Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Millenniumi szilveszter kabátlopással és szeméthegyekkel

2001.01.01. 18:02
Budapesten is százezrek köszöntötték az utcán a harmadik évezredet. Az idei események kicsivel jobban sikerültek, mint az egy évvel korábbiak. Igaz, az időjárás is sokkal barátságosabb volt, mint egy esztendeje, amikor a ködtől még egészen közelről sem látszott az akkori tűzijáték. A mostani szilveszteren a tévéközvetítés is mintha jobb lett volna, ha másért nem hát azért, mert nem húsz lézengőt, hanem legalább ezreket lehetett mutogatni a világ tévéiben, hogy így ünnepelnek a magyarok.
Az mondjuk ebben az évben sem teljesen világos, milyen szempontok alapján választott fellépőket, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja a Happy End Kft-vel közösen, az állami ünnepségekre. Merthogy az este fél tízkor kezdődött "Jó kedvvel bőséggel - Álomalapítás 2001" címet viselt millenniumi mulatság valami ultra gagyira sikeredett. A mozgószínpadon nyomuló élő bábok, azok rendben vannak, külsőre, mozgásra egyaránt. Velük épp csak az a baj, hogy nem tudni, mi a szerepük.

Az előzetesekben az szerepelt, hogy a Baross tértől, az Erzsébet hídig tartó mozgószínpados haccacáré során az elmúlt századot jellemző kulturális programra számíthatunk. Ennek azonban nem sikerült nyomára akadni. A Blaha Lujza téren például az volt a legnagyobb baja a műsorvezetőknek, hogy a trombitáló tömeg maradjon csendben, amikor két perc erejéig milliók láthatják majd a pestiek önfeledt szórakozását a királyiban. Azt se felejtették el megemlíteni, kéretik kulturáltan reagálni.

De a szilveszterező ezrek nem hallgattak az ifjú riporterekre, így hiába konferálták fel a zenekarokat, azt csak az első sorban állók és tévé előtt ülők hallhatták, máshol a hangzavaron kívül nem hallatszott semmi. A szilveszteri felvonulás nem annyira meglepő módon tehát a hangzavar jegyében telt. Az éjfél előtti ágyúlövések csak fokozták a hangulatot, hogy aztán az Erzsébet hídon álló kapun átkeljenek a pestiek, ezzel jelképezve, hogy átléptünk egy új évszázadba, évezredbe.

A tűzijátékok szilvesztere

Budapesten négy helyszínen is tűzijátékkal köszöntötték az új évezredet. A legnagyobb szabású és így leglátványosabbnak az állami tűzijáték bizonyult, amit ezúttal is a Dunán álló uszályokról, illetve az alsó rakpartról lőttek fel. A Fővárosi Önkormányzat mulatságai is égi parádéval zárultak, a Nyugati téren, az Oktogonon és a Vörösmarty téren. Budapest mondjuk nem versenyezhetett az állam tűzijátékával, mert a főváros rendezvényének költségvetése éppen a huszada volt annak, mint amit az Országimázs Központ költött az évezredváltás megünneplésére. Igaz Budapest, a maga 18 milliójából csak három fővárosi programot szervezett, míg a kancellária 380 millióból szilveszterezett Budapesten két helyszínen, valamint három vidéki városban.

A szemetelés szilvesztere

Közel 600 köbméter hulladékot takarítanak össze az újév reggelén a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság munkatársai Budapest utcáiról. Az idei szemétmennyiség messze felülmúlta az elmúlt évekét: a korábbi szilvesztereket követően átlagosan 150 köbméter hulladéktól kellett megtisztítani a főváros közterületét. A Belvárosban, a Felvonulási téren, a Nyugati pályaudvar környékén, az Oktogonnál, a Váci utcában, a Vörösmarty téren, a Ferenciek terén és környékén valamint az aluljárókban voltak a legnagyobb szeméthegyek.

A kabátlopások szilvesztere

Negyven kabátnak veszett nyoma a Hysteria 2001 fesztiválon. A szervezők szerint a kabátlopásra azért kerülhetett sor, mert a ruhatárat működtető alvállalkozó illetve a ruhatár alkalmatlan volt a 10-12 ezer kabát elhelyezésére. A sok ezer leadott kabát így egy ideig gazdátlanná vált, ezalatt veszett nyoma 30-40 értékesebb darabnak. A szervezők vállalták, hogy valamennyi károsult igazolt kárát megtérítik. A károsultak a 06-20-321-2000-es számon érdeklődhetnek.

A nyugalom szilvesztere

Emberölés, robbantás, de még csak egy rablás sem történt szilveszterkor Budapesten. Arról ugyanakkor még nem állnak rendelkezésre statisztikák, hogy hány, az év utolsó napjára jellemző bűncselekményt követtek el. A rendőrség ügyeletese szerint szilveszterre a garázdaság, illetve a pirotechnikai eszközökkel elkövetett visszaélés a legjellemzőbb, és persze az ittas vezetés.