Gerzson
-3 °C
2 °C

Szent-Iványi István a Törzsasztalban

2003.08.20. 17:22
Szent-Iványi István, az Országgyűlés EU-integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke lesz csütörtökön 11 órától a Törzsasztal vendége. A Horn-kormány külügyi államtitkára azért került az uborkaszezonban a vezető hírek közé, mert a HVG-nek adott interjújában eddig egyedüli kormánypárti politikusként nem zárkózott el a határon túli magyarok esetleges kettős állampolgárságától. Kérdezzen Ön is!
Ahol lehetőség van a megegyezésre, ott nem kell elzárkózni a kettős állampolgárság bevezetése elől - nyilatkozta múlt héten a HVG-nek Szent-Iványi István. A parlament európai integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke indokoltnak tartja a magyar kormány igényét, hogy bekapcsolódhasson a Romániával és Bulgáriával folytatandó uniós csatlakozási tárgyalásokba.

A szabad demokrata politikus később több nyilatkozatában is bírálta azokat a szocialista reakciókat, melyek például "örültségnek" titulálták a vajdasági magyarok kettős állampolgársága iránti kezdeményezést. Szent-Iványi szerint az EU-csatlakozástól még távol lévő Szerbia-Montenegrói magyaroknak sokat jelenthetne a kettős állampolgárság, mert így csatlakozásunk után sem kellene vízumért folyamodniuk.

A Horn-kormány egykori külügyi államtitkára egyébként nem a rendszerváltáskor kezdte a "mozgalmi életet": 1980 után egyik vezetője volt a hallgatói képviseleti rendszer reformjáért alakult diákellenzéknek. 1981 nyarán a Szolidaritás Szakszervezet ifjúsági szervezete (NZS) meghívására látogatást tett Lengyelországban; találkozott a Szolidaritás több vezető személyiségével. Egyik szervezője '83-ban, a Mozgó Világ szerkesztőinek leváltása elleni tiltakozásnak.

Alapítója a Dialógus Független Békecsoportnak is, melyből 1983-ban távozik. Politikai tevékenysége miatt 1983-87 között nem utazhat külföldre és elhelyezkedését is nehezítik. Alapítója a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd az SZDSZ-nek is. A kezdetektől a külügyekkel foglalkozik: először pártja külügyi szóvivője, majd az első szabad választás után a parlament külügyi bizottságának titkára, később alelnöke. A Horn-kormány idején külügyminisztériumi politikai államtitkár, majd e posztról való leköszönése után pártja parlamenti frakcióját irányítja, ezt a posztot aztán betölti 2001-től a tavalyi választásokig.

Szent-Iványi István nős, angolul, franciául és németül beszél.