Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az SZDSZ még ebben az évben szeretné elfogadtatni a bébikötvényt

2001.05.10. 19:10
A szabad demokraták több parlamenti frakciót is meg akarnak nyerni az bébikötvény elfogadtatása érdekében, így akár a javaslat még a parlament nyári szünete előtt törvényerőre emelkedhetne.

Az SZDSZ parlamenti frakciójának a bébikötvény országos kiterjesztésére vonatkozó törvényjavaslatát ismertette csütörtökön Szegeden Szent-Iványi István, a párt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján. Szent-Iványi elmondta: az SZDSZ a benyújtott törvényjavaslatában azt javasolta, hogy az állam 2001 januárjától minden megszülető magyar állampolgár számára helyezzen el életkezdési támogatásként egy hosszúlejáratú kamatozó, százezer forint az induló összegű kötvényt. "Az állam nyolc és tizenöt év elteltével felülvizsgálná a kötvény összegét, s ha a gazdasági lehetőségei megengedik, további támogatásokat is beépíthetne a rendszerbe" - ismertette a frakcióvezető az elképzelésüket.

Szent-Iványi István szerint a gyerekeknek szóló életkezdési támogatás összege kamatos kamatjaival mai reálösszegen számolva körülbelül 300. 000 forint lenne, amit 18 és 23 éves koruk között vehetnének fel a gyerekek meghatározott célokra, így például iskolai tanulmányok finanszírozására és lakásépítésre.

Évente százezer gyermek születik Magyarországon, így a javaslatunk költségvetési vonzata évente 10 milliárd forint - mondta a frakcióvezető.

Szent-Iványi István utalt arra, hogy a kormány költségvetésének többletbevétele az infláció alultervezése miatt akár 250 milliárd forint is lehet. Mindemellett úgy vélekedett, ez az életkezdési támogatás minden magyar állampolgárságú gyermeket megillett.

Számítanak már pártok támogatására is

A szabad demokraták több parlamenti frakciót is meg akarnak nyerni az ügy érdekében, így - vélekedett a politikus - akár még a nyári szünet előtt döntés születhet a kérdésben, de legkésőbb még ebben az évben szeretnék elfogadtatni a javaslatot, hogy 2002. január elsejétől minden újszülött magyar állampolgár megkaphassa a kötvényt.

Eközben az SZDSZ budapesti sajtótájékoztatóján Wekler Ferenc közölte, a párt felhívja az ország polgármestereinek figyelmét, hogy - ha lehetőségük van rá - a fővároshoz hasonlóan vezessék be az úgynevezett bébikötvényt.

Az ellenzéki politikus elmondta: felhívásuk lényege, hogy a települések vezetői vizsgálják meg a bébikötvény bevezetésének feltételeit, és ha forrásaik lehetővé teszik, akkor jövő évi költségvetésükbe már építsék be a szükséges összeget.

Wekler Ferenc emlékeztetett rá, hogy a parlamenthez már benyújtották az állampolgári életkezdési támogatásról, a bébikötvényről szóló törvényjavaslatot.

Az ellenzéki politikus utalt arra, hogy Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ elnöke hasonló intézmény bevezetését tervezi a fővárosban. A szabad demokraták tervei szerint - törvényjavaslatuk elfogadása esetén - az önkormányzati támogatás hozzáadódna az állam által biztosított összeghez.