Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Tender nélkül tévéstúdió az Egészségügyi Minisztériumban

2001.02.28. 16:06
Tender nélkül, hatmillió forintból építettek egy rádió- és televízióstúdiót az Egészségügyi Minisztériumban - adta hírül a Magyar Hírlap. A hő- és hangszigetelt helyiségben lámpákat is felszereltek, hogy az újságírók megfelelő körülmények között készíthessenek riportokat. A rádiósok örülnek, mert ezentúl nem fog behallatszani a ,,Józsi bácsi, hol vagy?" kérdés a szomszéd szobából, de a tévések nem tudják, hogy mire fogják használni a stúdiónak nevezett sajtószobát.
Rádió- és televízióstúdiót készül átadni csütörtökön az Egészségügyi Minisztérium. A hatmillió forintos beruházással az újságírók munkáját szeretnék megkönnyíteni, hogy megfelelő körülmények között tudjanak felvételeket, riportokat készíteni a minisztérium dolgozóival. Eke Károly, a sajtóiroda vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, az egykori sajtószobát reflektorokkal, valamint speciális hő- és hangszigeteléssel látják el, klimatizálják, sőt még ,,Felvétel" feliratú lámpát is felraknak az ajtóra. Az építést a legolcsóbb ajánlattal előállt cégre bízták, tendert viszont nem tartottak.

Fogalomzavar vagy olcsó stúdió?

Az Egészségügyi Minisztérium épülete
Az Rtl Klub az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy túlzás lenne egy ilyen sajtószobát televízióstúdiónak nevezni, mivel annak kialakítása körübelül százmillió forintba kerülne. Egy alapszintű világítással és néhány mikrofonnal kialakított szoba azonban hatmillióból megépíthető.

Ahhoz, hogy egy három-,négyfős, beszélgetésére alkalmas rádióstúdiót kialakítsanak, hárommillió forintra van szükség - tudtuk meg Bánszki Attila, az Info Rádió műszaki vezetőjétől. A mikrofonok egyenként százharmincezer forintba, az ehhez szükséges mikrofonprocesszor százötvenezerbe, míg egy keverőpult ötszázezer forintba kerül. Az akusztikát hat-hétszázezer forintból, míg a klímát egymillióból lehet kihozni.

A rádiósok örülnek, a tévéseknek felesleges

A jelenlegi sajtószobák nem alkalmasak felvételek készítésére, mert nem biztosítják a megfelelő akusztikai környezetet. Gyakran hallatszanak be mobiltelefonok csörgései, illetve ,,Józsi bácsi, hol vagy?" kiabálások a szomszédos szobákból. A szakma nagyon jó néven veszi egy olyan helyiség kialakítását, amelyre az Egészségügyi Minisztériumban készülnek. A kérdés már csak az, hogy lesz-e olyan ember, aki a megvásárolt technikát kezelni is tudja.

Az egyik televíziós csatorna munkatársa szerint a tévések munkáját nem fogja segíteni a több millió forintból megépített helyiség. Ha riportokat szeretnének készíteni, akkor a tárca dolgozójának szobájába mennek, egy sajtótájékoztató megtartásához pedig felesleges egy ilyen ,,stúdió" megépítése.

A minisztériumban nincs megállás, a tárca dolgozóit nyilatkozni is meg fogják tanítani, többek közt beszédtechnika órát tartanak nekik. Eke Károly szerint ezzel közérthetőbben és hitelesebben tudják majd kifejezni magukat. Az, hogy ez mennyibe fog kerülni, és miért nem írtak ki tendert a beruházásra, nem tudtuk megkérdezni, mert a sajtóiroda vezetője két napja nem elérhető.