Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

SZDSZ: adócsökkentés bármi áron?

2004.08.05. 11:49
Medgyessy Péter és Kuncze Gábor a jövő héten egyeztet a kormányátalakításról. Az SZDSZ elégedett jelenlegi minisztereivel és a kormányzati struktúrával, ugyanakkor ezen hajlandóak lennének változtatni, az adók csökkentéséért cserébe. A szabad demokraták megüzenték a miniszterelnöknek a kormányátalakítás liberális szempontjait, amelyek közül az adók csökkentését tartják a legfontosabbnak.
Az SZDSZ hajlandó kompromisszumokra a kormányátalakítás során, de ennek egyik legfontosabb feltétele a jelentős, érzékelhető adócsökkentés, mondta Horn Gábor ügyvivő csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára elmondta nem vitatják el a miniszterelnök kormányátalakítási jogát, de az SZDSZ-nek vannak szempontjai. Nem a személyi kérdések, hanem a tartalmi ügyek a döntő jelentőségűek, mondta, hozzátéve, az adócsökkentés érdekében sokféle kompromisszumra képesek. Arra a kérdésre, hogy az adók csökkentéséért hajlandóak lennének "beáldozni" egy minisztert, közölte, nem látják indokát bármelyik miniszterük leváltásának.

"Az SZDSZ meg van elégedve a minisztereivel, nem látjuk indokát, hogy bármelyikük más, fontos beosztásba kerüljön" - fogalmazott Horn Gábor, aki elmondta, hogy egyelőre semmilyen hivatalos jelzést nem kaptak a kormányfő szándékairól. A szabad demokrata politikus jelezte, nem céljuk, hogy rástartoljanak újabb miniszteri posztok megszerzésére, mint fogalmazott, a jelenlegi négy tárcával rendben vannak. Kitért arra, hogy a kormányátalakítás egy másik fontos szempontja részükről az lesz, hogy az ne járjon a kormányzati apparátus növekedésével, azaz ne legyen például a jelenleginél több miniszter. "Ezt az SZDSZ nem támogatná" - mondta.

Beszámolt arról, hogy az SZDSZ a kívülállók érdeklődésével figyeli az MSZP-n belüli folyamatokat és úgy vélik, ezeknek minél előbb végbe kell menniük. Hasonlóan nyilatkozott a kormányátalakítással kapcsolatban is, és megjegyezte, ezt minél előbb végre kell hajtani, mert a bizonytalanság nem tesz jót a kormányzati munkának. Horn Gábor közölte, hogy a miniszterelnök a jövő héten egyeztet Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével.

Új államtitkár
A sajtótájékoztatón bemutatták a környezetvédelmi tárca új politikai államtitkárát, Gombos Andrást. Az állatorvos végzettségű volt parlamenti képviselő a lemondását júniusban bejelentő Kis Zoltán helyére kerül.

"Az agrár-környezetgazdálkodás továbbra is hangsúlyosan jelenik meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fő célkitűzései között" - mondta Gombos András, aki egyúttal a környezetkímélő tájgazdálkodási program hatékonyabbá tétele érdekében napi együttműködést ígért a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a zöldtárca között.