Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Millenniumi szilveszter kabátlopással és szeméthegyekkel

2001.01.01. 18:02
Budapesten is százezrek köszöntötték az utcán a harmadik évezredet. Az idei események kicsivel jobban sikerültek, mint az egy évvel korábbiak. Igaz, az időjárás is sokkal barátságosabb volt, mint egy esztendeje, amikor a ködtől még egészen közelről sem látszott az akkori tűzijáték. A mostani szilveszteren a tévéközvetítés is mintha jobb lett volna, ha másért nem hát azért, mert nem húsz lézengőt, hanem legalább ezreket lehetett mutogatni a világ tévéiben, hogy így ünnepelnek a magyarok.
Az mondjuk ebben az évben sem teljesen világos, milyen szempontok alapján választott fellépőket, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja a Happy End Kft-vel közösen, az állami ünnepségekre. Merthogy az este fél tízkor kezdődött "Jó kedvvel bőséggel - Álomalapítás 2001" címet viselt millenniumi mulatság valami ultra gagyira sikeredett. A mozgószínpadon nyomuló élő bábok, azok rendben vannak, külsőre, mozgásra egyaránt. Velük épp csak az a baj, hogy nem tudni, mi a szerepük.

Az előzetesekben az szerepelt, hogy a Baross tértől, az Erzsébet hídig tartó mozgószínpados haccacáré során az elmúlt századot jellemző kulturális programra számíthatunk. Ennek azonban nem sikerült nyomára akadni. A Blaha Lujza téren például az volt a legnagyobb baja a műsorvezetőknek, hogy a trombitáló tömeg maradjon csendben, amikor két perc erejéig milliók láthatják majd a pestiek önfeledt szórakozását a királyiban. Azt se felejtették el megemlíteni, kéretik kulturáltan reagálni.

De a szilveszterező ezrek nem hallgattak az ifjú riporterekre, így hiába konferálták fel a zenekarokat, azt csak az első sorban állók és tévé előtt ülők hallhatták, máshol a hangzavaron kívül nem hallatszott semmi. A szilveszteri felvonulás nem annyira meglepő módon tehát a hangzavar jegyében telt. Az éjfél előtti ágyúlövések csak fokozták a hangulatot, hogy aztán az Erzsébet hídon álló kapun átkeljenek a pestiek, ezzel jelképezve, hogy átléptünk egy új évszázadba, évezredbe.

A tűzijátékok szilvesztere

Budapesten négy helyszínen is tűzijátékkal köszöntötték az új évezredet. A legnagyobb szabású és így leglátványosabbnak az állami tűzijáték bizonyult, amit ezúttal is a Dunán álló uszályokról, illetve az alsó rakpartról lőttek fel. A Fővárosi Önkormányzat mulatságai is égi parádéval zárultak, a Nyugati téren, az Oktogonon és a Vörösmarty téren. Budapest mondjuk nem versenyezhetett az állam tűzijátékával, mert a főváros rendezvényének költségvetése éppen a huszada volt annak, mint amit az Országimázs Központ költött az évezredváltás megünneplésére. Igaz Budapest, a maga 18 milliójából csak három fővárosi programot szervezett, míg a kancellária 380 millióból szilveszterezett Budapesten két helyszínen, valamint három vidéki városban.

A szemetelés szilvesztere

Közel 600 köbméter hulladékot takarítanak össze az újév reggelén a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság munkatársai Budapest utcáiról. Az idei szemétmennyiség messze felülmúlta az elmúlt évekét: a korábbi szilvesztereket követően átlagosan 150 köbméter hulladéktól kellett megtisztítani a főváros közterületét. A Belvárosban, a Felvonulási téren, a Nyugati pályaudvar környékén, az Oktogonnál, a Váci utcában, a Vörösmarty téren, a Ferenciek terén és környékén valamint az aluljárókban voltak a legnagyobb szeméthegyek.

A kabátlopások szilvesztere

Negyven kabátnak veszett nyoma a Hysteria 2001 fesztiválon. A szervezők szerint a kabátlopásra azért kerülhetett sor, mert a ruhatárat működtető alvállalkozó illetve a ruhatár alkalmatlan volt a 10-12 ezer kabát elhelyezésére. A sok ezer leadott kabát így egy ideig gazdátlanná vált, ezalatt veszett nyoma 30-40 értékesebb darabnak. A szervezők vállalták, hogy valamennyi károsult igazolt kárát megtérítik. A károsultak a 06-20-321-2000-es számon érdeklődhetnek.

A nyugalom szilvesztere

Emberölés, robbantás, de még csak egy rablás sem történt szilveszterkor Budapesten. Arról ugyanakkor még nem állnak rendelkezésre statisztikák, hogy hány, az év utolsó napjára jellemző bűncselekményt követtek el. A rendőrség ügyeletese szerint szilveszterre a garázdaság, illetve a pirotechnikai eszközökkel elkövetett visszaélés a legjellemzőbb, és persze az ittas vezetés.