Auguszta
-4 °C
2 °C

Orcsány, Gyurbán – két jó barát

2007.06.21. 08:57
Azon túl, hogy Garas Dezső egyetlen intésére fellázadtak a humoristák, mi sem égetőbben fontos napjainkban, mint az, forgatja-e a szemét és a gyomrát Orbán Viktor, és ideggyengeségben szenved-e Gyurcsány Ferenc. Az összefüggések kutatásával a téma súlyának megfelelően nagy, közepes és szerény terjedelemben foglalkoznak a lapok. És van, amelyik semennyire sem. Neuroszemle.

Az elmebetegség különböző válfajainak emlegetése nem friss jelenség a magyar belpolitikában. Néhány évvel ezelőtt ismert pszichológus-publicistáknak volt szokásuk – ha jól emlékszem, főként a Népszavában – orvosi esetnek nevezni Kövér Lászlót, a Fidesz emblematikus alakját, de Orbán Viktornak is kijutott a diagnózisokból a róla szóló pamfletkönyvek lapjain.

Innen nézvést Deutsch-Für Tamás csupán szép baloldali hagyományt elevenített fel, amikor ideggyengének nevezte az aktuális miniszterelnököt. Tamás kabinetfőnök monológjának közvetlen előzménye is van: előző nap maga Ferenc miniszterelnök mondta egyszerre szem- és gyomorforgatónak azt, hogy valaki – na ki? na ki? – pénzért árulja beszédeit. Pillanatra torpanjunk meg: a "szem- és gyomorforgató" kivételes verbális bravúr. A szemét nyilván nem az olvasó, hanem az író forgatja, a gyomra viszont nem az írónak, inkább az olvasónak forog. A tömörítés felülmúlhatatlanul mesteri példájával állunk tehát szemben.

Na de mit hoztak ki a fejleményekből a csütörtöki újságok?

A legtöbbet talán a Népszabadság. A lelkes napilap a tennap második legfontosabb ügyének találta a fejleményeket, címlapon, hajtás alatt indul a sztori, már itt megidéződik minden fontos szereplő: Gyurcsány, Deutsch-Für, Orbán, Nyakó István MSZP- és Daróczi Dávid kormányszóvivő. Cím: Pártelnöki recenziók. Alcím: Személyeskedő, durva ütésváltás Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között. (Már amennyiben durva ütés, hogy Orbán – úgymond – nem hajlandó egyetlen miniszterelnöki nyilatkozattal sem foglalkozni, mert Gyurcsány Ferenc persona non grata, szerinte.)

Egy finom fordulatot leszámítva – DFT gyarapította írói munkásságát – nem is orientálnak. A 2. oldalon jön még kétharmad kolumna, híranyaggal, külföldi párhuzamokkal, jegyzettel. Ennek első mondatában – cseppben a tenger, vagy mi – máris benne minden: Az első hibát a miniszterelnök követte el, amikor durván nekiment Orbán Viktornak, aki a könyvéért sokmilliós nagyságrendű honoráriumot vett fel. Lefordítom: az első hibát Orbán Viktor követte el, amikor könyvéért sokmilliós nagyságrendű honoráriumot vett fel. A szerző amúgy arra biztatja a politikusokat, ne hülyüljenek – legalább klinikai értelemben.

Tiltakozom: a politika attól vicces – különben legfeljebb súlyos lenne –, hogy hülyülnek a politikusok. Ha klinikai értelemben is, hát úgy is. Annál szórakoztatóbb.

A többi lap zöme nem vacakol ennyit, jobbára megelégszik a pőre tudósítással. A Metró tréfás: Egymás agyára mennek politikusaink. A Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet egyaránt orvosiasan fogalmaz. Az előbbi így: Kórkép a kormányfőről. Az utóbbi így: Ideggyengeség a diagnózis. A Nemzetben alcím is van: DFT szerint Gyurcsány Ferenc viselkedése veszélyes az országra.

Eddig nem részleteztem: Deutsch-Für doktor zárójelentésére az MSZP és a kormány szóvivője is reagált. Nyakó István azzal, hogy politikai tahóságnak mondta a diagnózist, Daróczi meg úgy találta, DFT beismerő vallomást tett. Tudniillik nem magyarázta meg, milyen jótékony célra használta fel Egy az ország-honoráriumát Orbán.

A Magyar Nemzet a Nyakó-mondókát konkrétan elfelejtette, de nem kell célzatosságot feltételezni, mert az ellenpólus Népszava a Daróczi-felvetéseket mellőzte. A szocialista termék ezúttal a legszikárabb: Így beszélnek minirovatában hoz néhány idézetet, minden kommentár nélkül.

Már-már ott tartottam, agyba-főbe dicsérem ezért a Népszavát, míg ki nem világlott a Blikkből, hogy mindenki csak a felszínt karcolgatja. Cím a címlapon: Gyurcsány és Orbán: műbalhé és sértegetés? Cím belül: Csak színház az egész? Az az igazság, "lassan szinte gyerekessé válik az a kölcsönös sértegetés, amely az ország két vezető politikusa között folyik. Sok szakember felfigyelt arra, hogy az MSZP és a Fidesz közt egy sor fontos témában egyetértés uralkodik a kulisszák mögött." Együtt emelgetik a képviselői fizetéseket, együtt ülnek be az állami cégek vezetésébe. Ez van. Orcsány, Gyurbán – dwa bratanki. Csak hogy tudják.

A Világgazdaság, a Napi Gazdaság, a Nemzeti Sport és a Bors tojik az egészre. Nemcsak a sport- és gazdasági lapok, a bulvárújság esetében is érthető ez: nekik exkluzív sztorijuk van, miszerint nyolckilós halat fogott a Kispál és a Borz énekese. Fényképpel. Minden elismerésünk Lovasi Andrásnak.