A Fidesz is támogatta a megerőszakolt ifjú szocialistát

2005.01.17. 15:07
Az Index információi szerint 2002-ben még a Fidesz támogatásával, független jelöltként indult az önkormányzati választáson az állítólag megerőszakolt Szabó Bálint. A jobboldal akkor legfiatalabb vasi jelöltje 2003-ban viszont már 17 saját szervezet támogatásával konkurens elnöke lett a helyi Fibisznek, miután a megyében korábban már többször is megalakult a szocialisták ifjúsági szervezete egy másik elnök vezetésével.

2002-ben még fideszes támogatással, független jelöltként indult a polgármesteri cím megszerzéséért Csepregen Szabó Bálint, a megerőszakolásának történetével elhíresült Vas megyei ifjú szocialista. A fiktív szervezetalapítási vizsgálat főszereplőjét, aki végül 70 szavazattal alulmaradt a korábbi polgármesterrel szemben, a Fidesz honlapja is felsorolja azon 12 vasi polgármesterjelölt között, akiket a párt indított vagy támogatott a legutóbbi önkormányzati választáson. Az Index információi szerint Szabót csupán néhány hónappal korábban, 2002 januárjában mutatták be a Fidesz Vas megyei vezetésének.

Egyszerre indultak

Jóban rosszban együtt
Tóth Csabát, Táncsics Pétert és Szabó Bálintot 2004 februárjában elsőfokon kizárta az MSZP soraiból az MSZP Vas megyei szervezetének etikai bizottsága. A testület bizonyítva látta, hogy mindhárman érintett a kőszegi alapszervezet tagságának "nem megfelelő" módon történt felduzzasztásában. A kizárásról szóló döntést az MSZP országos etikai bizottsága hosszú "altatás" után felülvizsgálta. 2004 szeptember végén viszont Tóth és csapata győzött a vasi tisztújításon. A kivonulásokkal tarkított ülésen Tóth Csaba megszerezte a vasi MSZP-elnöki címet. Hiller István pártelnök az MSZP vasárnapi rendezvényén viszont ismét a párt etikai bizottságát kérte fel, hogy vizsgálja meg a bortányok sorozatát termelő vasi szocialista szervezet belső ügyeit.
Szabó alig fél évvel a választás után már Tóth Csaba, a jelenlegi megyei MSZP-elnök csapatában bukkant fel. Míg Tóth az MSZP kőszegi szervezetének felduzzasztásával csinált gyors pártkarriert, addig Szabó Bálint, az akkor még Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták néven működő ifjúsági szervezetben kezdett tevékenykedni. Szabó 2003 nyarán már 17 szervezet támogatásával a helyi elnöki posztért szállt szembe Gaál Angelikával, aki korábban szintén létrehozta a Fibisz Vas megyei szervezetét.

Szabó a nyugat.hu kérdésére még 2003-ban egyébként épp a Tóth Csabával való személyes megismerkedésével indokolta a gyors pártváltást. Az elmúlt napokban adott televíziós interjújában viszont Szabó azt állította, hogy már a 2002-es országgyűlési választások idején Medgyessy Péter kampányát segítette. Szabó az ATV-ben azt mondta, hogy Fidesszel szembeni "antipátiája" azért alakult ki, mert a miniszterelnök-jelölt számára nem engedélyeztek egy egyetemi előadást, amelyet ő szervezett.

Fíktiv dolgok

Az MSZP-ben és a Fibiszben végül néhány hónap eltéréssel tört ki a botrány: az MSZP szombathelyi csoportja fiktív tagság toborzásával vádolta meg Tóth Csabát és környezetét, köztük az akkor még kevéssé ismert Szabót. A vád szerint Tóthék helyi romáknak fizettek azért, hogy névleges belépésükkel növeljék a köszegi alaszervezet súlyát. 2004 közepén a Fibiszben szintén vizsgálat kezdődött annak a tíz, valószínűleg fiktív szervezet alapításának tisztázására, amelyek létrehozását az alapítóokiratok szerint Tóth Csaba, Zuschlag János és a kőszegi MSZP elnök, Táncsics Péter hitelesítette. A rendőrség a fiktívnek tűnő Fibisz szervezetek miatt gyanúsította meg nemrég mind a négy politikust, magánokirat-hamisítás vétségével.

Tíz hónap után

Szabó viszont még a fibiszes botrány 2004 nyarán történt kirobbanása előtt magánjogi pert indított az MSZP-s "tagvásárlási" ügyet kipattintó szombathelyi cigány önkormányzati vezető ellen. Szabó rendőrségi vallomása szerint az első tárgyalást megelőző este, 2004 március 15-én támadta meg őt négy roma, akik állítása szerint megverték, análisan megerőszakolták és leköpték őt. A fibiszes azonban időközben jogerősen elvesztette a cigány önkormányzat vezetője elleni pert, és vádemelés nélkül lezárták a bántalmazása miatt indult rendőrségi vizsgálatot is. A megerőszakolásról szóló történet akkor került napvilágra, amikor közvetlenül saját rendőrségi rabosítása előtt a Magyar Nemzet hasábjain landolt Tóth Csaba magánlevele, amelyet Hiller István MSZP-elnöknek írt.

Fiktív baleset

Az Index információi szerint egyébként a csepregi önkormányzatban tevékenykedő Szabó Bálint fizetése is Tóth Csabához érkezik, miután képviselői tiszteletdíjára, épp a tavaly márciusi verést megelőző időszakból származó tartozásai miatt, inkasszót tettek a hatóságok. Úgy tudjuk, hogy a tartozások rendezvények szervezéséből és szervezetalapításokból származtak. Országosan is ismertté vált, hogy Szabó egyik rendezvényére állítólag fővendégként Bajor Imrét hívta meg, ám a rendezvény végén, miután Bajor nem jelent meg, Szabó azt állította, hogy az előadóművész útban Csepreg felé balesetet szenvedett az autópályán. Bajor erről a történetről a Heti Hetesben értesült.  • Tippek
  • Hírek