Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Visszavonják a pénztártörvényt

2008.05.08. 13:34
Beterjeszti az egészségügyi törvény visszavonásáról szóló javaslatát Székely Tamás. Az új egészségügyi miniszter tervezetét szerdán tárgyalja a kormány. Szocialista politikusok szerint a visszavonás nem azt jelenti, hogy konzerválják a korábbi egészségügyi állapotokat, de a fideszes Mikola István így is nagyon örül.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezését javasolja Székely Tamás egészségügyi miniszter. A tárcavezető az erről szóló javaslatot jövő héten terjeszti a kormány elé, a kabinet jövő szerdán tárgyalja. Székely szerint a biztosítói funkciót meg kell erősíteni, ezért olyan tervezetet készít, ami területi kiegyenlítésre és a népegészségügyi szempontokra figyel, továbbá megteremti a szolgáltatás-vásárlás felelősségét és szabadságát.

A miniszter úgy véli, hogy helyre kell állítani az egészségügy presztízsét, így az ágazatban dolgozók számára kiszámítható életpályamodellt szeretne. Ezenkívül pontos, megbízható jogszabályokra van szükség és időt kell hagyni azok alkalmazására is. Ugyanis volt olyan kormányrendelet, amely egy évben négyszer változott; ez nem jogbiztonság.

Ami az egészségügyi rendszerfinanszírozását illeti, az Egészségbiztosítási Alapnak (E-alap) a jövő évi költségvetés által megszabott kereteken belül kell maradnia, és az E-alapban lévő pénzt csak az ágazat kiadásaira lehet felhasználni. Ezzel összefüggésben felül kell vizsgálni a intézmények által kifogásolt és az ellátandó eseteket "kordában tartó" teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét. Azaz lehetővé kell tenni, hogy a járóbeteg-ellátásban a szakmákra meghatározott tvk-számok átcsoportosíthatóak legyenek,s felül kell vizsgálni a területi ellátási kötelezettséget is.

A tárcavezető kiemelt célként jelölte meg a sürgősségi ellátás fejlesztését, a kórházi ügyeletek jelenlegi helyzetének és finanszírozásának áttekintését, valamint azt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv révén nyerhető európai uniós forrásokat gyorsan és maradéktalanul ki kell használni.

Székely Tamás mind a beteg- és szakmai szervezetekkel, mind pedig a parlament szakbizottságával, valamint a társminisztériumokkal szorosabb együttműködést képzel el a jövőben, érdemi egyeztetésekre törekszik. Úgy fogalmazott: nincs nála az "abszolút tudás", így mindenki véleményére kíváncsi.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke a pénztártörvényről szólva elmondta, néhány rendező elvre van szükség, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak: ilyen lehet a minőségellenőrzés vagy a szolgáltatói verseny erősítése. A politikus hozzátette: ha a kormány visszavonja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, az nem azt jelenti, hogy a jogszabály megszületése előtti helyzetet konzerválják.

Mikola István, a bizottság alelnöke, a Fidesz szakpolitikusa örömét fejezte ki azért, hogy az egészségügyi miniszter a pénztártörvény visszavonását javasolja. "Elértük a célunkat" - mondta, hozzáfűzve a továbbiakban azon dolgoznak majd, hogy a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által kidolgozott egészségbiztosítási törvényjavaslatról is érdemi vita legyen.