Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Püspökszilágyba szállítják a visszaküldött sugárzó fémet

2007.05.07. 15:35
A vascsövekről speciális szerszámokkal lefűrészelik a ténylegesen sugárzó részeket, ezután a sugárzó fémet zsákokba, majd hordóba rakják, és az intézmény járművével szállítják Püspökszilágyiba.

A napokban várják a püspökszilágyi radioaktív hulladéklerakóba azt a sugárzó fémhulladékot, amelyet két hete a bosznia-hercegovinai Zenica város vasművéből küldtek vissza Magyarországra, közölte a Radiaktív Hulladékokat Kezelő Kht. telephelyének szakértője hétfőn.

Kasza János elmondta, hogy a visszairányított hulladékot jelenleg az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatnál helyezték el, innen szállítják majd a hulladéklerakó speciális kocsijával végleges helyére, a Pest megyei Püspökszilágyba.

A telephely 1976-ban nyílt meg, azóta 5040 köbméternyi veszélyes hulladékot helyeztek ott el - a környezetre semmiféle kockázatot nem jelentő körülmények között. Többségük beton alapra helyezett hordókban áll végleges helyén.

A szakértő szerint az elmúlt évben 30 hordónyi sugárzó veszélyes hulladékot szállítottak ide, az idén is hasonló mennyiségre számítanak - közöttük az Ereco Zrt. Boszniából visszaküldött - hozzávetőleg egy hordónyi - szennyezett vashulladékára.

Ballai László, az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy a kérdéses vashulladékot az intézmény izotóptárolójában helyezték el ideiglenesen. A vascsövekről speciális szerszámokkal lefűrészelik a ténylegesen sugárzó részeket, ezután a sugárzó fémet zsákokba, majd hordóba rakják - 5-10 kilónyi tételről van szó - és a püspökszilágyi intézmény kocsijával szállítják el a biztonsági rendszabályok szigorú betartása mellett.