Benedek
-5 °C
5 °C

A Synergon Rt. cáfolja jelenlegi vezérigazgatójának gyanúsítását

2001.08.03. 12:43
Kategorikusan cáfolja a Synergon Informatikai Rt., hogy a frissen megválasztott vezérigazgatót, Czakó Ferencet ÁFA-csalással gyanúsítaná az APEH Bűnügyi Igazgatósága. A hírt Burillák Attila, az APEH szóvivője továbbra sem hajlandó kommentálni, és emlékeztetett arra, hogy többször jelezték: az APEH ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a 30 millió forintos fiktív számlázási ügyben. A Synergon Rt. tíz hónapja előzetes letartóztatásban lévő volt vezérigazgatója ellen indított nyomozás első részét az idén, a másodikat jövő tavasszal zárják le.

- Vélhetően az uborkaszezon is jótékony hatással volt arra, hogy a híresztelés teret nyerjen a sajtóban - kommentálta Keszthelyi András, a Synergon Informatikai Rt. kommunikációs igazgatója azt a HavariaPress által köztudatba lőtt értesülést, miszerint az APEH Bűnügyi Igazgatósága áfa-csalással gyanúsítja Czakó Ferencet, a cég újonnan megválasztott vezérigazgatóját.
- Ezt kategorikusan cáfolom - jelentette ki Keszthelyi a hírre reagálva. Burillák Attila, az APEH sajtószóvivője az Indexnek elmondta: a bűnügyi igazgatóság Baranya Megyei Nyomozóhivatala ismeretlen tettes ellen indított eljárást a 30 millió forint értékű fiktív számlázási ügyben, amelyben egy fantomcéggel kötött szerződés Synergon Rt. felőli aláíróját keresik az adónyomozók. Burillák nem tudta megmondani, hogy mikor fejeződhet be a nyomozás, lévén a szakértők most is vizsgálják a visszaélés körülményeit.

Három ügy

Amiről szó van
A fiktív számlázás révén a hamis számlákat elfogadó vállalkozások feltornásszák kiadásaikat, így pedig csökken a társaságiadó-terhük, valamint a számla áfa-tartalmával pedig az áfa-fizetési kötelezettségük. Elvileg azonban a kibocsátó adóterhe is ugyanennyivel nőne, ezért a számlázási sor végén olyan vállalkozás áll, amelynek vevői általában nem kérnek számlát (benzinkút, étterem). Ebben az esetben is ez történt: egy néhány cégből álló csoport önmagában zárta a sort, vagyis az egymásnak adott fiktív számlák kibocsátójaként senki sem fizetett adót. Egy idő után azonban a körön kívüli cégek számára is kiállítottak számlát, a Synergon így került a képbe: egy 90 millió forintos számla befogadójaként.
Forrás: HVG, Adócsaló útikalauz stopposoknak

Az adóhivatal három különböző fatomcég-csoporttól beszerzett fiktív számlák ügyében nyomoz a Synergon Informatikai Rt.-vel kapcsolatban. Burillák tájékoztatása szerint az első esetben 826 millió forint értékben, a másikban pedig 90 millió forint értékben fogadott be fiktív számlát a cég. Az APEH mind két esetben Szalóczy Zsoltot, a Synergon Rt. volt vezérigazgatóját gyanúsítja, akit október 13-án a Pécsi Városi Bíróság adócsalás gyanújával helyezett előzetes letartóztatásba. "Az eddigi nyomozás során a cég szinte összes felelős vezetőjét kihallgatták az ügyben" - mondta Burillák. Az első esetben az adónyomozók tavaszra ígérik az ügy lezárását, míg a kisebb tételű visszaélés kapcsán már az idén befejeződhet a nyomozás.

Felkészültek a támadásokra

Keszthelyi András az Indexnek elmondta, hogy a Synergon Rt.-nek konkrét kommunikációs stratégiája van az utóbbi hónapban megszaporodott image-romboló problémák kezelésére. Keszthelyi szerint azonban ez nem érinti az Rt. és az ügyfelek kapcsolatát, mert - mint fogalmazott - az ügyfelek tisztában vannak azzal, hogy ezek leginkább csak a "kabátlopási ügyekre" emlékeztetnek. Ennek ellenére elismerte: "nem tagadható, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a cég neve besározódik."