Sára, Márió
2 °C
6 °C

Korrupciógyanús ügyek a szegedi közgyűlésben

2001.08.08. 15:53
Titkos informátorok jutatták el azokat a dokumentumokat a Szegedért Egyesülethez, amelyek alapján a Szegedi Városi Ügyészség eljárást indított. Az ügyben érintett Török Csaba, a helyhatósági tulajdonosi bizottságának fideszes elnöke is. Az egyesület azonban - saját bevallása szerint - rendelkezik olyan bizonyítékokkal is, amelynek alapján hűtlen kezeléssel vádolható Bartha László szegedi polgármester is. Bartha cáfol, az egyesület pedig fél, hogy az idejekorán napvilágra került ügyben eltűnnek a további bizonyítékok.

Két eset, egy módszer - röviden így lehetne jellemezni azokat a napokban napvilágot látott ügyeket, amelyekben gyanítható, hogy városi vezető törvénytelenségeket követtek el Szegeden. Az első ügyben Török Csaba, a helyhatósági tulajdonosi bizottság fideszes elnöke az érintett, aki - az ügyészségen feljelentő Szegedért Egyesület szerint - jogtalanul adott el egy 3,2 hektáros telket, és ügyletében hűtlen kezeléssel is vádolható. A második esetnek Bartha László polgármester a főszereplője, aki jelenleg szintén egy ingatlaneladási ügyben cáfolja azokat a híreket, miszerint áron alul, felhatalmazás nélkül értékesített egy 20 hektáros, frekventált környezetben fekvő ingatlant.

A Csongrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a Szegedért Egyesület feljelentése nyomán az első ügyben elrendelték a nyomozást. A vizsgálatot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezeti, amelynek nevében Tuczakov Szilvána sajtóreferens az Indexnek úgy nyilatkozott: "mivel most kaptuk meg az anyagot, még nem tudunk érdemben felvilágosítást adni".

Tizenöt milliós kár

Csapó Balázs, a Szegedért Egyesület elnöke lapunknak elmondta: biztosak abban, hogy gyanújuk alapos, ezért bebizonyosodik, hogy Török Csaba törvénytelenségeket követett el. Az ügyészségre általunk eljutatott iratokból kiderül - vezeti fel a témát Csapó -, hogy a képviselő által vezetett bizottság tavaly eladott egy ingatlant, amelynek árát jócskán alábecsülték. Erre azért volt szükség, mert így közgyűlési jóváhagyás nélkül bonyolódhatott az ügylet - magyarázott az elnök. Csapó hozzátette, hogy a becslés ráadásul "egy nem beépíthető, zöld terület" árát határozta meg, amelyet a vásárlás után "furcsamód" átminősítettek beépíthetővé. - Így körübelül tizenötmillió forint kárt okoztak a városnak - jelentette ki Csapó.

A polgármester is

Bartha László neve hasonló történetben bukkan fel. A fideszes polgármester - az egyesület gyanúja szerint úgy írt alá előszerződést egy 20 hektáros telek eladása kapcsán, hogy arra nem volt joga, ráadásul jóval az ingatlan valódi értéke alatt állapították meg az árat. Csapó tájékoztatása szerint a polgármester 1000 Ft/nm áron adta el a telket egy luxemburgi cégnek.

A polgármester visszautasítja a vádakat. Sajtóban megjelent válaszaiban arra hivatkozik, hogy a közgyűlés többször jóváhagyta az ügyletet, ezért "szó sincs arról, hogy ő egy személyben döntött a telek értékesítéséről". Bartha szerint a luxemburgi cég 200 millió forintos ajánlata volt a legjobb, amely négyzetméretenként 8000 ezer forintos vételárat jelent. A polgármester a Magyar Hírlap információi szerint válaszlépést tervez: hamis vád miatt feljelentést tesz az egyesület vezetői ellen. Információink szerint a polgármesterrel kapcsolatos ügy nem szándékosan került napvilágra, lévén az egyesületnek még több bizonyítékra lenne szüksége az ügyészségi feljelentéshez.
- Ezek után biztosan nehezebben fogunk haladni, mert félő, hogy eltűnnek azok az iratok, amelyek bizonyító erővel hatnak - reagált Csapó Balázs Bartha kijelentésére.

Pártvonalak mellett

A Szegedért Egyesület tavaly indította el "korrupcióellenes" hadjáratát, amelyben arra kérték a szegedieket, hogy juttatsák el számukra azokat az információikat, amelyek alapján gyanítható a "város kiárusítása". Az elnök elmondása szerint rengeteg anyag érkezett, de ezidáig csak Török Csaba ügyében gyűlt össze annyi bizonyíték, hogy feljelentést tudtak tenni. A Szegedért Egyesületet egyébként 1994-ben alapították, és alapító okirata szerint független a pártszervezetektől. Az Index kérdésére Csapó kijelentette: az egyesület nem tervez polgármester-jelöltet indítani a következő évi önkormányzati választáson.