport készített, az ideiglenes csúcspontját képezi a véleményformálásért vívott küzdelemnek.

"Orbán miniszterelnök, aki a többség megszerzése érdekében újra meg újra rá van utalva a jobboldali populista Csurka István pártjára, már novemberben bemutatott a parlamentben egy névsort a neki nem tetsző bírálókkal és azokkal a médiumokkal, amelyekben írásaik megjelentek. A hírbe hozottak között volt két neves író, Eörsi István és Haraszti Miklós is." - írta a német magazin.

"Időközben a közszolgálati rádió és televízió kuratóriumainak csúcsszerve kizárólag a kormány párthíveiből áll. Még népszerű újságírók sem érezhetik biztonságban magukat a munkahelyükön: részletesebb indoklás nélkül a minap száműzték a mikrofontól a népszerű rádiós műsorvezetőt, Bolgár Györgyöt" - írta a Der Spiegel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!