Viola
-6 °C
0 °C

A szlovák sajtó a magyar kormányválságról

2004.08.22. 15:41
Élénken reagált a szlovák sajtó a hét végén Medgyessy Péter magyar miniszterelnök távozásának hírére, egyöntetűen kiemelve azt, hogy a visegrádi országok szocialista kormányfői már rendre elbuktak, s a térségben egyedül a (jobboldali) szlovák kormány elnöke, Mikulás Dzurinda van még a helyén.
A liberális SME cikkírója, Peter Schutz szerint "erőltetett kormányátalakítási játszmájával Medgyessy csak siettette az MSZP szeptemberi kongresszusa óta várható végzetét". A cikkíró nevetségesnek nevezi a hivatalos indoklást, miszerint a magyar kormányfő távozását a kisebbik koalíciós erő, az SZDSZ bizalmatlansága idézte elő, mert - mint írja - az MSZP Medgyessy megtartása érdekében a legkisebb szándékának sem adta jelét. "Nem vitás, hogy Medgyessy halotti bizonyítványát a két kormánypárt csendes megállapodásával állították ki" - írja.

Meg akarják tartani a hatalmat

Jóllehet, az Európai Parlament képviselőinek megválasztásával járó kudarc Magyarországon korántsem volt olyan nagy, mint az ezért távozni kényszerült Vladimír Spidla Csehországában, Budapesten mégis igencsak megingatta a lobbicsoportok és frakciók egymással vetélkedő tömörülését. "A cseh és a magyar szocialisták soraiban az EP-választások nyomán kitört pánik az európai baloldal elfajzásának folyamatait jelzi", nevezetesen: "minden cselekedetüket elsődlegesen annak rendelik alá, hogy a következő választásokkor meg tudják tartani a hatalmat" - írja a liberális szlovák lap, a SME hírmagyarázója.

Ezután szónoki kérdésként veti fel, vajon "nevetésre, sírásra, vagy gratulációra ad-e okot", hogy a négypárti szlovák kormánykoalíciót vezető Mikulás Dzurinda még mindig miniszterelnök. Dzurinda ugyanis hosszú ideje jelentős kisebbségben kormányoz, és most a függetlenné váltak soraiban keres támogatókat, nem is eredménytelenül.

Szlovákia a béke és stabilitás szigete?

Dag Danis, a pozsonyi baloldali ellenzéki Pravda szerzője egyenesen drámainak nevezi a közép-európai országok politikájában mutatkozó fejleményeket. A magyar Medgyessy, a cseh Spidla és a lengyel Miller távozását előidéző okokról szólva a német kancellár, Gerhard Schröder székét is ingadozónak nevezi. Mint írja: mindezek láttán "Szlovákia a béke és a stabilitás oázisának látszik", ahol nem hogy mélyebb politikai változásokról, de még csak a kormány kisebb átalakításáról sem esik szó, jóllehet ez Szlovákiában sokkal indokoltabb lenne, "mint mondjuk a szomszédos Magyarországon."

A Dzurinda-kormány kisebbségi helyzete, a korrupciós botrányok, a kabinet csekély támogatottsága ellenére "semmi sem történik, Dzurinda az egyiptomi fáraónál is szilárdabban ül a trónján" - írja Danis. Szerinte ez annak köszönhető, hogy míg Magyarországon és Csehországban "régi és nagy, erős hagyományokkal és támogatói bázissal bíró" pártok kormányoznak, a szlovák politika még gyerekcipőben jár, egyfajta Disneyland-re emlékeztet", ahol a politikai határozatok felületesek, a szavak és a kinyilatkoztatások súlytalanok, semmire nem köteleznek.