Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szili Katalin beszólt Lengyelországnak

2007.06.19. 19:17
Magyarország szerint Lengyelországnak félre kellene tennie a belpolitikai szempontokat annak érdekében, hogy megegyezés szülessen az új uniós szerződésről - mondta Szili Katalin

"Ha 27 tagországból 26 támogatja ezt, akkor ebben a kérdésben nem kellene csak a belpolitikai szempontokat figyelembe venni, hanem inkább azt, hogy ez az európai közösségnek a célja" - mondta Szili Katalin arról, Lengyelországot hogyan lehetne meggyőzni arról, hogy támogassa az uniós szerződést.

A házelnök szerint a legfontosabb cél, hogy kompromisszum szülessen, jöjjön létre egy olyan együttes álláspont, amely alapot adhat egy új dokumentum megfogalmazására. Szili Katalin hangsúlyozta, hogy egy újabb ratifikációs kudarc visszavetné az unió fejlődését. Szili egy zártkötű megbeszélésen, amelynek témája a magyar álláspont elfogadása volt, vett részt. A keddi egyórás tanácskozáson ott volt még a kormányfő, a házelnök és a külügyminiszter, valamint a parlamenti pártok képviselői.

Fontos is meg nem is

Göncz Kinga külügyminiszter kedden azt mondta, hogy nem tragédia, ha nem születik megállapodás az uniós alkotmányos szerződésről az e heti EU-csúcson. Hétfőn Angela Merkel német kancellár sem zárta ki a kudarc lehetőségét az európai alkotmányozás folyamatával kapcsolatban. Az unió soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel meglehetősen borúlátóan foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a döntéshozatali rendszer vitájában Lengyelországgal létrejöhet-e a kompromisszum.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő két nappal a csúcs előtt ismételten hangsúlyozta: Lengyelország el van szánva arra, hogy vétóját alkalmazza az Európai Unió új alkotmányos szerződésének ügyében, ha nem nyitják meg újra az uniós intézmények szavazási rendjének vitáját.

Varsó elutasítja a kettős többség szavazási rendjét, amelyet az alkotmányos szerződés eredeti változata irányoz elő. Megítélése szerint ez a szavazási rend a nagy tagállamoknak, elsősorban Németországnak kedvez. Ennek értelmében egy javaslat akkor számít elfogadottnak a minősített többséggel hozható döntések esetében, ha a tagállamok legalább 55 százaléka támogatja, s ezek a tagállamok az EU összlakosságának minimum 65 százalékát adják. Lengyelország olyan szavazási rendet javasol, amely az egyes országok lélekszámának négyzetgyökén alapul.