Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Házszabály helyett jön az országgyűlési törvény

2004.06.25. 13:12
Őszre elkészül az országgyűlési törvény, hogy ne csak a házszabály rendelkezzen a Parlament működéséről, közölte Szili Katalin a tavaszi ülésszakot lezáró sajtótájékoztatóján, pénteken. A házelnök szerint a Medgyessy-kormány első két évében erősödött a parlament ellenőrző szerepe. A ciklus első felében összesen 970 és fél órát törvénykezett a ház.
Az Országgyűlés tavaszi ülésszakát a kiegyensúlyozottság jellemezte, és erősödött a Ház "munkaparlament" jellege, mondta Szili Katalin pénteken az Országházban tartott sajtótájékoztatón, amelyen a ciklus első két évének eseményeit értékelte.

A házelnök elmondta, őszre elkészítik az országgyűlési törvényt a bírósági törvény mintájára, hogy ne csak a házszabály rendelkezzen a Parlament működéséről. Erre a lépésre azért is szükség van, hogy könnyebben kezelhessék az Ahimsa csoport parlamenti szórólapozásához hasonló eseteket.

Kormánypárt és ellenzék: azonos arány

Az előző és a mostani ciklus első két évét a kormánypárti és ellenzéki megszólalások azonos aránya jellemezte; a kormánypárti képviselők mindkét időszakban valamivel kevesebbszer szólaltak fel az üléseken.

A 2002-2004-es ciklus két évében hetven ülés volt, összesen ezerötszáz ülésóra időtartammal. Két év alatt ötszáz napirend előtti felszólalás és hatszáznegyvenkilenc azonnali kérdés hangzott el.

A ciklus első két évében 1471 órát üléseztek és 1386 órát tárgyaltak a honatyák, ebből 970 és fél óra a törvényalkotásra ment el.

Plusz hat vitanap

Hat politikai vitanappal több volt a jelenlegi ciklusban, mint 1998 és 2000 között, ami Szili szerint a parlament ellenőrző szerepének erősödését jelzi. A mostani ciklus tizennégy vitanapjából egyébként tizenkettőt az ellenzéki pártok képviselői kezdeményeztek.

A házelnök sajnálja, amiért a tavaszi ülésszak ideje alatt nem sikerült alkotmánybírákat választani, és az Állami Számvevőszék alelnökeinek megválasztása is elmaradt, mivel ettől a kérdéstől "ezer napja" elzárkózik a Fidesz-frakció.