Szilárda
-4 °C
3 °C

Péterfalvi Attila: Szimpatizánsokról lehet adatbázisuk a pártoknak

2007.10.22. 22:10
Szimpatizánsokról adatbázissal a Fidesz és más pártok - az MSZP és az SZDSZ - is rendelkeznek, így ha a Fidesz ennek alapján szervezi most a népszavazási aláírások gyűjtését, akkor ez jogszerű, mondta az adatvédelmi biztos hétfőn.

A Fidesz a nemzeti petíció időszakában jogszerűen gyűjtött szimpatizánsokat és állított össze ebből adatbázist, közölte Péterfalvi Attila. Hozzátette, ez jogszerű, ha bejelentik az adatvédelmi biztosnak, ezt mindhárom említett párt megtette. Ha most szimpatizánsokról készített adatbázis alapján mentek ki a címekre a népszavazási kezdeményezésekhez aláírásokat gyűjtő Fidesz-aktivisták, akkor ez jogszerű, jelentette ki.

Péterfalvi Attila korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az aláírásgyűjtő ívek mellett nem készíthetők olyan tartalmú feljegyzések, amelyek névhez és címhez társítva rögzítenék az érintettek véleményét. Az adatvédelmi biztos szintén korábban a távirati irodának azt mondta: nincs szabály arra, milyen technikával gyűjthetők az aláírások, mert a politika nem alkotott önkorlátozó politikai marketingtörvényt. Megjegyezte akkor: arra nincs tiltó szabály, hogy be lehet-e csöngetni valakihez, adatbázist azonban nem lehet építeni a házról-házra járás alapján sem.

A Magyar Rádió Krónika című műsorának hétfői információja szerint a Fidesz aktivistái az aláírásgyűjtéskor korábbi listáikat frissítik. A hírműsor úgy tudta, hogy a Fidesz évek óta és most is adatbázisból dolgozik. A Krónikához eljutott a 2004-es nemzeti petíciónál és a 2006-os választások idején készült címlista részlete, amelyben a választók neve és pontos lakcíme mellett bizonyos rövidítések és megjegyzések találhatók.

A Krónika a hozzájuk eljutott listarészletet idézve példaként említette az "sz" betűt, ami - mind mondták - szimpatizánst jelent, a pluszjelet, ami - a hírműsor szerint - azt jelöli, hogy tavaly kik adták a Fidesznek kopogtatócédulájukat, míg a kérdőjel a bizonytalanokat jelöli, néhol azzal a külön megjegyzéssel, hogy az MSZP-ből kiábrándult bizonytalanról van szó.

Tarlós István a hírre reagálva az MTI-nek azt mondta: nem látott ilyet. "Úgy látom, hogy az SZDSZ nem nyugszik. Egyszerűen nem értem ezt a hisztériát. Csak azt tudom mondani, nem, én nem láttam ilyent" - fogalmazott a Fidesz népszavazási kampányának irányítója. Az MSZP szerint, ha igaz a Krónika híre, akkor a Fidesz csalással kívánja megbuktatni a reformokat; ha nem, Tarlós Istvánnak az kellett volna mondania, hogy jó hírnév megsértése miatt beperli a rádiót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!