Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vass Albert szerepel az SZDSZ nyilvántartásában

2008.03.24. 16:05
Fodor Gábor, John Emese és Szent-Iványi István nem vesznek részt az SZDSZ ügyvivő testületi és frakcióülésén.

Tizennégy éve szerepel az SZDSZ megyei szervezetének tagnyilvántartásában Vass Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács polgármestere - tudatta közleményben Lövei Csaba, a párt megyei irodavezetője hétfőn, azt követően, hogy Vass Albert előző nap azt írta: nem tudott arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként nyilvántartják, és nem volt ott a tavalyi elnökválasztó küldöttgyűlésen.

"Vass Albert polgármester tizennégy éve szerepel az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének tagnyilvántartásában. A belépésének időpontja 1994. szeptember 20., regisztrációs száma: 36907. Az SZDSZ Alapszabályának 83/e pontja szerint az országos küldöttgyűlésen szavazati joggal vesznek részt azon polgármesterek és alpolgármesterek, akik tagjai az SZDSZ-nek" - közölte Lövei Csaba.

Mint írta, érthető Vass Albert felháborodása azért, mert a nevével valaki visszaélt, ám az lett volna a szerencsés, ha SZDSZ-tagságával kapcsolatban akkor tett volna észrevételt, amikor megkapta a küldöttgyűlésre szóló meghívóját és a megtárgyalandó anyagokat.

Vass Albert vasárnapi nyilatkozata szerint nincs és az elmúlt években nem is volt "párttagszerű" kapcsolata sem az SZDSZ-szel, sem más pártokkal. Közölte: 1994-ben és 1998-ban Fidesz-SZDSZ-MDF támogatással indult a polgármesteri tisztségért a helyi önkormányzati választáson, Gulácson.

A hírTV múlt pénteken számolt be arról, hogy nemcsak a Jüttner-jelentésben szereplő négy álküldött szavazott tavaly az SZDSZ elnökválasztásán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is volt olyan küldött - a gulácsi polgármester - akinek aláírása szerepelt ugyan a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a küldöttgyűlésen.

Jüttner Csaba, az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke belső vizsgálatot kezdeményezett, miután meggyőződött arról, hogy Vass Albert valóban nem volt jelen a küldöttgyűlésén.

Távolmaradók

Az SZDSZ ügyvivői testülete február 12-én kérte fel Jüttner Csabát, hogy vizsgálja ki, mi történt az elnökválasztáson. A vizsgálat lezárását követően, múlt pénteken Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István közölte: felfüggesztik tagságukat az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert szerintük az elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, John Emese és feltehetően Szent-Iványi István sem vesz részt az SZDSZ keddi összevont ügyvivő testületi és frakcióülésén.

John Emese azzal indokolta távolmaradását, hogy miután a múlt héten felfüggesztette ügyvivő testületi tagságát, az országgyűlési frakciónak pedig nem tagja, ezért nincs értelme részt vennie a megbeszélésen.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke azt mondta, hogy ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Hozzátette, az egészségbiztosítási törvény és az egészségügyi reform kapcsán fontos döntések előtt áll a koalíció, s annak részeként az SZDSZ.

Gulyás József úgy vélte, politikai hiba volt, hogy idáig nem sikerült lezárni ezt az ügyet, mert véleménye szerint az SZDSZ-nek az lett volna a jó, ha minél hamarabb döntenek a küldöttgyűlés összehívásáról.

Egy esetleges előrehozott tisztújító küldöttgyűlésről a képviselő úgy vélekedett, azt úgy érdemes összehívni, hogy a tisztújító küldöttgyűlés minden eleme az alapszabállyal összhangban kikezdhetetlen legyen. Ez komoly előkészítő munkát és belső egyeztetéseket igényel - tette hozzá. Eközben olyan mederben kell tartaniuk a tisztújítást kísérő folyamatokat, illetve az elnökjelöltek kampányát, ami az SZDSZ megerősítését eredményezi, nem pedig a párt megosztását - jegyezte meg.

A keddi összevont ülés kapcsán néhányan egy olyan lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, amely szerint Kóka János pártelnök előállhat azzal, hogy ő maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást. Hozzátették, ha a pártelnök maga nem nyitja meg ez előtt az utat, akkor a szabaddemokraták alapszabálya miatt "szinte lehetetlen" egy rendkívüli tisztújítást összehívni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?