József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ellenzéki össztűz a magyar-román megállapodásra

2001.12.29. 19:08
Az SZDSZ szombaton benyújtotta javaslatát az Országgyűlésnek a státusztörvény azonnali módosítására, mert szerintük az Orbán-Nastase megállapodás súlyos veszélyt jelent a magyar munkaerőpiacra és az egészségügyre. Vojnik Mária szocialista parlamenti képviselő szerint pedig a kedvezménytörvény kapcsán aláírt magyar-román megállapodással a kormány felelőtlenül kockáztatja az amúgy is csődhelyzetben lévő egészségügyi ellátást.
Az SZDSZ szombaton benyújtotta javaslatát az Országgyűlésnek a státusztörvény azonnali módosítására - olvasható a párt szombati közleményében. Mint írják, ezzel kívánják elhárítani azt a súlyos veszélyt, amely az Orbán-Nastase megállapodás következtében állt elő: a magyar munkaerőpiac megnyitását, az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő magyar egészségügyi rendszer indokolatlan megterhelését. "Érthetetlen, hogy a hazai terepen nagy előszeretettel keménykedő Orbán Viktor puha volt az európai uniós tárgyalásokon, amikor a magyarok külföldi munkavállalásáról volt szó, és puha volt a román diplomáciával szemben is, amikor a hazai munkaerőpiac védelme volt napirenden" - fogalmazott Magyar Bálint ügyvivő.

Az SZDSZ közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés előzetes tájékoztatása nélkül írta alá Románia miniszterelnökével azt az egyetértési nyilatkozatot, amelyben a törvényhez képest nagy horderejű, Magyarországra nézve súlyosan megalázó engedményekre vállalt kötelezettséget. A szabad demokraták vélekedése szerint Orbán Viktor lemondott az ajánló szervezetek jogosítványairól, s kötelezettséget vállalt a törvény felülvizsgálatára és szükség szerinti módosítására. "A miniszterelnök által tett engedmények a törvényt alapjaiban érintik, ezért elengedhetetlenné vált annak módosítása" - szögezi le az ellenzéki párt.

Az MSZP az egészségügyet félti

Vojnik Mária szocialis képviselő az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy nincs olyan önálló biztosítási pénztár, amely a határon túli munkavállalók által befizetett járulékért meghatározott egészségügyi szolgáltatást nyújtana. Mint mondta, ennek következtében a hatályos jogszabályok szerint a Magyarországra érkező külföldi munkavállaló és a vele egy háztartásban élő hozzátartozó teljes körű, a társadalombiztosítást terhelő egészségügyi ellátásra lesz jogosult.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: mindez több tízmilliárdos, fedezet nélküli plusz költséget hárít a súlyos válságban lévő egészségügyre. "A határon túlról, Romániából vagy Ukrajnából akár félpénzért is elvállalnak egy magyarországi munkát, mert így a gyermekük vagy a hozzátartozójuk sokkal jobb egészségügyi ellátást kaphat, mint eredeti lakóhelyükön" - vélekedett.

Vojnik Mária álláspontja szerint a helyzetre nem megoldás a kormány által ígért közalapítvány létrehozása, mert, mint mondta, a feladatot ellátó szervezetnek nincs megállapított állami támogatása és amúgy is egy magáncég. "Az ide befolyt pénz semmire sem lesz elég" - hangoztatta a szocialista képviselő.