Valér
4 °C
8 °C

SZDSZ: 'Jó ötletet lopott el tőlünk az MSZP'

2001.04.25. 17:05
A korrupció ellen kezdeményez népszavazást az SZDSZ, mert "ez az a probléma, amely leginkább elszomorítja az embereket" - hangzott el a párt vezető politikusainak szerdai tájékoztatóján. A szocialisták néhány nappal korábbi, hasonló kezdeményezéséről szólva Haraszti Miklós, a párt ügyvivője kijelentette: "Jó ötletet lopott el tőlünk az MSZP". A legnagyobb ellenzéki párt referendum-kezdeményezésében ugyanis a szabad demokraták szerint olyan kérdések szerepelnek, melyeket korábban ők is felvetettek. Demszky Gábor szerint az SZDSZ nem tartja szükségesnek, hogy összefogjon az MSZP-vel, mert a kormányt le kell váltani ugyan, de nem úgy, hogy a "kisebbik rosszat" segítik hatalomra.
Haraszti Miklós, a szabad demokraták ügyvivője nem árulta el, hogy pontosan milyen kérdésekre várják az állampolgári válaszokat, de annyit elmondott: az igennel válaszoló polgárok törvényt kényszeríthetnek ki, melyre azért van szükség, mert - mint az ügyvivő fogalmazott - a Fidesz minden eddiginél gátlástalanabb klientúrát szabadított az országra, olyan joghézagkutató apparátust, mely magáncégeket hoz helyzetbe, milliárdokat használ fel magáncélokra.

Belső viták

Korábban megírtuk: éles, a késő esti órákig húzódó vita folyt hétfőn az SZDSZ ügyvivői testületében a párt dabasi választási kudarcáról, illetve támogatottságáról. Népszabadság szerint több, nevének elhallgatását kérő szabad demokrata politikus az ülés után azt állította: az ügyvivők egy csoportja szembesítette Demszky Gábor pártelnököt korábbi ígéreteivel, melyben az SZDSZ támogatottságát áprilisra 12-15 százalékra jósolta. Az értekezleten többen szóvá tették, hogy eleve elhibázott volt az a Demszky Gábor csapatának tulajdonított stratégia, amely szerint az SZDSZ-nek egyenlő távolságot kell tartania a Fidesztől és az MSZP-től. Demszky egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott: "A Fidesz narancsszínű, az MSZP pedig rózsaszínű kádárizmust épít". A vita ellenére az ülésen álítólag nem vetődött fel Demszky lemondatása, illetve önkéntes távozása a párt éléről. Vezető szabad demokrata politikusok úgy vélik, hogy a személyi kérdések felvetése további elbizonytalanodáshoz vezetne - adta hírül a napilap. Egyesek azt sem zárják ki, hogy "jót tenne a pártnak, ha Fodor Gábor vagy a visszatérő Kuncze Gábor lenne újra az SZDSZ elnöke".

Haraszti: "Jó ötletet lopott el tőlünk az MSZP"

A szocialisták néhány nappal korábbi, hasonló kezdeményezéséről szólva Haraszti kijelentette: "Jó ötletet lopott el tőlünk az MSZP". A legnagyobb ellenzéki párt referendum-kezdeményezésében ugyanis a szabad demokraták szerint olyan kérdések szerepelnek, melyeket korábban ők is felvetettek. Haraszti hozzátette: nem tartja helyesnek a szocialisták "besurranó politikáját". Mint kifejtette: a kormányzás éveiben az SZDSZ megtanulta, hogy mi volt a koalícióban a rossz. "Horn Gyula stílusa például azt mutatja, hogy az MSZP ugyanezt nem tanulta meg" - utalt a honatya a volt miniszterelnök legutóbbi megnyilvánulására, melyben kilátásba helyezte a Munkáspárttal való választási együttműködést. (Ezt egyébként Kovács László később kategorikusan cáfolta).

Demszky: "Nem segítjük hatalomra a kisebbik rosszat"

Az SZDSZ szerint az MSZP-ben belső frusztráltság van, a pártnak nincs programja, ezért nem alkalmas arra, hogy képviselje az egyre veszélyeztetettebb liberális demokráciát. Demszky Gábor, a párt elnöke a tájékoztatón kijelentette: jelenleg az SZDSZ az egyetlen párt, melynek kidolgozott programja van. Demszky úgy látja: le kell váltani az Orbán-kabinetet, de semmiképpen sem úgy, hogy a kisebbik rosszat segítik hatalomra. "Aki mást állít, az annyira megijedt a Fidesztől, hogy nem látja az MSZP-t" - fogalmazott a politikus.

Demszky kifejtette nézeteit az ország helyzetéről is. Mint elmondta, a Fidesz egyértelművé tette, hogy mindenre kész a hatalom megtartásáért. Dabason elfogadta a MIÉP segítségét, és demokratikus pártnak nevezte a szélsőjobboldali tömörülést. A szabad demokrata elnök szerint a kormány leállította a reformokat, és szakszerűtlen döntéseket hoz rövid távú célok érdekében.

Egy az MSZP-vel kötendő esetleges koalíció lehetőségéről a pártelnök elmondta: az SZDSZ legfontosabb feladata, hogy 2002-re a harmadik legerősebb párt legyen Magyarországon. Szerinte csak olyan partnerrel lehet szó koalícióról, aki elfogadja az SZDSZ feltételeit egy esetleges győzelem esetén. Ezek "az Orbán-kabinet korrupciós ügyeinek vizsgálata, az okozott károk felmérése, a verseny tisztasága és az esélyegyenlőség megteremtése, az adóreform és az értelmetlen sorozás megszűntetése". Demszky kijelentette: "Van programunk, melynek útjában egyedül a Fidesz áll". Személyi kérdésekre a tájékoztatón nem tértek ki a politikusok.