Árpád
-2 °C
3 °C

Püspökszilágyba szállítják a visszaküldött sugárzó fémet

2007.05.07. 15:35
A vascsövekről speciális szerszámokkal lefűrészelik a ténylegesen sugárzó részeket, ezután a sugárzó fémet zsákokba, majd hordóba rakják, és az intézmény járművével szállítják Püspökszilágyiba.

A napokban várják a püspökszilágyi radioaktív hulladéklerakóba azt a sugárzó fémhulladékot, amelyet két hete a bosznia-hercegovinai Zenica város vasművéből küldtek vissza Magyarországra, közölte a Radiaktív Hulladékokat Kezelő Kht. telephelyének szakértője hétfőn.

Kasza János elmondta, hogy a visszairányított hulladékot jelenleg az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatnál helyezték el, innen szállítják majd a hulladéklerakó speciális kocsijával végleges helyére, a Pest megyei Püspökszilágyba.

A telephely 1976-ban nyílt meg, azóta 5040 köbméternyi veszélyes hulladékot helyeztek ott el - a környezetre semmiféle kockázatot nem jelentő körülmények között. Többségük beton alapra helyezett hordókban áll végleges helyén.

A szakértő szerint az elmúlt évben 30 hordónyi sugárzó veszélyes hulladékot szállítottak ide, az idén is hasonló mennyiségre számítanak - közöttük az Ereco Zrt. Boszniából visszaküldött - hozzávetőleg egy hordónyi - szennyezett vashulladékára.

Ballai László, az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy a kérdéses vashulladékot az intézmény izotóptárolójában helyezték el ideiglenesen. A vascsövekről speciális szerszámokkal lefűrészelik a ténylegesen sugárzó részeket, ezután a sugárzó fémet zsákokba, majd hordóba rakják - 5-10 kilónyi tételről van szó - és a püspökszilágyi intézmény kocsijával szállítják el a biztonsági rendszabályok szigorú betartása mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?