Erzsébet
1 °C
4 °C

A választók kétharmada egyetért Horváth Ágnes menesztésével

2008.04.07. 08:58
A kormányválság kialakulásáért Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost egyaránt felelősnek tartják a Századvég-Forsense által megkérdezett választók. A kisebbségi kormányzást csak a megkérdezettek 13 százaléka támogatná.

A Századvég és a Forsense kérdőíves kutatást végzett a héten kirobbant koalíciós válság megítéléséről és lehetséges következményeiről. A megkérdezettek 99 százaléka hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, és 62 százalékuk teljes mértékben vagy inkább egyet is értett ezzel a döntéssel.

A népszerűségi rangsorok utolsó helyén álló egészségügyi miniszter elmozdítása tehát a válaszadók közel kétharmadának az egyetértését váltotta ki. Az ilyen nagyságrendű választói konszenzus mögött az egészségügyi reform szocialista szavazóbázisában tapasztalható elutasítottság is kimutatható: az MSZP-szavazók közül kétszer annyian támogatják a miniszterelnök döntését (49%), mint ahányan ellenzik (24%) azt.

A Fidesz szavazóinak három negyede (75%), és még a pártválasztásukban bizonytalanok többsége (57%) is helyesli a miniszter távozását, az ő körükben is csupán 24 százalékuk van inkább ellene ennek a döntésnek.

Az SZDSZ döntése megosztja a közvéleményt

Erősen megosztja a közvéleményt az SZDSZ azon döntése, hogy Horváth Ágnes leváltása után visszahívja minisztereit a kormányból. Jóllehet a döntés támogatói vannak többen (49%), ám kisebb részük helyesli csak ezt fenntartások nélkül. 35 százalékuk inkább ellenzi, míg minden hatodik megkérdezett (16%) nem tudott vagy nem akart állást foglalni a döntésről.

A Fidesz szavazóinak kétharmada inkább egyetért az SZDSZ-es miniszterek visszahívásával, az MSZP-szavazók többsége (55%) viszont inkább ellenzi azt. A bizonytalan pártpreferenciájúakat osztja meg leginkább az SZDSZ lépése, 47 százalékuk ellenzi, 39 százalékuk pedig helyesli az SZDSZ döntését.

A válság az SZDSZ-nek nem használt

Az összes megkérdezett 39 százalékának kisebb vagy nagyobb mértékben romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye az utóbbi napok történései hatására, javulásról viszont mindössze 9 százalékuk számolt be. A válaszadók közel felének (49%) nem változott a véleménye, a Fidesz-szavazók fele, a bizonytalan pártválasztásúak 53 százaléka nyilatkozott így. Az MSZP-szavazók 56 százaléka szemében viszont romlott az SZDSZ megítélése. A számokból az is látható, hogy míg az SZDSZ döntésének magas támogatottsága a koalíció felbomlásában érdekelt Fidesz szavazóknak köszönhető, addig a liberális párt negatív megítélése mögött az MSZP szavazók és a bizonytalanok táborához tartozó baloldali szavazók ítélete húzódik meg.

Gyurcsány és Kóka, az MSZP és az SZDSZ is felelős

A jelenlegi politikai helyzet kialakulásáért a kérdezettek közel ugyanakkora arányban tartják nagy vagy nagyon nagy mértékben felelősnek Gyurcsány Ferencet és Kóka Jánost (71 ill. 69%), valamint az MSZP-t és az SZDSZ-t (69 ill. 64%). A kérdezettek több mint fele (57%) mind a két politikust illetve mindkét pártot (56%) felelősnek tarják a helyzettért. Ugyanakkor mindössze egyharmadra tehető az Orbán Viktort illetve a Fideszt nagymértékben felelősnek tartók aránya.

Az előrehozott választások a megoldás

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül az előrehozott választások élvezi a válaszadók legnagyobb támogatottságát, relatív többségük, 42 százalékuk választaná ezt az opciót. Ezt követi – támogatottságban messze lemaradva – az SZDSZ visszakozásának köszönhetően az eredeti koalíció helyreállítása (19%), míg a jelenleg körvonalazódó variáció, a kisebbségi kormányzás Gyurcsány Ferenc vezetésével mindössze a megkérdezettek 13 százalékának a támogatottságát nyerné el.

A kisebbségi kormányzás árt az MSZP-nek

A megkérdezettek közel kétharmada (63%) van azon a véleményen, hogy az MSZP választási esélyeit hosszú távon rontaná a kisebbségi kormányzás. Ugyanekkora arányban vélekednek így az SZDSZ esélyeiről. A válaszadók 70 százaléka szerint a kisebbségi kormányzásból a Fidesz profitálna, ez a megoldás az ő választási esélyeiket javítaná leginkább.

Módszertan

A Századvég-Forsense közös választáskutatási programjában kérdőíves kutatást végzett április 2. és 4. között, melynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg CATI módszerrel aktuális politikai, közéleti kérdésekről. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételből fakadó hibákat iteratív súlyozás segítségével korrigálták. A minta összetétele a legfontosabb szociodemográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az itt közölt adatok nagy valószínőséggel legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptunk volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?