Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A közpénzfelhasználást ellenőrizhetjük a Széchenyi-táblákkal

2001.12.04. 17:48
A közpénzfelhasználás átláthatóságának szükségességével magyarázza a Gazdasági Minisztérium, hogy zománctáblán vagy óriásplakáton kell a Széchenyi Terv nyerteseinek reklámozniuk, hogy milyen forrásból valósult meg fejlesztésük. A tárca szerint Európában, sőt hazánkban is bevett gyakorlatot alkalmaznak, amikor pályázati feltételül szabják a tábla kihelyezését.
A Széchenyi Terv nyerteseinek egymillió forint feletti fejlesztések támogatása esetén kötelező kirakni, hogy beruházásukat az állam támogatta. Erre a célra egy előre legyártott zománctáblát vagy kérésre óriásplakátot szállítanak ki, melynek elhelyezését tíz napon belül fényképen kell igazolni. A reklámon a Széchenyi Terv emblémája, a "Jövő pillérei" szavak, illetve a gazdasági tárca logója látható. A pályázatnyertesnek már a fejlesztése megkezdésekor ki kell raknia a 90x120 centis zománctáblát vagy a tizenkét négyzetméteres óriásplakátot. Az a nyertes, aki elmulasztja kihelyezni a táblát, azzal is számolhat, hogy elveszíti a már megítélt milliókat.

A Gazdasági Minisztérium kedden közleményt adott ki a táblaügyről. Szerintük "a pályázaton elnyert támogatással megvalósuló beruházások esetén szokásos gyakorlat olyan tábla kihelyezése, amely a támogatás forrásáról és mértékéről tájékoztatja a közvéleményt". Mivel a Széchenyi Terv pályázatain vissza nem térítendő állami támogatásban részesülnek a nyertesek, ezért a döntésről, vagyis a közpénzek felhasználásáról mindenkinek joga van tudomást szerezni - hangsúlyozza a minisztériumi kommüniké.

Ezt a gyakorlatot folytatja az Európai Unió és ismert szokás ez Magyarországon is - vélik a tárcánál, hozzátéve, hogy a Széchenyi Terven nyertes cégek, önkormányzatok, egyházak a táblák kihelyezésével tájékoztatják a közvéleményt az állam és más gazdasági szereplők összefogásáról.