Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szikszó: újabb hangfelvétel került ki az MSZP-től

2006.10.12. 20:26
Törvénytelenségről és Lamperth Mónikától kapott 10,5 millióról beszél egy rossz minőségű hangfelvételen a szikszói MSZP-s polgármester, akinek választási győzelmét a Fidesz által támogatott jelölt vitatja. A polgármester szerint egy kisebbségi képviselővel folytatott magánbeszélgetését rögzítették, majd manipulálták.

Továbbra is kérdéses, hogy ki lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó város új polgármestere, a szavazáson legtöbb voksot kapott MSZP-s jelölt vagy a korábbi polgármester, aki egyebek mellett a Fidesz támogatásával indult. A bíróság a csütörtökön beadott felülvizsgálati kérelemről három napon belül dönt, miután előkerült egy hangfelvétel.

Meg kellett nyerni, akár törvénytelen áron is

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, meglehetősen rossz minőségű hangfelvétel szerint a településen az október elsejei helyhatósági választáson mindösszesen 15 szavazattal nyertes MSZP-SZDSZ-s jelölt Füzesséri József azt mondta: "ezt a választást meg kellett nyerni, még akár törvénytelen áron is."

A szavazást megnyerte, de a végeredmény ellen a vesztes Panyik József felesége fellebbezést nyújtott be, jelzése szerint az MSZP-s jelölt pénzzel szerzett szavazatokat. A helyi választási bizottság ennek helyt adott, ezt azonban a nyertes megtámadta, és a területi választási bizottság helyben hagyta a szavazás eredményét. A nem jogerős döntést bíróság előtt támadta meg a szavazáson vesztes fél csütörtökön, beadványához hangfelvételt is mellékelt.

"Tegnap kaptam 10,5 millió Lamperth Mónikától"

Az MTI-hez eljuttatott hangfelvételen az MSZP-s polgármesterjelölt egy választóval beszélget. A CD-ről "levett" szöveg szerint Füzesséri József azt is mondta: "Okosak legyetek! Én azt mondom, ha okosak az emberek, én nagyon sok minden fogok hozni a városnak! Tegnap kaptam 10,5 milliót Lamperth Mónikától."

Szikszón Panyik József, a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Kisgazda Szövetség, a Fidelitas és a Magyar Igazság és Élet Pártja közös polgármesterjelöltje 1460 szavazatot kapott október elsején, míg Füzesséri Józsefre, az MSZP-SZDSZ közös jelöltjére 1475-en voksoltak.

Manipulált jelleg

Az MTI megkeresésére Füzesséri József elmondta: az általa, az önkormányzati miniszter nevével említett 10,5 millió forint a települést korábban ért árvízkárok enyhítésére érkezett a polgármesteri hivatal számlájára, amit annak idején a korábbi polgármester visszautasított.

Füzesséri szerint fideszes ellenfele folyamatosan azt hangoztatta, hogy törvénytelen módon nyerte meg a választást, "bárki bármit is mondhat, a lelkiismeretem tiszta, a szavazás tiszta volt". Füzesséri József megjegyezte: megítélése szerint a hangfelvétel manipulált, provokatív jellegű.

Füzesséri provokációról beszél

Füzesséri József a nyertes polgármester az Indexnek elmondta, hogy szerinte törvénysértő módon, a saját lakásában vettek fel egy magánbeszélgetését, és így jött létre a rossz minőségű hangfelvétel. Füzesséri elmondta, hogy a település egyik roma kisebbségi képviselőjével beszélt, aki folyamatosan arra kérdezett rá, hogy milyen törvénytelenségeket követett el.

Amikor megelégelte az állandó faggatózást, akkor kifakadt, és akkor hangozhatott el olyan mondat, amelyet félre lehetett értelmezni, különösen úgy, hogy a mondat végét, nem adták közre a hangfelvételen. Ott arra utalt, hogy bárki, bármit mondjon is, ő megnyerte a választást, méghozzá azért, mert nem követett törvénytelenséget, hiszen ezt hangsúlyozta végig a beszélgetés során.

A Lamperth Mónikától kapott összegre utalva Füzesséri elmondta, hogy egy helyi képviselővel beszélve nem a minisztériumot említette, ahonnan tényleg kaptak a polgármesteri hivatal számlájára árvízi támogatást, hanem személyesen hivatkozott az önkormányzati miniszterre. Ám ez a beszélgetés hangneméből fakadt, nem arról van szó, hogy ő, mármint Füzesséri kapott volna közvetlenül pénzt.