Auguszta
-4 °C
2 °C

A Szonda Ipsos fideszes áttörést jelez Budapesten

2006.08.29. 09:18
A Fidesz szokásos nyári hibasorozatának elmaradásával magyarázza a Népszabadság a Szonda Ipsos legújabb felmérésének eredményét: a Fidesz a választások óta 600 ezer szimpatizánst nyert, az MSZP 900 ezret vesztett.

A fővárosban előretört a Fidesz, olvasható a Népszabadságban, amely a Szonda Ipsosnak a lapban kedden közzétett felmérésre hivatkozik. A Szonda felmérése szerint a múlt havi döntetlent követően Budapesten 30 százalékon áll a Fidesz szemben az MSZP 26 százalékával.


Megtörni látszik a budapesti jég

A napilap szerint az országos előretörést többen azzal magyarázzák, hogy ezúttal elmaradt a "szokásos nyári Fidesz-hibasorozat."

A közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint - amelyet a Népszabadság hibásan, csak Budapestre vonatkoztatva tett közzé, és amit így az Index korábban hibásan vett át - a tavaszi választások óta 600 ezer szimpatizánst nyert a Fidesz, az MSZP viszont 900 ezret veszített.

Ez mindenképpen áttörés, hiszen a 2004-es európai parlamenti választások óta - amikor a Fidesz a Szonda Ipsos szerint 53, az MSZP pedig 37 százalékon állt országosan - nem nagyon fordult elő, hogy a többség nem a balliberális oldalra, hanem a Fideszre adta volna voksát - legalábbis elmondható ez a fővárosról.

Budapesten a koalíciós jelölt Demszky Gábor mellett a Fidesz által támogatott Tarlós István, az MDF-es Katona Kálmán, a munkáspárti Székely Péter és a MIÉP-es Zsinka László indul a főpolgármesteri posztért.