Ez a poszt a következő Percről percre része:

Eldőlt: szakad a koalíció

Fontosabb részletek
  • Rendkívüli küldöttgyűlést tartott ma az SZDSZ Budaörsön.
  • Arról döntöttek nagy többséggel, hogy április 30-i hatállyal lépjenek ki az MSZP-vel 2006-ban kötött és tavaly megújított koalícióból.
  • Kóka és Fodor is a kilépés mellett érvelt, mindketten elnökjelölti beszédet mondtak, megkezdődött az elnökválasztási kampány.
  • Az alapszabályt is módosították, hogy ne lehessen csalni a következő tisztújításon.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyik küldött repüléshez hasonlította a kormány munkáját, de szerinte pilótaként se engedheti meg magának valaki, hogy a koalíciós szerződés nevű kézikönyvet ne tartsa be, nem teheti ezt másodpilótaként sem. Azt hangsúlyozta, hogy először le kell tenni a földre a gépet, csak utána szabad hagyni az utasokat kiszállni, különben veszélybe kerül az ország.
  • A politikai vita közben bejelentették, a jelenlegi állás szerint annyi felszólaló van, hogy várhatóan 3-ig tartanak majd a beszédek, ezután várható a szavazás.
  • Szentkuti Károly a Győr-Moson-Sopron megyeiek véleményét tolmácsolva azt mondta, nem kell kilépni a koalícióból, hanem új koalíciós szerződést kell kötni. Ők szeptember 1-ig várnának a döntéssel, és fájlalják, hogy a tagság megkérdezése nélkül születtek a javaslatok. Őszig azonban végiggondolható lenne az ország jövője, a választók érdeke, valamint hogy miként lehet megakadályozni az előrehozott választásokat. Szerintük nem az egészségügyi reform a legfontosabb, számos más területen lehet bizonyítani, nem kell az elkapkodott kilépésről szóló döntés alapján veszélybe sodorni az országot.
  • John Emese budapesti frakcióvezető szerint a kilépés a 2006-os koalíció teljes kudarcát jelenti, mert senki nem nyert vele, így például az SZDSZ és az ország sem. A felelősséget azonban nem akarja teljes mértékben az MSZP-re hárítani, számot akar vetni az SZDSZ által elkövetett hibákkal. A jövő SZDSZ-ének vissza kell nyernie hitelességét és a választók bizalmát, mondta.
  • Szent-Iványi István EP-képviselő, szabad demokrata ügyvivő arról beszélt, hogy nehéz a szakításról dönteni, de ha az embernek van ereje, megteszi, és később rájön, jó lépést tett. Ez a koalíció nem tudja és nem is akarja teljesíteni vállalásait. A koalíciós szerződés önmagában nem oldja meg az SZDSZ problémáit, a tét az, hogy a párt változtat vagy eltűnik. Úgy vélte, van esély a választók bizalmának visszaszerzésére, de ehhez a megfelelő emberek kellenek. Azt mondta, a szabad piac nem azonos a korrupcióval, azt kell erősíteniük, hogy szabad verseny legyen a gazdaságban. Szociálpolitikai változtatásokat, tiszta közéletet sürgetett, különben az ország visszavonhatatlanul le fog maradni. Segíteni kell a kisebbségeket, fel kell lépni a gyűlöletkeltés ellen, de nem a szavazatszerzésért, hanem hitvallásból, ez pedig szavazatokat vonz majd maga után.
  • „A konvergenciaprogram teljesítéséhez, a növekedéshez, a versenyképesség erősítéséhez és a szerkezeti átalakításokhoz szükséges pozitív változásokat az Országgyűlésben mindig támogatni fogjuk. Meg szeretnénk mutatni, milyen is a valódi konstruktív ellenzékiség” – mondta Kóka János az Indexnek április 4-én adott interjújában.
  • Béki Gabriella ügyvivő elismerte, hogy sokan sokfélét gondolnak a kilépésről. Ő a szakítás mellett kardoskodott, ám árnyalta a képet, mondván: hiba lenne mindent a szocialistákra kenni. Akik csak akkor lesznek képesek kisebbségben kormányozni, ha az SZDSZ konstruktív ellenzékként fungál. Olyan pedig úgysincs a parlamentben, csak demagóg oppozíció.

