Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szenes Andrea pert nyert Csurkával szemben

2001.06.27. 19:18
A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítélete szerint Csurka István, a MIÉP elnöke jogsértést követett el, amikor Szenes Andrea volt MTV-alelnökről azt állította, hogy egy a maffia és a Magyar Televízió közötti szerződés ügyében utazott Amerikába, az MTV reklámideje értékesítése céljából.
Szenes Andrea
A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán elsőfokú ítéletet hozott Szenes Andrea által indított, a Magyar Út Alapítvány és Csurka István alperesekkel szembeni perében. A per személyiségi jog megsértése miatt indult, mivel Csurka István 2001. február 5-én tartott sajtótájékoztatóján az MTV 12 nappal később, február 19-én felmentett alelnökét, dr. Szenes Andreát azzal vádolta, hogy egy a maffia és a Magyar Televízió közötti szerződés ügyében utazott Amerikába, az MTV reklámideje értékesítése céljából. Ugyanezt megismételte az Alapítvány kiadásában megjelenő Magyar Fórum című hetilapban is.

A Bíróság megállapította, hogy a Magyar Út Alapítvány és Csurka István jogsértést követett el, és ítéletében nevezetteket arra kötelezte, hogy adjanak elégtételt Szenes Andreának, valamint fizessenek hatszázezer forint nem vagyoni kártérítést.

A parlament nem adta ki Csurkát

Szenes Andrea korábban rágalmazás miatt büntető eljárást is kezdeményezett Csurka Istvánnal szemben, de az Országgyűlés fenntartotta a képviselő mentelmi jogát, és így büntető eljárásra nem kerülhetett sor.

Szenes Andrea az Indexnek elmondta, azért indította a polgári pert Csurka István, a MIÉP elnöke ellen, mert úgy gondolja, hogy egy közéleti személyiség sem állíthat valótlant egy másik emberről következmények nélkül. A Központi Kerületi Bíróság ítéletével egyetért az egykori MTV-alelnök, ám hozzátette, nem a pénz motiválta ebben a kérdésben.

Csurka Istvánt egyelőre nem sikerült elérnünk, ezért még nem tudni, hogy a pártelnök nyújt-e be fellebbezést a bíróság ítélete ellen.