Auguszta
-7 °C
0 °C

Nyilvánosan áthúzta szavazólapjait egy férfi Celldömölkön

2008.03.09. 12:12
Szándékosan elrontotta, keresztben áthúzta szavazólapjait, majd petíciót nyújtott át a helyi választási bizottságnak, és kamerával rögzítette a történteket a szavazóhelyiségben egy férfi Celldömölkön - közölte Baranyai Attiláné jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

A férfi vasárnap reggel nem sokkal 9 óra után lépett a szavazóhelyiségbe, majd amikor átvette szavazólapjait, a bizottság előtt mindhármat átlósan áthúzta, és azt kérte, hogy szándékosan rontottként vegyék nyilvántartásba őket, és arról igazolást adjanak ki neki - mondta a jegyző.

Hozzáfűzte: az állampolgár a szavazókör helyiségében egy kamerát állított fel, amit a szavazatszedő bizottság elnökének felszólítására sem volt hajlandó kikapcsolni, azt végig működtette amíg a helyiségben tartózkodott. A jegyző tájékoztatása szerint az említett férfi egy korábbi szavazáskor elvitte a szavazólapot, ezt előzőleg a bizottságnak is bejelentette.

Baranyai Attiláné hozzáfűzte azt is: a férfi a szavazatszedő bizottságnak átnyújtott egy előre megfogalmazott és elkészített írást, amelyben közölte, addig nem hajlandó elhagyni a szavazóhelyiséget amíg rendőrt nem hívnak, és a rendőrök át nem veszik tőle az általa szándékosan rontott szavazólapokat.

"A bizottság fölvett egy jegyzőkönyvet, amiben rögzítette, hogy átvette a három szándékosan elrontott szavazólapot, (...) ennek a jegyzőkönyvnek egy példányát az állampolgárnak is átadtuk. Tájékoztattuk ugyanakkor arról is, hogy a rontott szavazólapok helyett egyszer van lehetősége újat kérni, de kijelentette, hogy erre nem tart igényt" - közölte a választási iroda vezetője.

Miután a férfi átvette a jegyzőkönyv másolatát, leszerelte a kamerát és kifelé indult a szavazóhelyiségből. Távozóban azonban még elővett a táskájából egy porral oltó készüléket és közölte, "ha nem lettek volna hajlandóak átvenni tőle a szándékosan rontott szavazólapokat és azokról igazolást adni, a szavazóhelyiségben elégette volna azokat".

A jegyző szerint a porral oltót az egyébként általa békésnek ismert ember elővigyázatosságból hozhatta magával, hogy nagyobb tüzet ne okozzon. Szerinte szó sem volt arról, hogy az illető a szavazóhelyiség felgyújtásával fenyegetőzött volna.

A jegyző elmondta: a férfit jól ismerik Celldömölkön, minden szavazáson és politikai rendezvényen igyekszik valahogy felhívni magára a figyelmet, és rendszeresen látogatja az önkormányzati testületi üléseket is, ahol rendre kifejezésre juttatja egyéni véleményét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!