Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Csintalan: Engem akarnak elhallgatatni!

2003.04.17. 13:12
Csintalan Sándor, a Defend Security Kft. egykori ügyvezetője úgy véli, őt akarják elnémítani, és ezért bontott műsorszolgáltatási szerződést az ORTT a Szeged Televízió Kft.-vel. Az ORTT és az MSZP szerint nincs politika a döntés hátterében. Az újságíróként a szegedi tévénél debütálni kívánó volt szocialista képviselő úgy véli, úgysem tudják elhallgattatni, és 4-6 hét múlva képernyőn lesz.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azonnali hatállyal felmondta a Szeged Televízió Kft. műsorszolgáltatási szerződését. A testület döntését azzal indokolta, hogy a tévé januárban és februárban többször csak Képújságot sugárzott, vagy teljesen szüneteltette műsorszolgáltatását.

Politika

Csintalan Sándor
A műsorszolgáltatási szerződés valóban lehetővé teszi, hogy indokolt esetben 14 napig - jogkövetkezmény nélkül - szüneteltessék a szolgáltatást. A Szeged Televízió Kft. ezt meghaladó ideig nem sugárzott műsort, amivel megszegte a szerződést. Csintalan Sándor szerint viszont a döntés Botka László szegedi polgármester és Újhelyi István MSZP-s médiapolitikus duójának "gyáva és gátlástalan" akciójának eredménye. Csintalan az Indexnek azt is elmondta, hogy korábban egy ilyen döntést el tudott volna fogadni, azonban most már nem, mivel a televízió "rendesen működik".

Gajdics Ottót, a televízió ügyvezető igazgatóját is váratlanul érte az ORTT döntése. Az igazgató az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy miután a televízió előző vezetése idején elmaradt műsorszolgáltatási díjat befizették és a jogsértő magatartást beszüntették, az ORTT Iroda főigazgatójával megállapodtak abban, hogy a kft. kérelmezi a szankciótól való eltekintést. Gajdics is úgy véli, politikai nyomásra lépett az ORTT.

Mégsem szórakoztat Csinatalan?

A kft. bírósághoz fordul az ügyben. Csintalan ezzel kapcsolatban az Indexnek elmondta, ha jogállamban élünk, a bíróság a tévé javára ítél majd. Az ORTT döntése miatt elképzelhető, hogy Csintalan Sándor kénytelen lesz lemondani műsorvezetői ambícióiról. Ő azonban nem így gondolja: bizakodó. Mint fogalmazott, "egyelőre outsiderként, de alázattal" tanulja az újságírást, és reméli, hogy 4-6 hét múlva képernyőre kerül.

Mint arról korábban beszámoltunk, a volt szocialista politikus szerkesztő-műsorvezetőként akar dolgozni a szegedi tévénél. Erről már többször tárgyalt a televízió vezetőjével. A politikusból lett üzletember készíteni akar egy közéleti, politikai talk-show-t, de szívesen foglalkozna "napjaink egyik nagyon fontos problémájával, a droggal".

Nem politika

Újhelyi István parlamenti képviselő, az MSZP médiapolitikusa cáfolta, hogy köze lenne a politikának az ORTT döntéséhez. "A testület figyelemmel kísérte a Szeged Tv kálváriáját és magánosítását. A jog mindenkire kötelező érvényű, még a Fidesz gazdasági hátterére is" - mondta.

Az MTI információi szerint a Szeged Televízió ellen az előző vezetés alatt felszámolási eljárás indult, majd február közepén egy fővárosi vállalkozó többségi tulajdont vásárolt a kft.-ben, és rendezte az adósságokat. A szegedi önkormányzat közvetetten kisebbségi tulajdonosa a kft.-nek, s időközben létrehozta a teljes egészében saját tulajdonú Városi Televízió Kht.-t.