Piroska
-2 °C
5 °C

Az SZDSZ is nagyon bízik Gyurcsányban

2006.10.04. 12:19
A liberálisok kiállnak a kormány és annak vezetője Gyurcsány Ferenc mellett, a párt parlamenti frakciója egyhangúan bizalmat szavaznak a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen. Kuncze Gábor pártelnök szerint senki hatalomvágya nem ér annyit, hogy az ország biztonságát veszélyeztesse.

Egységesen igennel voksol az SZDSZ frakciója pénteken a parlamenti bizalmi szavazáson, közölte a liberális párt elnöke a képviselőtestület szerdai ülését követően, amelyen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

A liebrálisok nem engednek a zsarolásnak


Fotó: Barakonyi Szabolcs
"A Szabad Demokraták Szövetsége nem enged semmilyen zsarolásnak és nem fogad el semmilyen ultimátumot, nem engedi, nem veszi tudomásul és nem hagyja, hogy a Fidesz túszul ejtse a magyar demokráciát. Nem engedünk a félelemkeltésnek és nem engedünk a polgárháborús hangulatkeltésnek" - hangsúlyozta Kuncze Gábor. Mint mondta, a liberális párt felszólítja a Fideszt, hogy ne próbálja ostrom alá venni a magyar demokrácia intézményeit, ne vezesse polgárháborús hangulatba az országot, ehelyett az európai demokráciák írott és íratlan szabályai szerint térjen vissza a magyar parlamentbe.

Senki hatalomvágyának kielégítése nem éri meg, hogy Magyarország biztonsága, nyugalma és a magyar demokrácia veszélybe kerüljön - szögezte le. Kijelentette: nem kértek annak idején a szocialista demokráciából, ahol nem voltak szabad választások és nem működött valódi parlament, most nem kérnek a Fidesz demokrácia felfogásából sem, miszerint csak annak a választásnak az eredményét fogadja el, amelyet ő nyert meg. "Ha a Fidesz kivonul a Parlamentből, akkor az európai demokráciák értékrendjéből vonul ki" - fogalmazott.

Igen, igen, igen a kormányprogramra

Kitért arra, az SZDSZ nem hajlandó tudomásul venni a tudatosan a politikai és a gazdasági stabilitást végleges megbontására irányuló törekvéseket, ezért a frakció támogatja azt a programot, amelyre koalíciót kötött a szocialistákkal, és elvárja annak végrehajtását. A liberálisok meggyőződtek arról, hogy a kormányfő elkötelezett a program végrehajtása mellett, ezért támogatják pénteken egy alkotmányosan összehívott parlamenti ülésen, amit ha valaki álságosnak és hazugnak nevez az nem ismeri az alkotmányt és a parlamentáris demokráciák működését - mondta Kuncze Gábor.

Gyurcsány biztos a sikerben

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: biztos abban, hogy az országgyűlés bizalmat szavaz a kormánynak pénteken. "A kormány pedig ezen bizalomnak a bázisán nyilván végig is gondolva az elmúlt négy hónapnak a tapasztalatait, kormányozni fog tovább, teszi a dolgát" - fogalmazott. Mint mondta, a kormány a politikai vitát a nyilvánosság előtt vívja meg a parlamentben, de távol tartja magát attól a fajta radikalizmustól, amelynek veszélyes útjára lépett a parlamenti ellenzék legnagyobb pártja.

"Azzal majd ők elszámolnak Magyarország előtt, én pedig elszámolok azzal, amivel most van elszámolni valóm, a pénteki parlamenti beszédben" - fűzte hozzá. A miniszterelnök szerint sok minden a szemükre vethető az elmúlt hetek tapasztalatai alapján, nyilvánvalóan van, amit érdemes végiggondolni és korrigálni, de ez nem a programnak a lényegét érinti, hanem a magatartást, a habitust, a stílust, és a figyelmet arra, hogy az emberek értsék mindazt, amit csinálnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem kér bocsánatot a balatonőszödi beszéd miatt, a miniszterelnök úgy válaszolt: "eddig éppen háromszor tettem meg, legközelebb pénteken is fogok erről beszélni".

Mint az Index is megírta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az önkormányzati vélasztások másnapján kezdeményezett bizalmi szavazást maga és kormánya ellen, amiért súlyos vereséget szenvedtek a koalíciós pártok. A parlament pénteken ül össze, ekkor lesz a kormány elleni bizalmi szavazás. A Fidesz és a KDNP jelezte, hogy nem vesz részt a pénteki tanácskozáson, az MDF ott lesz, de nem szavaz bizalmat Gyurcsány Ferencnek, míg a szocialisták már kedden jelezték, hogy egységesen kiállnak Gyurcsány mellett és bizalmat szavaznak miniszterelnöüküknek.