Ágnes
-5 °C
2 °C

Feljelentik a szocik a Heti Választ

2007.10.11. 16:41
Feljelenti a Heti Választ az MSZP, mivel a lap szerintük azt állította, hogy a párt Vérmező utcai központjának bérleti díját 2008 végéig az állami tulajdonú Turisztikai Zrt. állja. A cég vezetője cáfolta ezt, az MSZP számlával igazolta, hogy a párt fizet, ráadásul egy fideszes politikus már korábban körbejárta az ügyet, és nem talált semmit.

Nem a Magyar Turizmus Zrt. állja az MSZP főhadiszállásának cehjét - reagált Róna Iván vezérigazgató a Heti Válasz azon cikkére, miszerint az állami cég egy korábbi szerződés szerint 200 millió forintért bérli 2008. december végéig azt az 1143 négyzetmétert, ahol szocialista párt lakik egy Vérmező utcai irodaházban.

Azt, hogy az említett időszakról és summáról szóló kontraktus létrejött, Róna sem tagadja, csak éppen - figyelmeztetet a vezérigazgató - még tavaly megsemmisítették azt, így a Magyar Turizmus Zrt. egyetlen fillért sem utalt át az ominózus 200 millió forintból. Az idegenforgalmi részvénytársaság még 2006 májusában döntött arról, hogy meghosszabbítja a Raiffeisen Ingatlan üzemeltető Kft.-vel kötött megállapodását, és 2007-ben, illetve 2008-ban is a kft. által működtetett vérmező utcai irodaházban szállásolja el a Magyar Turisztikai Hivatal (MTH).

Ám időközben jött a kormányváltás és a költségvetési szigor jegyében az MHT-nek, pontosabban jogutódjának, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárságnak az állam egyik Hold utcai épületébe kellett költöznie. Emiatt a 2006 májusában született szerződést - a tárca közbenjárásával - a Magyar Turizmus Rt. felbontotta. Egyébként következmények nélkül megtehette, hiszen azelőtt lépett vissza, mielőtt lejárt volna a szerződésben rögzített határidő, ami előtt bármelyik fél szabadon felmondhatta a kontraktust. Ráadásul a megállapodás szerint a Turisztikai Zrt.-nek nem előre, hanem havi bontásban kellett volna kiegyenlíteni a bérleti díjat, így az állami cégnek egyetlen forintot sem kellett leszurkolni.

Kósa Lajos, a Fidesz politikusa ennek ellenére arról beszélt, hogy az MSZP Vérmező úti székházáért egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő cég is fizet bérleti díjat, amire érvényes szerződés is létezik. Az ügy egyetlen szépséghibája, hogy a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai szerint már korábban is rárepült az ügyre egy fideszes politikus.

Információink szerint Bánki Erik, az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának ellenzéki elnökeként besétált az idegenforgalmi részvénytársasághoz, és az inkriminált szerződés iránt érdeklődött, amit a gazdasági alelnök be is mutatott. Bánki látogatása után azonban semmilyen botrány nem robbant ki. Talán azért, mert a szocialisták számlával tudják igazolni, hogy a párt állja a bérleti díjat. Így az MSZP feljelentette a Heti Választ.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!