Orsolya
9 °C
21 °C

Vass Albert szerepel az SZDSZ nyilvántartásában

2008.03.24. 16:05
Fodor Gábor, John Emese és Szent-Iványi István nem vesznek részt az SZDSZ ügyvivő testületi és frakcióülésén.

Tizennégy éve szerepel az SZDSZ megyei szervezetének tagnyilvántartásában Vass Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács polgármestere - tudatta közleményben Lövei Csaba, a párt megyei irodavezetője hétfőn, azt követően, hogy Vass Albert előző nap azt írta: nem tudott arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként nyilvántartják, és nem volt ott a tavalyi elnökválasztó küldöttgyűlésen.

"Vass Albert polgármester tizennégy éve szerepel az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tagnyilvántartásában. A belépésének időpontja 1994. szeptember 20., regisztrációs száma: 36907. Az SZDSZ Alapszabályának 83/e pontja szerint az országos küldöttgyűlésen szavazati joggal vesznek részt azon polgármesterek és alpolgármesterek, akik tagjai az SZDSZ-nek" - közölte Lövei Csaba.

Mint írta, érthető Vass Albert felháborodása azért, mert a nevével valaki visszaélt, ám az lett volna a szerencsés, ha SZDSZ-tagságával kapcsolatban akkor tett volna észrevételt, amikor megkapta a küldöttgyűlésre szóló meghívóját és a megtárgyalandó anyagokat.

Vass Albert vasárnapi nyilatkozata szerint nincs és az elmúlt években nem is volt "párttagszerű" kapcsolata sem az SZDSZ-szel, sem más pártokkal. Közölte: 1994-ben és 1998-ban Fidesz-SZDSZ-MDF támogatással indult a polgármesteri tisztségért a helyi önkormányzati választáson, Gulácson.

A hírTV múlt pénteken számolt be arról, hogy nemcsak a Jüttner-jelentésben szereplő négy álküldött szavazott tavaly az SZDSZ elnökválasztásán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött - a gulácsi polgármester - akinek aláírása szerepelt ugyan a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a küldöttgyűlésen.

Jüttner Csaba, az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke belső vizsgálatot kezdeményezett, miután meggyőződött arról, hogy Vass Albert valóban nem volt jelen a küldöttgyűlésén.

Távolmaradók

Az SZDSZ ügyvivői testülete február 12-én kérte fel Jüttner Csabát, hogy vizsgálja ki, mi történt az elnökválasztáson. A vizsgálat lezárását követően, múlt pénteken Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István közölte: felfüggesztik tagságukat az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert szerintük az elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, John Emese és feltehetően Szent-Iványi István sem vesz részt az SZDSZ keddi összevont ügyvivő testületi és frakcióülésén.

John Emese azzal indokolta távolmaradását, hogy miután a múlt héten felfüggesztette ügyvivő testületi tagságát, az országgyűlési frakciónak pedig nem tagja, ezért nincs értelme részt vennie a megbeszélésen.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke azt mondta, hogy ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Hozzátette, az egészségbiztosítási törvény és az egészségügyi reform kapcsán fontos döntések előtt áll a koalíció, s annak részeként az SZDSZ.

Gulyás József úgy vélte, politikai hiba volt, hogy idáig nem sikerült lezárni ezt az ügyet, mert véleménye szerint az SZDSZ-nek az lett volna a jó, ha minél hamarabb döntenek a küldöttgyűlés összehívásáról.

Egy esetleges előrehozott tisztújító küldöttgyűlésről a képviselő úgy vélekedett, azt úgy érdemes összehívni, hogy a tisztújító küldöttgyűlés minden eleme az alapszabállyal összhangban kikezdhetetlen legyen. Ez komoly előkészítő munkát és belső egyeztetéseket igényel - tette hozzá. Eközben olyan mederben kell tartaniuk a tisztújítást kísérő folyamatokat, illetve az elnökjelöltek kampányát, ami az SZDSZ megerősítését eredményezi, nem pedig a párt megosztását - jegyezte meg.

A keddi összevont ülés kapcsán néhányan egy olyan lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, amely szerint Kóka János pártelnök előállhat azzal, hogy ő maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást. Hozzátették, ha a pártelnök maga nem nyitja meg ez előtt az utat, akkor a szabaddemokraták alapszabálya miatt "szinte lehetetlen" egy rendkívüli tisztújítást összehívni.