    Ráadásul az SZDSZ a kilépéssel Béki szerint esélyt kap, hogy újra építse azt az erkölcsi tőkét, ami szép lassan felmorzsolódott az utóbbi években. Nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ-ben már nem volt divat az ökritika, pozitívnak kellett lenni mindenáron.

  • Lakos Imre magánjellegű közleménnyel kezdte: élete legnyomasztóbb napja volt az a hétfő, amikor Kóka gyakorlatilag kiugrott a koalícióból. De ezt a negatív élményt ellensúlyozta, hogy vészhelyzetben egyégesen lépett fel a párt. Aztán Lakos azon kesergett, hogy Fodor Gábor és Kovács Kálmán úgy csinálták, mintha nem egyhangú döntés született volna.

    Ami a válás praktikus oldalát illeti, Lakos szerint leltárt kell készíteni, hogy mit végeztek a minisztériumok, hogy a köz lássa, milyen kemény munkát végeztek. Végezetül azt ajánlotta, kissé homályos hasonlattal, hogy csapatban kell repülni, mint a vadlibák, mert az hatékonyabb.

  • Gulyás József az SZDSZ országos tanácsának elnöke nem vitatta, hogy mindenki a kilépést támogatta, de ő emlékszik még arra az időre, amikor például a D-209-s ügyben pont azoktól a helyzetektől óvták az SZDSZ-t a kilépés kapcsán, amelyek most előálltak.
  • Harmadik legfontosabb döntésére készül az SZDSZ, vélte Horn Gábor. Az első ilyen az SZDSZ létrehozása volt, a második a '94-es koalíciókötés, a harmadik pedig a mostani, amikor kilép az SZDSZ koalícióból. Horn azt mondta, nem tehetnek mást, minthogy kilépnek. Mint mondta, ő maga is munkanélküli lesz hat év után, de mégis meg kell hozni ezt a döntést.

    Szomorúságát hangsúlyozta azokkal a hangokkal a kapcsolatban, akik arról beszéltek, másképp kellene kezelni a helyzetet. Emlékeztetett arra, azt a programot, amelynek végrehajtására szerződtek a szocialistákkal egy tartózkodással szavazták meg annak idején. "Kívül vagy belül, új koalícióban, vagy együttműködésben, ez most mindegy" - fogalmazott a politikus, leszögezve, hogy a kisebbségi kormányzástól sem kell félni, hiszen "mi normálisak vagyunk, ha támogatható javaslataik lesznek, mi megszavazzuk".

  • Horn Gábor megismételte, azzal sincs baj, ha előrehozott választás lesz. Egy esetben van probléma, ha a Fidesz kétharmados többségbe kerül. De Horn nincs meggyőződve arról, hogy 2010-es választást automatikuan Orbán Viktor pártja nyerné.

    Horn óva intette pártját attól az úttól, amelyen az összes hasonló kispárt végigment. Sajnálkozott, hogy elkezdődött az elnökválasztási kampány. Bírálta beszédében az "ifjú törököket", akik szerinte azt üzenték a nagy öregeknek, menjenek már el, hadd jöjjenek ők.

    "Tessenek megnyugodni, ez a párt azért érdekes és szép, mert sokszínű" - figyelmeztetett, majd azt kérte, gondolja végig ezt mindenki, aki indul az elnökségért. "Mindegy, ki lesz az SZDSZ elnöke, ha oda tudunk állni melléjük, akár egy tavaszi előrehozott választáson 6-7 százalékot elérjük, többet nem, ne csapjuk be egymást, utalt Fodor Gábor szónoklatára Horn Gábor.

  • Kóka János reagált a felszólalásokra, a konstruktív ellenzekésigben egyetértett Béki Gabriella felfogásával, és arról beszélt, hogy józan megítélés továbbra is létezik, ahhoz nem kell koalíciós szerződés. Az SZDSZ az elveihez és a programjához akar ragaszkodni, mondta. Egyetért Gulyás Józseffel a múltidézésben, és Horn Gáborral a kitűzött célokban. Szerinte meg kell erősödniük az EP-választásokra, és vegytiszta liberalizmus mellett sokszínűséget remél, ezzel szerinte ugyanis egységet lehet teremteni a pártban. Konzervatív és baloldali irányba is nyitni akar, amire ellenzékiként különösen nagy szüksége lehet az SZDSZ-nek. Gazdaságpolitika, emberi jogok, szolidaritás nélkül nincs SZDSZ, ahogy Fodor, Demszky, Kuncze és Magyar nélkül se, mondta.

