Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Őrizetbe vették Szabadi Bélát

2001.06.21. 19:46
Két nappal azután, hogy az Országgyűlés felfüggesztette mentelmi jogát, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal nyomozói őrizetbe vették Szabadi Béla független képviselőt. Az ügyészségi kihallgatáson megjelenő politikust a szökés veszélyére hivatkozva tartották bent. Az FVM korábbi politikai államtitkárát, volt kisgazda honatyát 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással gyanúsítják. A politikus neve thaiföldi utazásai, az Agrárinnovációs Kht. zavaros, majd a rendőrségre kerülő ügyei, illetve a Concordia Rt. révén szerepelt legtöbbször a sajtóban.
Csütörtök este vették őrizetbe a nyomozók Szabadi Béla független képviselőt. Az FVM volt politikai államtitkárának mentelmi jogát két nappal korábban, kedd este függesztette fel az Országgyűlés.

Teljesen váratlanul és indokolatlanul vették őrizetbe Szabadi Bélát - nyilatkozta az Indexnek Szögyényi József, a volt államtitkár ügyvédje. Megítélése szerint semmi sem indokolja az ügyészség eljárását, hiszen nem kell védence szökésétől tartani. Szögyényi szerint ha Szabadi távozni akart volna az országból, akkor ezt megtehette volna már eddig is. Úgy véli: ha van jog és törvény ebben az országban, akkor nem kezdeményezik a képviselő előzetes letartóztatását. Az ügyvéd szerint egyébként egy gumiparagrafus alapján tartóztatták le védencét, mert ezzel a fáradtsággal bármely, legfeljebb hároméves börtönnel fenyegetett gyanúsítottat őrizetbe vehetnének arra hivatkozva, hogy megakar szökni.

Az FVM volt politikai államtitkárának kiadatásáról 267 igen, 9 nem és 33 tartózkodás mellett döntött a parlament kedd esti plenáris ülésén. Mint ismeretes, a kisgazda frakcióból kizárt Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte Áder Jánostól, az Országgyűlés elnökétől. Szabadi Béla kiadatását javasolta a mentelmi bizottság is.

A képviselőt a múlt héten zárta ki soraiból az FKGP parlamenti frakciója, miután nyilvánosságra került, hogy a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Szabadi úgy nyilatkozott, nem fogadja el kizárását a képviselőcsoportból.

Boros jelentette fel

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben - utazásaival összefüggésben - csalással. A kár több százmillió forintra tehető. Az ügyészség információi szerint Szabadi Bélával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúját több esetben is különböző kft.-k jogosulatlan reklámtevékenysége alapozza meg.

Szabadit Boross Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter jelentette fel az ügyészségen, amikor februárban ideiglenesen átvette az agrártárca vezetését Torgyán József távozása után. Mint ismert, a rendőrség nemrég vette őrizetbe az Agrárinnovációs Kht. két volt vezetőjét, Osváth László korábbi ügyvezető igazgatót, valamint helyettesét, Sipter Ferencet. A kazettaügyben is szereplő Sipter kihallgatása során Szabadira vallott, a nyomozók ezután döntöttek az FVM volt államtitkárának gyanúsítotti kihallgatásáról.

Szabadi több ízben úgy nyilatkozott, hogy egyik bűncselekményt sem követte el azok közül, amelyekkel vádolják. Véleménye szerint a döntéseket a minisztérium dolgozói készítették elő, ő csak aláírta azokat. A volt államtitkár azzal hárította el a felelősséget, hogy a cégeknél történt törvénysértésekért a tulajdonosi jogok gyakorlóját nem lehet felelősségre vonni. Az utazásait firtató kérdésekre pedig úgy válaszolt, nem tudja, mennyit költött útjai során, és miért vitte magával számtalan esetben titkárságvezetőjét.