Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szakértői munkacsoport vizsgálja a zavargások hátterét

2006.11.06. 12:17
Létrejött a szeptember-októberi fővárosi demonstrációkkal, rendzavarásokkal és rendfenntartó intézkedésekkel kapcsolatos eseményeket elemző szakértői munkacsoport, az erről szóló kormányhatározatot ma írta alá a miniszterelnök. A munkacsoportot Gönczöl Katalin kriminológus professzor, az igazságügyi és rendészeti miniszter főtanácsadója vezeti.

A szeptember-októberi erőszakos megmozdulások "alapos szakmai elemzése, a tanulságok levonása" céljából a kormány szakértői munkacsoportot állít fel. Az erről szóló kormányhatározatot hétfőn írta alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a testület felállításáról először múlt hétfőn beszélt napirend előtt a parlamentben.

A szakértői testület tagjai
A testület elnökének Gönczöl Katalin egyetemi tanárt, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság vezető elnökét kérte fel a miniszterelnök. A kormányfő felkérése alapján a munkacsoport tagja: Györgyi Kálmán nyugalmazott legfőbb ügyész, miniszteri főtanácsadó; Bökönyi István nyugállományú altábornagy, rendőrségi csapatszolgálati szakértő; Kacziba Antal nyugállományú rendőrvezérőrnagy; Pataki Ferenc szociálpszichológus; Tóth Judit alkotmányjogász, miniszteri tanácsadó; Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár; Csepeli György egyetemi tanár, szociálpszichológus; Ormos Mária professzor emeritus, történész.

A testület feladata az események történelmi, történeti hátterének feltárása, társadalmi (tömeglélektani, szociálpszichológiai) előzményeinek, jelenségeinek és következményeinek elemzése, a hatósági fellépés arányosságának vizsgálata, valamint azok alkotmányos, törvényi és egyéb jogi kereteinek értékelése, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.

Hatvan munkanapon belül

A munkacsoport 60 munkanapon belül értékelést készít a kormány számára és a nemzetközi tapasztalatokat is hasznosító ajánlásokat fogalmaz meg. A kormány egyúttal felhívta az érintett rendvédelmi szervek vezetőit, hogy az eseményekkel kapcsolatos szakmai vizsgálati jelentésüket november 30-ig juttassák el a munkacsoport részére.

A legfőbb ügyészt arra kérte a kormány, hogy az eseményekkel kapcsolatos nyomozások és vizsgálatok tapasztalatairól ugyancsak november 30-ig készítsen összefoglaló tájékoztatást.

Díjazásban részesülnek

A testület működése nem érinti a különböző országgyűlési bizottságok hatáskörét, egyedi panaszok kivizsgálásával nem foglalkozik és személyes meghallgatásokat sem tart.

A munkacsoport működési feltételeiről és titkársági feladatainak ellátásáról az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium gondoskodik. A testület államigazgatáson kívüli szakértői feladatuktól függően díjazásban részesülnek.