Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Szent-Iványi: A Gyurcsány-ügy nem az én ízlésemnek való

2003.08.21. 13:29
Szent-Iványi István, a parlament EU-integrációs bizottságának szabad demokrata elnöke az Index Törzsasztalában ismét kiállt a vajdasági magyarok kettős állampolgársága mellett. Az SZDSZ-es ügyvivő beszélt pártja jövőbeni esélyeiről, az adócsökkentésről, de azt is megjegyezte: az újabbnál újabb száznapos programok nem voltak részei a koalíciós megegyezésnek.
Az SZDSZ ügyvivői testülete hivatalos pártálláspontot még nem alakított ki a kettős állampolgárság ügyében, várhatóan erre a jövő héten kerül sor, de az eddigi visszajelzések többnyire pozitívak - mondta az Index Törzsasztalának vendégeként Szent-Iványi István szabad demokrata ügyvivő, a parlament integrációs bizottságának elnöke arra a felvetésre, hogyan fogadták pártjában felvetését, miszerint ahol lehetőség van meg kell fontolni a kettős állampolgárság megadásának lehetőségét.

Körültekintéssel

Kollektív alapon nem lehet állampolgárságot adni - vélte egy másik felvetésre reagálva a szabad demokrata politikus, aki úgy nyilatkozott: minden egyéni kérelmet külön kell elbírálni. Az uniós Nagy-Britanniában ismert a kétféle állampolgárság: a brit, és a nemzetközösségi. A nemzetközösségi állampolgárnak lényegesen kevesebb joga van, elsősorban a brit útlevél használata jár vele együtt.

"Én azt javaslom, körültekintően vizsgáljuk meg az összes uniós tagállam erre vonatkozó gyakorlatát, és ezek alapján alakítsunk ki egy olyan rendszert amely minden további nélkül tekintettel van Magyarország gazdasági teherbíró képességére, szociális és egészségügyi ellátórendszerének a kapacitására" - fejtette ki a politikus..

Szent-Iványi nem érzi hitelesnek az ellenzéki politikusok az üggyel kapcsolatos reakcióit, hiszen az előző négy évben több ízben elhatárolódtak és elutasították a kettős állampolgárság bevezetését. Orbán Viktor 2000-ben úgy nyilatkozott, hogy nincs napirenden és nem időszerű a kérdés felvetése. Németh Zsolt a státusztörvényt több alkalommal a másfeles állampolgárság törvénynek nevezte. Természetesen minden pártnak jogában áll álláspontját megváltoztatni, például a kedvező körülményekre való hivatkozással, de akkor ezt nyíltan vállalni kell - szögezte le.

Arra a kérdésre, párpolitikai megfontolás áll-e a háttérben úgy reagált: "Én csak olyat javasolok, amit komolyan gondolok. Nem párpolitikai érdek áll a javaslat mögött, hanem ésszerű megfontolás, és szolidaritás a vajdasági magyar közösséggel."

A Gyurcsány-ügyről

Egy kérdező arra kérte Szent-Iványit kommentálja Jánosi György szocialista választmányi elnök minapi nyilatkozatát, melyben a volt miniszter Gyurcsány Ferenc ingatlanügyeit bírálta. Az integrációs bizottsági elnök nem kívánta kommentálni Jánosi képviselő véleményét. Nem tartja ugyanakkor jó jelnek, ha az MSZP-n belül megszaporodnak a sajtón keresztüli üzengetések. "Ami Gyurcsány úr balatonöszödi villaügyét illeti: finomam szólva is ízlésem ellen való." - szögezte le.

Az újabb és újabb száznapos programokról

Arra a felvetésre, hogy a száznapos program elfogadása után erőltetni az adócsökkentést, úgy, hogy a költekezéshez hozzájárult a kisebbik koalíciós párt is, nem ellentmondás-e, Szent-Iványi úgy felelt: "Az SZDSZ koalíciós megállapodást kötött az MSZP-vel, ez a megállapodás tartalmazta a száznapos programot, mint ahogy tartalmazta a szabad demokraták számos célkitűzéseit, így az adócsökkentését is." A két párt koalíciója mindkét fél számára kompromisszumokat jelent - tette hozzá, megjegyezve: "Mi elfogadtuk a száznapos programot, de nehezen tudjuk elfogadni, hogy újabb és újabb száznapos programok következnek, ez már nem része az eredeti koalíciós megállapodásnak."

Egy kérdező úgy vélekedett, az SZDSZ-nek csak akkor van esélye a túlélésre, ha kilép a koalícióból. Szent-Iványi István viszont úgy gondolja: pártjának akkor van esélye, ha következetesen képviseli álláspontját és kiáll az elvei mellett. Ezt a koalíción belül is megteheti, kilépnie csak akkor kell, ha az alapvető értékei, elvei kerülnek veszélybe. "Ezért kulcskérdés számunkra, a jövő évre elfogadott adócsökkentés, ebből hitelvesztés nélkül nem tudunk engedni."

"Nem ellenzem a melegek házasságát"

Egy olvasó azt kérte a politikustól kommentálja, hogy a melegek polgári körét nem regisztrálta a Demokrácia Központ. "Meglepődöm ezen, egy demokratikus párt, vagy akár egy civil szervezet nem tehet különbséget szexuális orientációk alapján. Ez egyébként az alkotmányba is ütközik. Talán emiatt sokan meg fogják gondolni a Sokszínű Magyarország Polgári Kör tagjai közül is, hogy a megfelelő pártba helyezték-e bizalmukat, de ez az ő dolguk. A melegek házasságát én személy szerint nem ellenzem, de az SZDSZ még nem foglalt állást hivatalosan.