Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az MSZP Orbán felelősségét vizsgálná a Szabadi-ügyben

2001.06.18. 22:26
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte 78 szocialista képviselő többek között annak kivizsgálására: terheli-e felelősség a miniszterelnököt azért, hogy Szabadi Béla agrárminisztériumi államtitkárként hűtlen kezelés és csalás alapos gyanújára okot adó cselekményeket követhetett el.
A miniszterelnök felelősségének kivizsgálására irányuló parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozati javaslat utal arra, hogy a magyar alkotmányos rend szerint a kormány működésében a kormányfőnek van meghatározó szerepe, illetve felelőssége.

Az MSZP szerint a MeH is felelős lehet

Az előterjesztés kitér arra is: a kormányfő munkaszervezete a Miniszterelnöki Hivatal, amelynek feladata, hogy rendszeresen tájékozódjon a tárcák munkájáról. Az előterjesztés szerint a 13 tagú testület feladata lenne annak feltárása, milyen körülmények tették lehetővé, "hogy ellenőrizetlenül, huzamosabb időn keresztül, jogellenesen, jelentős összeg folyjék ki az állami költségvetésből".

Tudott-e, tudhatott-e, vagy kellett-e volna tudnia a miniszterelnöknek a közpénzeknek FVM-ből történő jogellenes kiáramlásáról, pazarlásról? - így szól a másik kivizsgálásra váró kérdés, amely mellett a szocialisták kíváncsiak arra is: biztosított-e a közpénzek törvénysértő kiáramlásának megállítása, valamint hasonló cselekmények megelőzése.

Szabadi mentelmi jogáról kedden dönt a T. Ház

Mint ismeretes az FVM politikai államtitkárát az ügyészség több száz millió forintos hűtlen kezeléssel és jelentős kárt okozó csalással vádolja. Szabadi mentelmi jogáról kedden dönt a parlament.