Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Székely Zoltánt kiengedték a börtönből

2001.04.27. 19:09
Kiengedték a börtönből Székely Zoltánt, a vesztegetéssel gyanúsított országgyűlési képviselőt, aki úgy vélekedett, az ügye hátterében vagy Balla Dániel vállalkozó önös gazdasági érdeke, vagy egy ellene irányuló politikai provokáció áll.
Kiengedték Székely Zoltánt, a december 15-e óta előzetes letartóztatásban lévő, vesztegetéssel gyanúsított országgyűlési képviselőt pénteken délben a Nagy Ignác utcai Fővárosi Büntetés-Végrehajtási Intézetből. Amint arról az Index is beszámolt, a Fővárosi Bíróság csütörtökön a Fővárosi Főügyészség indítványára szüntette meg a honatya előzetes letartóztatását.

Futó Barnabás, Szélkely Zoltán ügyvédje elmondta: védencének azért kellett péntekig várnia a döntés végrehajtására, mert az ügyészségnek nyilatkoznia kellett a bírósági döntés helybenhagyásáról vagy a fellebbezésről. Hozzátette: Székely Zoltánnál a házi őrizet legenyhébb módját rendelték el. A képviselőnek nem kell jeladó karperecet viselnie, s a rendőrség sem őrzi őt állandóan. A politikus nem hagyhatja el házát, de a kórházi kezelésekre szabadon járhat. A bírósági végzés szerint, ha Székely Zoltán megszegi a házi őrizet előírásait, akkor rendbírsággal sújtható

Az Országgyűlés közbeszerzésekkel foglalkozó bizottságának - akkor még kisgazda - elnökét tavaly október 12-én vették őrizetbe a budapesti Gellért téren. A hivatalos tájékoztatás szerint Székely Zoltánt tetten érték, amikor Balla Dániel csatornaépítéssel foglalkozó vállalkozótól 20 millió forintot ("dokumentumot") vett át azért cserébe, hogy ne támadja meg a vállalkozó számára kedvező közbeszerzési döntést.

Nem vesztegetés, hanem vesztegetési kísérlet

"Nem vettem át a táskát, éppen ezért úgy gondolom, ha nem is vagyok jogász, hogy ez nem tettenérés, hanem vesztegetési kísérlet volt" - közölte a képviselő. Székely Zoltán szerint a vesztegetési kísérlet sikertelen volt, ellenkezőjét sem tanúvallomások, sem kép- vagy hangfelvételek nem bizonyítják.

A képviselő úgy látja: ügye hátterében Balla Dániel önös gazdasági érdeke állhat. Elmondása szerint "rendkívül nagy volumenű gazdasági, környezetvédelmi bűncselekmény nyomára bukkant", és elképzelhető, hogy a vállalkozó "ettől való félelmében szánta el magát valamilyen lépésre".

Székely egy szigetszentmiklósi csatornaberuházás ügyében feljelentést tett, azt állítva, hogy a munkálatok során feltört aszfaltot a város területén lévő, ám használaton kívüli szennyvíztisztító telepen helyezték el. A munkálatokat a Pest Megyei Víz és Csatornamű Kft., Balla Dániel cége végezte.

Székely azonban azt sem tartja kizártnak, hogy Balla Dánielt - kihasználva "törvénysértését vagy bűncselekménnyel gyanúsíthatóságát" - politikai okból használták fel ellene, mivel a "közhiedelem szerint" olyan titkok tudója a parlamentben, ami sokakra nézve kellemetlenül hathat.

Leromlott az egészségi állapota

A képviselő egészségi állapotával kapcsolatban elmondta: az előzetes letartóztatás alatt mind pszichésen, mind pedig fizikailag leromlott; szívbántalmakkal a tököli rabkórházba került, ahol egy újbóli szívműtétet javasoltak számára az orvosok.

"Az első dolog, hogy fel akarok töltődni szeretetből. Nem láttam a családomat négy és fél hónapja, nekem most ez a legfontosabb" - mondta Székely Zoltán.