Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Miért áll 2 százalékon az SZDSZ?

2007.10.20. 14:44
A liberális pártok berlini kongresszusán Kóka János a kommunizmus maradékainak eltakarításáról beszélt, a szünetekben George Michael szólt, a tányérokban pedig pogácsa helyett gyümölcs volt. Eörsi Mátyás az SZDSZ 2010-es parlamentbe jutási esélyeit latolgatta az Unter den Lindenen, aztán a kongresszusról ellopták a laptopját.

Kóka János és John Emese fővárosi frakcióvezető azzal a reggeli fapados járattal utazott pénteken Berlinbe, az Európai Liberális Demokrata és Reformpárt berlini kongresszusára, mint a delegáció és a néhány meghívott újságíró, köztük az Indexé is. Az európai liberális pártokat tömörítő szervezet kongresszusa egy belvárosi hotel konferenciatermében zajlott.

Itt két dolog tetszett igazán:

1. A svédasztalokon nem zsíros pogácsák voltak, hanem fényesre suvickolt almák és kis pálcikákra tűzött szőlő-, ananász- és mangódarabkák

2. A kongresszus rövid szüneteiben George Michael Freedom című száma szólt.

Az elnök felszólal

Kóka János a kongresszuson arról beszélt, hogy a Magyarországon kormányon lévő SZDSZ a privatizáció folytatását, a vállalkozás szabadságát, a költségvetési hiány csökkentését, a bürokrácia mérséklését, az adók csökkentését tartja szem előtt. Az egészségügy, a felsőoktatás reformjával, energiapiac és a vasút liberalizációjával az SZDSZ elnöke szerint a kommunizmus utolsó darabjainak eltakarítása folyik. Megtapsolják, amikor bejelenti, hogy Magyarországon jövőre egy óra alatt lehet céget alapítani.

A mostani kormány reformjait az ellenzék egy gyilkos referendummal támadja, mondja beszédében Kóka, aki bírálja az ellenzék populizmusát, amely szerinte mindent, ami változást jelent, ellenez.

Érdemes mindezek után még belehallgatni, az Európai Parlament liberális (ALDE) frakcióját vezető Graham Watson beszédébe. Watson könnyeden és felszabadultan beszél, viccet mesél, beszéde közepén saját nemrég megjelent könyvét reklámozza. Az ő intelme a következő: ne féljetek a liberalizmust a konzervatívok vagy a szociáldemokraták ötleteivel, kezdeményezéseivel ápolni, sok erő van az együttműködésben.

A szünet után Kóka Jánost arról kérdezem, igaz-e hogy ő akadályozta meg a 49 évnél idősebbek viszatérését a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe. Kókának szeme sem rebben, és rávágja, „hát persze, hogy nem értettünk egyet ezzel, mert semmilyen módon nem támogatjuk azt, hogy a hibás döntéseket az állammal fizettessünk meg. Az embernek van önfelelőssége is. Ha valaki rossz döntést hoz és veszít a részvényein, annak sem fizeti ki a veszteségét az állam”

"Az SZDSZ azért nem engedi meg, hogy kivonják a tőkét a magánnyugdíjpénztárakból, mert ugyanezek a befektetői körök szállnának be az egészségbiztosításba is?" - kérdezem. Kóka válasza: „én nem tudom, kik akarnak beszállni az egészségbiztosításba, de miután mindkét területen jelentős tőkére van szükség, lehetséges, hogy van közöttük átfedés. Azt kell ebben az egészben megérteni, hogy minden olyan eset, amelyben az állam vissza akar csinálni valamit, az elbizonytalanítja és egy idő után elriasztja a befektetőket.”

Megy az SZDSZ az Unter den Lindenen

Kóka János a beszélgetés után meglepő kérdéssel áll elő (a liberálisoknál mindenki tegeződik mindenkivel):

- Nekünk most el kell mennünk egy nagykövetségi fogadásra. Te mit csinálsz?

- Én itt maradok a konferencián és nézelődöm.

- Inkább gyere velünk, meghívlak. Látom, szépen vagy felöltözve.

Gyalog indul el az SZDSZ kis delegációja a Brandenburgi kapu mellett lévő magyar nagykövetség felé. Szépen süt a nap. A fák sárgulnak. Közeleg a tél, az elmúlás, a csend és hó és halál évszaka. Megkérdezem hát a mellettem bandukoló Eörsi Mátyás frakcióvezetőtől, milyen terveik vannak a jövőre nézve, elvégre az SZDSZ támogatottsága a közvélménykutatások szerint most tartósan 2 százalék, így a következő választásokon nem fognak bejutni a parlametbe.

Nem láttam még olyan SZDSZ-est, akinek erre a kérdésre ne lett volna flott válasza. Nem láttam még két olyan SZDSZ-est, aki erre a kérdésre ugyanazt a választ adta volna. Nem láttam még olyan SZDSZ-est, akinek egy pillanatra ne komorult volna el a tekintete erre a kérdésre.

Eörsi Mátyás válasza a következő: a közvélemény-kutatások 1000 fős mintán készülnek, és ez nem kedvez a kis pártoknak. Az 5 százalékos támogatás ebben a mintában ötven embert jelent, ha valaki nincs otthon vagy nem veszi fel a telefont, máris csökken a mérhető támogatottság. (Tehát az SZDSZ-esek vagy június óta nincsenek otthon, vagy nincs telefonjuk vagy nincsenek.)

Fogadás

Közben megérkezünk a nagykövetségre, ahol Peisch Sándor hazánk berlini nagykövete és felesége Peisch Sándorné fogad minket és végigkalauzol a nagykövetség alsó szintjén berendezett 1956-os kiállításon. A különböző külképviseletek katonai attaséi elképesztő egyenruhákban feszítenek, mintha a Pomádé király új ruhája című zenés mesejátékot forgatnák dél-amerikai katonai hunták vezetőinek főszereplésével.

Vissza a liberálisok konferenciájára, ahol megszavazzák az SZDSZ javaslatait is, hogy telepítsék Magyarországra az EU Energetikai Szabályozó Hatóságok Ügynökségét, és ítéljék el az emberi jogok lábbal tiprását Kubában.

A konferencia végén az SZDSZ-delegáció politikusai a hotel lobbijában ücsörögnek. Kiderül, hogy Kóka János orosz feliratú Dunhill cigarettát szív, Szent-Iványi István sokat utazik, John Emese meg amúgy jóban van Tarlós Istvánnal.

Este 6-ra véget ér az európai liberális pártok kongresszusa. Mindenki szedelőzködni kezd, de Eörsi Mátyás üres kézzel tér vissza a ruhatárból. Ellopták a laptopját.