  • Kóka János azt mondta, érti a kritikákat, egy házasság felbomlásához hasonlítja a koalíciós szakítást. Szerinte olyankor is megmarad a tisztelet, bár félelem és kétely is keveredik bele, ami az SZDSZ testületeiben is jelen van. Azt mondta, ebben a kérdésben az egység erősíti a pártot, kollektív érték csak összefogással keletkezik, utalt a rövidesen következő szavazásra.
  • Kóka János meghívta Gyurcsány Ferencet az SZDSZ hétfői frakcióülésére, hogy első kézből tájékoztassa a mai eseményekről, és egyeztesse vele a további részleteket. Kóka pedig meghívást kapott az egy héttel későbbi MSZP-frakcióülésre, ahol a liberális pártelnök köszönetet akar mondani az együttműködésért.
  • Kóka János felolvassa a szakításról szóló határozati javaslatot, ami tartalmazza az április 30-i határidőt, és hogy a továbbiakban konstruktív ellenzékként akarnak együttműködni. Felolvasnak egy alternatív határozati javaslatot is, ami szeptember 1-ig halasztaná a koalícióról való döntést, erről beszélt korábban Szentkuti Károly.
  • Az összesen 542 regisztrált küldött közül 362 igen szavazat kell ahhoz, hogy a koalícióról való döntést szeptemberig elhalasszák, azaz kétharmados támogatás szükséges. 57 igennel, 402 nemmel, 19 tartózkodással nem fogadták el.
  • Elsőként azt a kérdést tették fel a felszólalások végeztével a küldötteknek, hogy halasszák-e a koalíciós szerződés felbontását szeptember elsejéig, láthatóan nem kapott többséget ez a javaslat. Az 542 küldött közül 364-nek kellett volna támogatnia, de láthatóan nem kapott többséget.
  • Kóka határozati javaslatára az SZDSZ küldöttgyűlésének látható többsége felemelte küldöttkártyáját. Egyelőre számolják a voksokat.

  • Az SZDSZ vezető testületeinek javaslatára 434-en mondtak igent, 53-an nemet, 32-en pedig tartózkodtak.
  • Hivatalosan is szentesítette az SZDSZ Országos Tanácsa, hogy június 7-én legyen a tisztújító küldöttgyűlés, közölte Gulyás József, a testület elnöke. A küldöttek hazaindulnak.

  • Véget ért a küldöttgyűlés, elkezdtek szedelőzködni a küldöttek, Kóka János pártelnök rövidesen sajtótájékoztatót tart.
  • Az egyik küldött egy LOVE-007 rendszámú Lexusszal hagyta el a budaörsi objektumot. Azt nem akarta elárulni, honnan érkezett.
  • Kóka sajtótájékoztatót tartott, de nem mondott semmi izgalmasat. Legföljebb annyit, hogy rend lesz az SZDSZ-ben, hogy ne fordulhassanak elő a 2006-os elnökválasztást kísérő álküldötti visszásságok. A pártelnök szerint ez menni fog, a mostani küldöttgyűlésen is jól működöt az azonosítási rendszer.
  • Kóka mégis ki tudott provokálni sajtótájékoztatóján egy újabb bejegyzést. Bejelentette, hogy új frakciószabályzat születik, szigorú és kemény. Mert egyetlen szabad demokrata politikus sem vonhatja ezután fejére azt a vádat, hogy politikai okokból (értsd: különféle előnyök) megy szembe saját képviselőtársaival.
  • A nyúlós sajtótájékoztatót nemcsak a zsurnaliszták bekkelik ki, pár küldött kitartóan ácsorog, hogy ihassa Kóka szavait, noha reggel 10 óta szívják magukba a koalícióbomlasztó igét. A kérdés az, hogy Kóka verbális bűvköréből nem képesek szabadulni, vagy azt csekkolják, hogy hitelesen interpretálja-e a küldöttgyűlésen elhangzottakat.