György
14 °C
24 °C

Komszomolszkaja Pravda: a történelmet nem lehet megváltoztatni

2004.04.03. 14:42
Az utolsó szovjet védelmi miniszter szerint a NATO miatt akarja a Fővárosi Közgyűlés megfosztani díszpolgárságától Sztálint. A lap körkérdésében megszólaltatott politológus szerint az oroszoknak nem a zsarnokait kellene siratnia.
Sztálint kilakoltatják Budapestről címmel számolt be a Komszomolszakaja Pravda szombati számában a Fővárosi Közgyűlés elhatározásáról, hogy megfosztja díszpolgári címétől a néhai szovjet diktátort.

'Rosszabb lesz a magyaroknak'

Az orosz bulvárlap körkérdésére Szergej Markov politológus azt mondta, hogy Oroszországnak nem a zsarnokait kellene siratnia, hanem például a balti államokban élő kisebbségeinek védelmezésével kellene kimutatnia nemzeti büszkéségét.

Dmitrij Jazov, az utolsó szovjet védelmi miniszter úgy vélte, hogy a magyar vezetők hajbókolnak NATO-szövetségeseik előtt, és már csak azért sem akarják Sztálint Budapest díszpolgárai között látni, mert a Hitlerrel szövetséges magyar hadsereget a szovjet csapatok szétverték a második világháborúban.

Az ortodox kommunista Albert Makasov extábornok-dumaképviselő azt jósolta, hogy a történelem szele elfújja majd a szemetet, amit a demokraták Sztálin sírjára hordtak, és akkor rosszabb lesz a magyaroknak.

Erősíti a Sztálin-kultuszt?

Ezzel szemben Valerija Novodvorszkaja emberjogvédő úgy vélte, hogy a magyarok a NATO-belépéssel biztonságba kerültek, és Makasov álmai a Budapest elleni hadjáratról szertefoszlottak. "Az orosz kardfogú tigris fogai kihullottak."

Leonyid Mlecsin író-történész aggódott, hogy a budapesti döntés csak erősíti az oroszokban a saját népét irtó Sztálin elvtárs szeretetét, "ütik a mieinket" felkiáltással, és gyűlöletet kelt a magyarokkal szemben, akik nem Moszkva, hanem a NATO szárnya alatt akartak lenni.

Mindamellett a témát csak a Komszomolszkaja Pravda tárgyalja az orosz sajtóban. A lap rámutatott, hogy a történelmet nem lehet megváltoztatni városházi döntésekkel, és hozzátette: a moszkvai városatyáknak nem jutott eszükbe átnevezni a Budapest szállodát, amiért a "horthysta Magyarország a hitlerista Németország oldalán harcolt".