Jenő
-3 °C
6 °C

Meghalt Szabó Iván

2005.08.04. 16:57
Szabó Iván, volt ipari, és pénzügyminiszter 2005. augusztus 4-én, csütörtökön hosszan tartó betegség után elhunyt. "Voltaképpen csak kellemes emlékeim vannak vele kapcsolatban, és őszintén sajnálom, hogy eltávozott" - nyilatkozta Békesi László.

Csütörtökön hosszan tartó betegség után meghalt az Magyar Demokrata Néppárt tiszteletbeli elnöke, Szabó Iván. A rendszerváltás utáni első ciklus második pénzügyminiszterének halálhírét a pénzügyi tárca közleményben jelentette be. A Pénzügyminisztérium saját halottjának tekinti a 71 éves korában elhunyt politikust.

Kellemes emlékek


Szabó Iván (1934-2005)

"Különböző politikai vonulathoz tartoztunk, a nézeteink a gazdaságtól és a világról ekltérőek voltak, de kellemes emlékeket őrzök róla" - mondta az Indexnek Békesi László, egykori pénzügyminiszter, aki a Horn-kormány megalakulásakor váltotta a poszton Szabót. Békesi rendkívüli, jó partnert ismert meg Szabó Ivánban.

Bár az egykori politikus szerint az Antall-kormány gazdaságpolitikája nem volt túl sikeres, ez nem Szabó Iván hibája volt. Mint megjegyezte, Szabó elsősorban politikusként volt pénzügyminiszter, és tárcavezetőként következesen végigvitte az akkori kormánypártok programját. "Voltaképpen csak kellemes emlékeim vannak vele kapcsolatban, és őszintén sajnálom, hogy eltávozott."

Szabó Iván az elmúlt években betegsége miatt már visszavonult az aktív politizálástól, de az MDF-ből 1996-ban kivált MDNP tiszteletbeli elnökeként párttársai szerint még áldását adta a két szervezet újbóli egyesülésére.

Szabó 1988. októberben lépett be a Magyar Demokrata Fórumba. Antall József kormányában az ipari és a pénzügyi tárcát is vezette. 1994-től két éven át az MDF ügyvezető elnöke volt, 1994. júliustól pedig a párt parlamenti frakcióját is vezette. 1996-ban. Az MDF X. országos gyűlésén elindult a párt elnökválasztásán, Lezsák Sándorral szemben azonban alulmaradt. Ezután több társával együtt kiléptek a pártból, és Magyar Demokrata Néppárt néven új parlamenti pártot hoztak létre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?