Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A szakszervezetek is bírálják a magyar-román egyetértési nyilatkozatot

2001.12.27. 17:39
Az MSZP és a szakszervezetek is bírálták csütörtökön a múlt héten aláírt magyar-román egyetértési nyilatkozatot, mely zöld utat ad valamennyi román állampolgárnak a magyarországi munkavállalásra. A Magyar Szocialista Párt és szatellit-szervezetei politikai haszonszerzés céljából ismét az emberek riogatásának, fenyegetésének eszközével élnek - kommentálta a bírálatokat Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.
Az MSZP a kedvezménytörvény haladéktalan felülvizsgálatát sürgeti, mert álláspontja szerint a magyar és a román kormányfő között létrejött megállapodás ellentétes a magyar nemzet érdekeivel. Keller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a miniszterelnöknek nem volt felhatalmazása egy ilyen megállapodás megkötésére. Úgy vélte, hogy a megállapodás a hatályos jogszabályokkal is szemben áll.

Az ellenzéki politikus megfogalmazása szerint Orbán Viktor miniszterelnököt súlyos politikai felelősség terheli a megállapodás megkötése miatt. Mint mondta, az Országgyűlésnek mielőbb tárgyalnia kellene az ügyről, majd hozzátette: egyelőre nem döntötték el, hogy kezdeményezik-e a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Keller László hangsúlyozta: nem a kedvezménytörvénnyel, hanem a kormányfők között létrejött megállapodással van bajuk.

Tiltakozó szakszervezetek

Több szakszervezet csütörtökön közleményben tiltakozott a státustörvénnyel kapcsolatos magyar-román egyetértési nyilatkozat ellen, s kezdeményezik a Szakszervezetek Együttműködési Tanácsa és az Országos Munkaügyi Tanács összehívását.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint a magyar munkaerőpiac román anyanyelvű állampolgárok számára való megnyitása foglalkoztatási feszültséget okoz a keleti országrészben, erősíti a feketemunka veszélyét és leértékeli a régióban dolgozók munkáját.

Tartanak a beáramló román munkásoktól

A szakszervezetek közleményükben azt is sérelmezik, hogy a kormány a karácsony előtt megkötött magyar-román megállapodást megelőzően nem vette figyelembe a szociális partnerek véleményét, s átgondolatlanul nyitott kaput a román munkaerőnek. A szakszervezetek szerint a megállapodás a bérek uniós felzárkóztatását is hátráltatja.

Az MSZOSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a Romániából érkező, kollektív szerződés nélkül is foglalkoztatható munkaerő éppen a határvidéken, a legkedvezőtlenebb munkanélküliségi mutatókkal bíró területekre - így a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Hajdú-Bihar és a Békés megyékben élőkre - hat majd. Az MSZOSZ a magyar munkavállalók érdekében javaslatokat kíván kidolgozni. A szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy a jövőben a munkaügyi kérdéseket tekintve tartózkodjon az egyoldalú, felelőtlen beavatkozásoktól - derül ki a közleményekből.

Őry szerint az embereket fenyegetik a tiltakozó szocialisták

A Magyar Szocialista Párt és szatellit-szervezetei politikai haszonszerzés céljából ismét az emberek riogatásának, fenyegetésének eszközével élnek - mondta Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára az MTI-nek, a román állampolgárok magyarországi munkavállalási lehetőségeivel kapcsolatos MSZP-s kijelentésekre reagálva csütörtökön.

Őry Csaba sajnálatosnak tartja a szocialisták nyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy a párt kibővített frakcióvezetői elnökségi ülésén kizárólag a megállapodás bírálatával foglalkoztak, míg a múlt héten, a hatpárti egyeztetésen a szocialista párt képviselői - Magyarország érdekeire hivatkozva - az egyetértési nyilatkozat aláírására ösztönözték a kormányfőt.

Valójában semmiről sem állapodtak meg a kormányfők?

Magyarország is, mint minden más ország elsődlegesnek tekinti a hazai munkaerőpiac védelmét - jelentette ki Őry Csaba. Hozzátette: az egyetértési nyilatkozat pusztán elvi jelleggel rögzíti, hogy a román állampolgárok tekintetében egységes szabályok szerint lesz lehetőség munkavállalásra Magyarországon.

A részletekről, a munkavállalás szabályairól, feltételeiről a két ország foglalkoztatási szakembereinek kell kidolgozniuk a kétoldalú foglalkoztatási egyezmény módosítását - mondta a politikai államtitkár. Mint közölte, ez a munka most kezdődött meg, nincs tehát miről egyeztetni mindaddig, amíg nem látható, hogy a román és magyar szakemberek milyen tervezetet terjesztenek elő.