Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kizárná az SZDSZ a gárdával szimpatizáló helyi vezetőjét

2008.07.31. 15:28
Az SZDSZ jászapáti elnöke tart a "cigánybűnözéstől", és helyteleníti, hogy a "homoszexuálisok felvonulására", a segélyekre költenek milliókat. Urbán Imre dicsérte viszont a Magyar Gárdát, és segíti a gárdisták toborzását. A párt szerint nincs helye az SZDSZ-ben, Urbán maradna.

Urbán Imre annak apropóján nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a Magyar Gárda augusztus 2-án Jászapátiban, épp Urbán pizzériájában tartja következő tagtoborzóját. A liberális párt helyi vezetője szerint a toborzást nem ő szervezte, hanem bérbe adta a helyiséget a rendezvény lebonyolítására.

Az SZDSZ helyi szervezetének elnöke a napilap tudósítójának kifejtette, hogy igenis van cigánybűnözés, és folyamatosan növekszik, a környéken este már ki sem mernek menni az emberek az utcára. "Miközben az adónk egy feneketlen kútba ömlik, és százmilliókat költöttek a homoszexuális felvonulásra, addig azzal senki nem foglalkozott, hogy egy magyar családnak a saját portájáról kellett elmenekülnie. (...) Csak a Magyar Gárda nyújtott nekik segítséget."

Urbán arra a június 15-i esetre utalt, amikor Galgagyörkön egy viszályt követően a gárdisták segítettek egy többségi családnak elköltözni. A romák szerint július 22-re virradóra ugyanabban az utcában gárdisták vagy szimpatizánsaik lőttek rá három, cigányok lakta házra.

Az SZDSZ közleménye a szélsőjobboldali Magyar Gárdával való együttműködést, a homofób és rasszista nézeteket egy liberális párt számára elfogadhatatlannak nevezi. "Urbán Imre kijelentései tagadják az SZDSZ értékeit, ellentétesek mindazzal, amiben mi, szabad demokraták hiszünk, amiért 20 éve dolgozunk. Ezért az SZDSZ azonnali kilépésre szólítja fel a jászapáti csoport elnökét. Amennyiben ő ezt nem teszi meg, fegyelmi eljárást indítunk ellene, és a kizárását fogjuk kezdeményezni."

"Sem rasszista, sem homofób kijelentéseket nem tettem - nyilatkozta az Indexnek Urbán Imre, aki nem kíván kilépni az SZDSZ-ből. A Magyar Nemzetben neki tulajdonított irdézeteket ugyanakkor többé-kevésbé pontosnak nevezte. Mint mondta, 90 százalékban egyetért a szabad demokraták politikájával: "a párt és a liberalizmus elkötelezett híve vagyok".

Urbán nem tartja hibának, hogy jóváhagyta az üzlethelyisége kiadását a Magyar Gárda rendezvényéhez. Magánvéleménynek nevezte, és nem kívánt válaszolni az Index kérdésére, hogy helyesli-e a szervezet jászapáti aktivizálódását. Mint mondta, tudomása szerint a gárda mindeddig egyetlen cigányt sem bántott. "Hány cigányt ölt meg magyar? Vagy erőszakolt meg?" - kérdezett vissza kissé talányosan Urbán, aki szerint szemet hunyni a bűncselekmények felett "nem liberalizmus, hanem anarchia", és az ügyből "csak a média csinál cigánykérdést".

Urbán nem először keveredik liberális politikushoz méltatlan helyzetbe. 2006-ban "Cigányokat nem szolgálunk ki!" feliratú tábla lógott a pizzériája bejáratán. Akkor a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy elege lett a segélyosztás utáni rongálásokból, a randalírozásból, a verekedésekből. Az elfajuló konfliktus végén az üzemeltetők a "szokásos" megoldást választották: a korábbi táblát "Zártkörű rendezvény"-feliratra cserélték. "Állandó zártkörű rendezvényt tartunk, ami azt jelenti, hogy csak törzsvendégeket szolgálunk ki" - nyilatkozta akkor Urbán Imre, hangsúlyozva: "nem a romákat nem engedi be az üzletébe, csak azokat, akik nem tudnak második előtt viselkedni, és lételemük a vandalizmus."

Béki Gabriella, az SZDSZ ügyvivője az Indexnek elmondta, hogy Urbán beszámolt neki a súlyos helyi együttélési problémákról, amit maga is kezelendő problémának tart. Béki szerint "a véleménykülönbség határa ott húzódik, hogy mennyire kapcsolható be a Magyar Gárda a megoldásba. Az SZDSZ és az én álláspontom, hogy a gárda az erőszak felé visz, ezért ebben a történetben Urbán István hibázott: bár tudott róla, nem akadályozta meg, hogy a tulajdonában álló pizzériát annak üzemeltetője kiadja a Gárdának."

Az ügyvivő Urbánt jószándékú, tisztességes, rendes embernek tartja. Az Index kérdésére ehhez annyit tett hozzá, hogy "a cigánybűnözés fogalmát a párton belül is sokan rosszul használják: nem tudják, hogy milyen üzenetet hordoz magában".