Friderika
12 °C
29 °C

Kuncze: A válság hónapokra lebénítaná az országot

2006.09.18. 14:14
Kuncze Gábor szerint a miniszterelnök a szocialistákat szembesíteni akarta a helyzettel, hogy a kormánynak végig kell csinálnia a programot. Azt mondta, kitartanak a koalíció mögött, amíg a reformok működnek.

Kuncze Gábor hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc kiszivárogtatott beszédével kapcsolatban megjegyezte, sem a beszéd stílusával, sem a tartalmával nem ért egyet. Szerinte Gyurcsány a szocialistákat szembesíteni akarta a helyzettel, hogy a kormánynak végig kell csinálnia a programot. Ennek lényege pedig az egyensúly megteremtése, és a reformok elindítása. "Az SZDSZ végig ezt mondta", az ő olvasatukban a miniszterelnök végig erre törekedett.


Kuncze szerint a politika válság hónapokra bénítaná le az országot

Ha az első száz napot értékeli, akkor azt kell mondania, "sikeres", mert szerinte ez megteremti a feltételeket, hogy az egyensúly helyreálljon. A beindult reformok az oktatás, és az egészségügy területén, megteremtik a lehetőséget, hogy az egyensúly hosszú távon is fenntartható legyen. "Az SZDSZ azért ment a kormányba, hogy ezek a folyamatok beindíthatók legyenek" - mondta.

Kuncze szerint a politika válság hónapokra bénítaná le az országot, olyan tempóveszteséget okozna, amely hosszú évekre vetné vissza a folyamatokat, ezért kitartanak a kormánykoalíció mögött, amíg a reformok működnek.

Az Index kérdésére, hogy morálisan elfogadhatóak-e Gyurcsány kiszivárogtatott mondatai, Kuncze azt mondta, végighallgatva a felvételt, nem érti, amikor egy politikusnak őszinte pillanata van, és igazat mond, akkor mindenki neki ront, hogy "Jézus Mária, ez elfogadhatatlan". Az sem járja, hogy az egyik jelölt ott áll makulátlanul, a másik meg azt mondja magáról, hogy független jelölt vagyok, négyszeres hazugsággal, fűzte hozzá.

Kuncze Gábor vasárnap telefonon beszélt a Szocsiba utazó Gyurcsány Ferenccel. Hogy tudható-e, miről beszéltek, röviden csak annyi mondott, hogy nem, és hozzátette, "olyan csúnyán nem beszéltem vele".